این اصولنامه که نُه ماده دارد، قرار است دربارۀ آن، طرفهای افغانستانی صلح، پیش از نشست ترکیه به یک دیدگاه واحد برسند و در نشست ترکیه دربارۀ آن توافق بهدست آید.
آتشبس همیشگی، انجام کارهای مشترک، مشارکت سیاسی، ایجاد حکومت انتقالی، حقوق مساوی شهروندان، برنامههای توسعۀ اقتصادی، حفظ روابط با کشورها و تضمین از تکرار نشدن جنگ از اصلهای این اصولنامه استند.
متن کامل این اصولنامه
۱ - همه ای افغانستانی ها از موجودیت چندین منازعه رنج بردهاند، ما درخواست مخلصانه آنها را جهت پایان دادن به جنگ احترام گذاشته و متعهد به پذیرش تقاضای آنها جهت یک افغانستان صلحآمیز از طریق مشارکت سیاسی و آتشبس دایمی و فراگیر هستیم؛
۲ - دو طرف موافق هستند تا کارهای مشترک را بدون اتهام متقابل، با یک روحیه مسالمتآمیز جهت دستیابی به هدف مشترک، متحد، صلحآمیز، با ثبات، مستقل، اسلامی و نمایندهگان افغانستان هستند؛
۳ - اسلام دین رسمی افغانستان و منبع وحدت ملی میباشد. مشارکت سیاسی در همخوانی با اصول اسلامی تحقق خواهد یافت؛
۴ - ما به یک حکومت مشارکتی، نماینده، فراگیر، قابل قبول و پاسخگو در برابر مردم افغانستان که در چارچوب یک قانون اساسی مدون عمل نمایند متعهد هستیم. ما توافق مینماییم که بهسرعت جهت دستیابی به یک مشارکت سیاسی که شامل یک اداره انتقالی قابل قبول متقابل برای یک دوره معین که بتواند منجر به حکومت جدید دایمی و پایان قطعی منازعه گردد اقدام نماییم؛
۵ - تنوع گسترده افغانستان، یک منبع قوت و افتخار برای مردم این کشور میباشد. تمام ترتیبات سیاسی آینده ضروریست که بازتابدهندۀ این تنوع از طریق تضمین حقوق مساوی برای همه شهروندان بدون هرگونه تبعیض باشد. زنان باید شریک مساوی در تمام زمینههای زندهگی بوده و حقوق شان در چارچوب ارزشهای اسلامی و در همخوانی با مکلفیتهای بینالمللی افغانستان حفاظت و حمایت خواهد شد.
۶ - ما متعهد به حمایت از حقوقبشری تمام افغانها هستیم. ما به موجودیت میلیونها قربانی در همه طرفها اذعان نموده و بهصورت فعالانه برای التیام بخشیدن به زخمهایی که در نتیجه جنگ به وقوع پیوسته است جهت دستیابی به یک همزیستی واقعی علاش به خرچ میدهیم.
۷ - حکومت آینده، برنامههای توسعهای اقتصادی اجتماعی متوازن بهخاطر نجات مردم از فقر تا بتوانند در یک صلح با عزت زندهگی نمایند، روی دست میگیرد. افغانستان همکای و مشارکت با کمک کنندهگان بینالمللی را بهمنظور توسعۀ کشور ادامه خواهد داد. کارمندان بشردوستانه اجازه داده خواهد شد تا به تمام جامعه افغانستان همکاری و مساعدت نمایند؛
۸ - افغانستان روابط دوستانه را با همسایگان، کشورهای منطقه و فراتر از جامعۀ بینالمللی ایجاد نمایند. ما تعهد مینمایم این تضمین را بدهیم که افغانستان تبدیل به منبع تهدید برای کشورهای دیگر نگردیده و اجازه نخواهد داد که فرد و یا گروه دیگر از خاک افغانستان کشورهای دیگری را تهدید نه نموده و در عین حال افغانستان را در مقابل مداخله بیرونی محافظت مینمایم.
۹ - ما به یک روند گفتوگو و مذاکره صلحآمیز بهمنظور تطبیق این اصول در راستای دستیابی به سیستم عبوری و در نهایت ایجاد یک ساختار سیاسی دایمی در فضای بدور از خشونت و احترام متقابل تعهد هیئت محترم مذاکره کننده جمهوری اسلامی افغانستان بعد از غور و بررسی دیروز دیدگاه و نظریات خویش را یپرامون اصول مشترک به هیئتهای چهارگانه تسلیم نمودند که شامل موارد ذیل میباشد:
• دین مبین اسلام، تاریخ و عنعنات مردم اساس وحدمت ملی افغانستان است؛
• کشورهای منطقه و همسایه، از ورود جنگجویان خارجی به افغانستان باید جلوگیری نمایند؛
• سرنوشت و آینده سیاسی افغانستان را باید انتخابات آزاد و شفاف تضمین نماید؛
• هرگاه که در افغانستان صلح بهمیان آمده بعد از مدت کوتاه جنگهای داخلی آغاز گردید، پس لازم است برای جلوگیری از تکرار آن، تضمین وجود داشته باشد.
این در حالی است که نمایندگان امریکا، قطر، ترکیه، سازمان ملل متحد، هیئتهای جمهوریت و طالبان برای دو هفته در دوحه برای تعیین آجندای نشست ترکیه رأیزنی کردند.
امرالله صالح، معاون نخست رییسجمهور غنی که امروز در یک نشست سخن میزد، گفت که قرار است نشست ترکیه در جریان هفتۀ جاری برگزار شود.
همزمان با این، پیشنویس طرح صلح جمهوری اسلامی افغانستان نیز امروز از سوی کمیتۀ کاری شورای عالی مصالحۀ ملی نهایی شد.
در راستای این تلاشها، خلیلزاد برای دومین روز در کابل به دیدار با چهرههای سیاسی پرداخت.
منابعی در ریاستجمهوری افغانستان میگویند، که آقای خلیلزاد به رییسجمهور غنی آجندای نشست ترکیه را شریک ساختهاست و تمامی طرفها برای شرکت در نشست ترکیه آمادهگی گرفتهاند، اما طالبان میگویند که تا اکنون برای شرکت در نشست ترکیه تصمیمهای رهبری این گروه نهایی نشدهاست.
منابع نزدیک به طالبان میگویند، که این گروه ازبهر حضور ۴۵ تا ۹۰ روزه نیروهای امریکایی پس از ماه می در افغانستان، خواهان رهایی هفت هزار زندانی و بیرون کشیده شدن نامهای رهبران شان از فهرست سیاه سازمان ملل متحد هستند – درخواستی که بهگونۀ جدی از سوی امرالله صالح رد شد. او در سخنرانی امروزش، رهایی زندانیان طالبان را اشتباه خواند و گفت، که دیگر این اشتباه تکرار نخواهد شد.