به گزارش اسپوتنیک به نقل از طلوع نیوز، عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی که در یک نشست در ولایت هرات سخن میزد، تأکید کرد که انتظار میرفت طالبان خشونتها را همزمان با آغاز مذاکرات صلح کاهش دهند؛ اما برعکس خشونتها افزایش یافتند.
آقای عبدالله افزود که دروازههای صلح هیچگاهی از سوی حکومت افغانستان بسته نخواهند شد: «مسألۀ زندانیان طالبها، رهایی آنها به این امید بود که با شروع مذاکره آنها حاضر میشوند به قطع جنگ، به آتشبس – حداقل آتشبس بشردوستانه».
حکومت افغانستان، پیش از آغاز مذاکرات در دوحه، بیش از پنجهزار زندانی طالبان را از بند آزاد کرد. در آن زمان، مقامهای حکومت گفته بودند که از این زندانیان آزاد شده تعهد گرفتهاند که دوباره به میدانهای نبرد بر نمیگردند، اما اخیرأ معاون دوم رئیسجمهور گفت که بسیاری از این زندانیان رها شده، به میدانهای جنگ برگشتهاند.
انتظار میرفت با آغاز مذاکرات در دوحه – که دو ماه پیش آغاز شدند – خشونتها در کشور کاهش یابند؛ اما برعکس این خشونتها افزایش یافتهاند؛ چنانکه وزارت دفاع ملی میگوید هماکنون در 27 ولایت کشور جنگ جریان دارند.
در کابل نیز اخیراً چندین رویداد هراسافگنی رخ دادند؛ از این میان، میتوان از حمله بر مرکز آموزشی کوثر دانش و دانشگاۀ کابل یاد کرد – رویدادهایی که در آنها دستکم 70 تن جان باختند و بیش از صد تن دیگر زخمی شدند.
مسوولان کمیسیون مستقل حقوقبشر افغانستان که امروز در واپسین روز «نشست امنیتی هرات» سخن میزدند، گفتند که از آغاز سال روان میلادی تاکنون بیش از هفت هزار و ششصد غیرنظامی در جنگها کشته و زخمی شدهاند.
محمد نعیم نظری، معاون کمیسیون مستقل حقوقبشر افغانستان در این باره بیان داشت: «از این جمله 2324 تن شان متأسفانه کشته شدهاند که شامل 253 زن و 452 کودک هم میشود».
جعفر مهدوی، دبیرکل حزب ملت افغانستان نیز اظهار داشت: «یک مذاکرۀ سیاسی است... از یک مذاکره سیاسی و با یک ذهنیت سیاسی کی میتوانیم یک نتیجۀ اجتماعی توقع داشته باشیم».
در همین حال، شماری از خانوادههای قربانیان جنگ افغانستان که در نشست امنیتی هرات حضور داشتند، از نبود نمایندهگان شان در میز مذاکرات صلح انتقاد کردند.
ندا الحق شمالزی، رئیس انجمن بازماندهگان قربانیان جنگ گفت: «عدالت متاسفانه تأمین نشدهاست. بدبختی اول این است که اگر عدالت تأمین نشود، صلح هم تأمین نمیشود».
نشست امنیتی هرات روز پنجشنبه در هرات آغاز شد. دریافت راههای حل به ویژه در روند صلح افغانستان مهمترین بحثها در سه روز این نشست بود.
داوود مرادیان، رئیس انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان که برگزارکنندۀ این نشست است، تصریح کرد: «کمبودها و نواقصی که در پروسۀ صلح افغانستان در چهار دهۀ اخیر هست، این کمبودها و نواقص را ما برجسته بسازیم».
این همه در حالی است که هیئتهای مذاکره کنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان تاکنون به توافقی دست نیافتهاند. روز گذشته عبدالله عبدالله گفت که بعد از دو ماه رأیزنی هنوز هیچ پیشرفتی حاصل نشدهاست.