تلاش های بازیکنان منطقه برای انتقال آرام افغانستان به دوره پساامریکایی

© REUTERS / Lucas Jacksonتلاش های بازیکنان منطقه برای انتقال آرام افغانستان به دوره پساامریکایی
تلاش های بازیکنان منطقه برای انتقال آرام افغانستان به دوره پساامریکایی - اسپوتنیک افغانستان
عضو شوید
برای انتقال آرام افغانستان به دوره پساامریکایی، تلاش‌های هماهنگ همه بازیکنان منطقه از جمله چین، روسیه، پاکستان و ایران نیاز است.
سخنگوی طالبان در قطر: درباره بیرون شدن امریکا از افغانستان به توافق رسیده ایم - اسپوتنیک افغانستان
سخنگوی طالبان در قطر: درباره بیرون شدن امریکا از افغانستان به توافق رسیده ایم

به گزارش اسپوتنیک به نقل از فارس، وقتی اصطلاح آسیای مرکزی را به کار می‌بریم معمولا منطقه‌ای شامل قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان، ترکمنستان و تاجیکستان را در نظر می‌گیریم اما بنابه تقسیم بندی یونسکو، آسیای مرکزی همچنین شامل مغولستان، شمال غربی چین، مناطق آسیایی روسیه، افغانستان، قسمت شمال غرب هند، بخش شمالی پاکستان و قسمت شمالی ایران است.

بدین ترتیب، افغانستان به بخش جنوبی آسیای مرکزی متعلق است. این کشور از لحاظ نژادی نیز به مردم منطقه آسیای مرکزی بسیار نزدیک است چون در آن تاجیک‌ها، هزاره ها، ازبیک‌ها، ترکمن‌ها و همچنین شمار کمی قزاق و قرقیز زندگی می‌کنند.

طالبان و امریکا

چندی پیش «سهیل شاهین» نماینده دفتر سیاسی «طالبان» آمادگی خود را برای امضای قرارداد صلح با امریکا تا آخر جنوری اعلام کرد.

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز اعلام کرد، که روس‌ها از توافق بین امریکا و طالبان پشتیبانی می‌کنند.

چند روز پیش «شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه پاکستان نیز گفته بود، که حتی در صورت حصول توافق با طالبان، نیروهای امریکایی باید به کمک‌های خود به افغانستان ادامه دهند چون این کشور همچنان مانند پیش نیازمند کمک‌های خارجی است.

جان ساپکو بازرس ارشد ویژه‌ امریکا برای بازسازی افغانستان بر این باور است در صورت توافق با طالبان، تهدیدات موجود در افغانستان از بین نمی‌روند و برای حل و فصل این مسائل باید تصمیمات جدی اتخاذ شود.

واشنگتن در حال حاضر دوستداری این است، که ضمن هدایت پروسه سیاسی در افغانستان، هزینه‌های خود را در این کشور کاهش دهد و بخشی از آن را به گردن همسایگان بگذارد.

امریکا درک می‌کند که تنها از طریق ابزارهای نظامی نمی‌توان اوضاع افغانستان را حل و  فصل و به توسعه آن کمک کرد و به همکاری‌های اقتصادی، علمی، آموزشی و فرهنگی نیز نیاز است.

افغانستان و آسیای مرکزی

به این ترتیب، واشنگتن تلاش می‌کند به این پروسه، کشورهای آسیای مرکزی را نیز وارد کند.

امریکا سعی می‌کند مسیرهای ترانزیتی را از آسیای مرکزی پساشوروی از طریق افغانستان و پس از آن به هند، پاکستان ایجاد کند.

ازبکستان اپراتور اصلی راه ریلی از  حیرتان تا «مزار شریف» است.

از طریق هرات می‌توان به راه‌های ریلی ایران و پس از آن «بندرعباس» و «چابهار» دسترسی پیدا کرد. 

از سال 2002 میلادی ازبکستان به افغانستان برق صادر می‌کند که پس از راه اندازی خط جدید انتقال برق سرخان- پل خمری حجم آن به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش خواهد یافت.

در پایان سال گذشته میلادی افغانستان و تاجیکستان قراردادی را درباره ساخت خط ریلی بین 2 کشور امضا کردند ولی برای اجرای آن سرمایه گذاران بزرگی لازم است.

این قرارداد بخشی از طرح‌های خطوط ریلی «ترکمنستان- افغانستان- تاجیکستان» و «چین – قرقیزستان- تاجیکستان- افغانستان- ایران» می‌باشد.

در حال حاضر طرح  CASA-1000 اجرا می‌شود، که پس از پایان آن قرقیزستان و تاجیکستان 1000 مگاوات به پاکستان و 300 مگاوات برق به افغانستان صادر می‌کنند.

همزمان با این، در پاکستان بسیاری از کارشناسان بر ضرورت این طرح برای کشور به دلیل گرانی آن تردید دارند.

ثبات و امنیت؛ حلقه مفقوده

با وجود این CASA-1000، خط لوله تاپی و دیگر طرح‌ها بر اهمیت اقتصادی آسیای مرکزی پساشوروی برای افغانستان تاکید دارند اما برای کسب سود اقتصادی از همه این طرح‌ها باید در این کشور ثبات و امنیت برقرار شود.

در اواسط ماه جنوری «جان ساپکو» بازرس ارشد ویژه امریکا در بازسازی افغانستان در گزارشی به کنگره امریکا اعلام کرد، که مقابله نیروهای امریکایی با طالبان نتیجه عکس داده و موجب افزایش نفوذ این گروه شده است.

ساپکو همچنین به عدم صلاحیت کارمندان امریکایی در افغانستان، آشنایی کم آنها با واقعیت‌های محلی، بزرگ نمایی دست آوردها و سکوت کردن در مورد اشتباهات در گزارش‌های رسمی به کنگره و رئیس جمهور امریکا اشاره کرد.

در نهایت امر، به باور وی، برای بیشتر مردم افغانستان، دولت طالبان نسبت به سیستم فاسد دولتی بهتر به نظر می‌رسد.

در این میان در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در ماه سپتامبر سال 2019 میلادی 16 هزار و 500 تخلف گزارش شده که می‌تواند نه تنها بر نتایج نهایی انتخابات که هنوز اعلام نشده، بلکه بر استواری دولت «اشرف غنی» تاثیر بگذارد.

بیرون شدن امریکا

آی‌بیک سلطان قاضی‌اف کارشناس قرقیز بر این باور است، که  بیرون شدن امریکا می‌تواند در افغانستان از جمله در زمینه بین نژادی در شمال کشور رویارویی بین نیروهای سیاسی مختلف را تشویق کند.

وی افزود: در مجموع «دونالد ترامپ» بر کاهش حضور امریکایی‌ها در افغانستان مصمم است زیرا می‌تواند یکی از برگ‌های برنده در پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری باشد.

همچنین در پایان سال گذشته میلادی نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت روسیه اظهار داشت، که وضعیت در افغانستان همچنان وخیم است و داعش قوی تر می‌شود، به خصوص در شمال این کشور و میدان را برای تجاوز به منطقه آسیای مرکزی از طریق تاجیکستان و ترکمنستان آماده می‌کند. 

پاتروشف گفت: هدف نهایی شبه نظامیان ایجاد خراسان بزرگ شامل قلمروهای افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی است.

علاوه ‌بر این بر اساس باور بسیاری از کارشناسان، دولت پاکستان به تروریست‌ها در افغانستان کمک می‌کند و بدین دلیل مبارزه با آنان سخت است.

می‌توان نتیجه گرفت که برای انتقال آرام افغانستان به یک دوره پساامریکایی تلاش‌های هماهنگ همه بازیکنان منطقه از جمله چین، روسیه، پاکستان، ایران و ... نیاز است.

نوار خبری
0
برای شرکت در گفتگو
ورود به سیستمیا ثبت نام کنید
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала