تکرار تاریخ؛ برگزاری نشستی با اشتراک کرزی در سالون کنفرانس بن درمورد افغانستان
© Sputnik / Kh. Akifiحامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان
© Sputnik / Kh. Akifi
عضو شوید
به گفته کارشناسان، در نشستی که درمورد افغانستان در شهر بن آلمان برگزار شده بود، حامد کرزی گفته است نباید اشتباهات کنفرانس بن درمورد افغانستان که ۲۳ سال پیش برگزار شده بود، تکرار شوند.
به گزارش اسپوتنیک، ۲۳ سال پس از کنفرانس تاریخی بن، این شهر آلمان روز چهارشنبه (۲۷ نومبر) میزبان نشستی پشت درهای بسته درباره افغانستان بود. به گزارش رسانه ها، در این نشست، حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان و برخی چهره های سیاسی حضور داشتند.
در سالون کنفرانس تاریخی بن در هتل پترسبورگ در سال ۲۰۰۱ اساس تشکیل دولت جدید، لویه جرگه اضطراری، برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، تدوین قانون اساسی، تشکیل پارلمان و مشارکت زنان و اقوام در ساختار نظام پیریزی شد.
احمد سعیدی، کارشناس مسایل سیاسی و دیپلومات پیشین افغانستان در مصاحبه با اسپوتنیک افغانستان درمورد نشست دیروز (۲۸ نومبر ۲۰۲۴) پشت درهای بسته درمورد افغانستان در آلمان گفت:
نشستی یا حضور داشت حامد کرزی، رئیس جمهور سابق افغانستان، رنگین دادفر اسپنتا، وزیر سابق خارجه، زلمی رسول، وزیر سابق خارجه و حمید صدیق، سابق سفیر در جرمنی در همان سالونی که ۲۳ سال پیش درمورد افغانستان تصمیم گرفته شده بود و مقامات آلمانی در همکاری با یک انجو برگزار شد.
به گفته آقای سعیدی، در این نشست حامد کرزی تاکید کرده است که نباید اشتباهات کنفرانس اول بن تکرار شوند، آقای سعیدی اشاره کرد که هدف کرزی این بوده که طالبان سهم نداشتند و باید به طالبان سهم داده شود، باید مذاکرات بین الافغانی آغاز شوند.
این کارشناس مسایل سیاسی افزود:
آلمان هم علاقمندی نشان داده که زمینه مذاکرات بین الافغانی را فراهم کند یعنی آلمان آمادگی خود را نشان داده است، یک نشست یک روزه بوده، هرچند آقای کرزی به خاطر تداوی چشم خود آمده بود، ولی در این نشست هم اشتراک کرده.
از سوی دیگر، رحیم الله غالب، کارشناس سیاسی و معاون پیشین دارالانشای ولسی جرگه در مصاحبه با اسپوتنیک افغانستان گفت:
گزارش حاکی از آن است که در کنار آقای حامد کرزی چهره های دیگری چون داکتر دادفر اسپنتا، ضرار احمد مقبل، ادیب فهیم، حمید صدیق، زلمی رسول و چند تن دیگری که از ایشان نام برده نشده که کی ها اند اما چیزی که مبرهن است همه از یک تیم و یک طرز دید اند که بیشتر از تفکر خود اندیشی و خود محوری برخوردار اند تا جمع اندیشی و ملی نگری، که کارکرد و دست آورد بیست سال هر کدام شان در مقاطع و ادوار مختلف با در نظرداشت اشغال پست های برزگ دولتی شاهد این مدعا است.
به باور آقای غالب، از جانب دیگر این نشست که به هدف جلب توجه کشور های ذینفع در قضیه افغانستان با درک وضیعت فعلی ودریافت راهکار های بیرون رفت برای حل سیاسی و اجتماعی، رفع و یا کاهش مشکل اقتصادی که دامنگیر همهی افغان ها است تدویر شده است میتواند یک اقدام مثبت پنداشته شده و یک نقطه آغاز برای آوردن تغییر و تحول تلقی شود، هر چند جزئیات بیشتری از این نشست به بیرون درز نکرده است.
به گفته این کارشناس مسایل سیاسی، این نشست در شرایطی برگزار شده که افغانستان با چالش های زیادی چون عدم مشروعیت داخلی و بین المللی، بحران شدید حقوق بشری، افزایش مواد مخدر صنعتی، تجمع و گسترش گروه های تروریستی مواجه است، برگزار شده است.
وی افزود:
در حالیکه گروه حاکم خود را یکه تاز میدان، قهرمان کاذب و افتخار آفرین شکست نظامی ایالات متحده امریکا و ناتو معرفی میکند، عدم روشن بودن سیاست گذاری های کشور بزرگ غربی زیر نام تعامل، افزایش فشار های بین المللی برای تشکیل حکومت همه شمول بدون معرفی یک نقشه راه و مفهوم نبودن حکومت همه شمول از دید گروه حاکم و همچنان عدم انسجام، تشتت و پراگندگی سیاسیون قبلی که تا اندازه زیادی از شان و وجاهت قبلی برخوردار نیستند نیز قابل توجه و اندیشه جدی است.
این کارشناس مسایل سیاسی در اخیر یادآور شد که تا آغاز کار رسمی دونالد ترامپ در قصر سفید و روشن شدن سیاست گذاری های بعد کمپاین های انتخاباتی نمیتوان از چنین نشست ها انتظاراتی داشت، وی افزود:
علاوتا نقش خود کشور آلمان در شرایط کنونی و حمایت از افغان ها نه روشن است و نه هم چندان سازنده، اما نقش آقای کرزی از منظر چهارده سال کم و بیش حکومتش و همچنان نقش ریشسفیدی اش قابل ارج گذاری است.