به گزارش اسپوتنیک، کابل با جمعیت شش میلیونی یکی از آلودهترین شهرهای جهان شناخته میشود که میزان آلودهگی آن با آلودهگی هوای دهلینو و بیجنگ برابر است.
طلوع می نویسد، گزارشات وزارت صحتعامه نشان میدهند که در سال 2020 میلادی در حدود پنجهزار تن در افغانستان در نتیجۀ امراض تنفسی و قلبی که برخاسته از آلودهگی هوا است، جانهای شان را از دست دادهاند.
بربنیاد این آمارها، نزدیک به دوهزار و ۹۰۰ تن در نتیجۀ بیماریهای تنفسی و دوهزار ۷۳ تن دیگر در نتیجۀ بیماری قلبی جان باختهاند.
معصومه جعفری، معاون سخنگوی وزارت صحتعامه گفت: «در حدود 2890 مرگ ناشی از مشکلات تنفسی، 2703 مرگ ناشی از امارضی قلبی ثبت شدهاست که باید از آلودهگی هوا جلوگیری شود تا از مرگ ومیر که از امراض بهعلت آلودگی هوا به وجود میاید جلوگیری شود».
زینب زن پنجاه ساله یکی از این مریضان است. او که مرض قلبی دارد، ده روز میشود در شفاخانۀ وزیرمحمد اکبر خان داخل بستر است. دکتوران علت مرض زینب را سوختاندن بی رویه سنگ ذغال و پلاستیک میدانند.
زینب گفت: «چه بدانم که از سوختاندن پلاستیک و چرم اینگونه شده باشم.»
دوکتوران در شفاخانۀ وزیر محمد اکبر خان در کابل میگویند که روزانه بیش از صد مریض برای معالجه این شفاخانه مراجعه میکنند که دلیل مرض سه درصد آنان آلودهگی هوا است.
همایون ستانکزی، داکتر در شفاخانه وزیر محمد اکبر خان گفت: «شماری از مریضان سابقۀ نفس تنگی دارند و در ضمن تخریش یا امراض دیگر هم یکجا شدهاست. و وافیات زیاد داریم و در فصل زمستان امراض تنفسی زیاد میشود.»
هوای کابل همهساله در فصل سرما بیش از اندازه آلوده و زهری میشود. سوختاندن ذغال سنگ، مواد بی کیفیت و پلاستیک در خانهها، حمامها و سالنهای عروسی از دلایل عمدۀ افزایش آلودهگی هوا در کابل گفته میشوند.
نیک محمد، رئیس ارزیابی و ادارۀ ملی نگهداری از محیط زیست بیان داشت: «برق هم نداشته باشیم، گاز مایع هم به همین قمیت بالا باشد آن را هم به دسترس مردم غریب خود نتوانیم قرار بدهیم؛ من فکر میکنم در کوتاه مدت بسیار محال است که ما بتوانیم به آن اندازه که زیر استندرد بیاوریم این امکاناتش یک ذره بعید است.»
کابل با شش میلیون جمعیت یکی از آلودهترین شهرهای جهان شناخته میشود که میزان آلودهگی آن با آلودهگی هوای دهلینو و بیجنگ برابر است.