طبق معلومات رسمی طی ده سال حضور قطعات محدود نیروهای شوروی در افغانستان در حدود 15 هزار نفر در نبردها، به اثر جراحات و امراض، حوادث ناگوار جان داده و چند صد نفر اسیر و مفقودالاثر شده بودند.
کمیته امور نظامیان انتیرناسیونالیست مربوط شورای سران حکومات دول عضو جامعه مشترک المنافع از سال 1992 مصروف جستجوی سربازان مفقودالاثر می باشد. میخائیل ژیلتاکوف معاون کمیته که بارها به افغانستان سفر نموده، در مصاحبه با خبرگزاری «Sputnik» معلومات داد که افغانان در امر جستجوی نظامیان مفقودشده شوروی و مراسم تدفین اجساد سربازان کشته شده کمک نهایت ارزنده نموده اند.
طبق معلومات کمیته، رسماً به تعداد 266 نفر مفقودالاثر شمرده میشوند و بیش از 20 نفر در افغانستان باقی مانده، به دین اسلام گرویده، خانواده ها تشکیل داده و زندگی شان را سر و سامان بخشیده اند.
یک افغان معلومات داد که وقتیکه 15 سال عمر داشت، او شاهد حمله بر قطار در راه سالنگ بود. یک سرباز شوروی کشته شد. این پسربچه با رفقای خود سرباز را در محل که کشته شده بود، دفن کرده بود. گروپ ژیلتاکوف به محل تدفین رفتند، تا جسد را از قبر بکشد. ژیلتاکوف میگوید:« ما به منطقه سالنگ آمدیم. به سالنگ جنوبی نارسیده، ما را ملاقات کردند. ما به کوه بالا شدیم. در آنجا قبر وجود داشت. وقتیکه جسد را می کشیدیم، در ناحیه پاه پارچه های مشابه پارچه های ماین هاوان یافتیم… این دریور بود. باید گفت که او را در کفن سان سفید پیچانده بودند ، یعنی او را با شایستگی و احترام، طبق عنعنات خود، دفن کرده بودند. من از این مردم نهایت سپاسگذارم. این اولین حادثه بود، وقتیکه ما جسد کاملاً حفظ شده یافتیم. این بسیار ارزش دارد».
ژیلتاکوف میگوید که کمک باشندگان محلی نهایت ارزشمند است، چون این امکان پایان بخشیدن به قصه نوبتی سربازان یا افسران شوروی بدون درنظرداشت وضع مربوط به کشته شدن یا اسیرشدن آنها می باشد. او افزود:« ما موارد زیادی میدانیم، وقتیکه مردم بدون هرگونه شرایط محل تدفین را نشان می دادند و در بیرون آوردن اجساد شرکت می ورزیدند. این احترام متقابل همیشه وجود داشت و تا به حال حفظ شده است. ما همیشه از آنهایی سپاسگذاریم و سپاسگذار خواهیم بود، کسی که چنین معلومات دارد، به مادران و نزدیکان در امر به خاک سپاری پسر، برادر و شوهر شان کمک میکند و قصه نوبتی که سال ها قبل رخ داده بود، خاتمه می بخشند».
به گفته معاون کمیته امور نظامیان انتیرناسیونالیست، آنهایی که آرزوی بازگشت به میهن از افغانستان دارند میتوانند به سفارت یا نمایندگی دیپلوماتیک روسیه و کشورهای عضو جامعه دول مستقل مراجعه نمایند. ژیلتاکوف در خاتمه گفت:« ما همیشه در بازگشت کمک مینمائیم. هیچگونه پرابلم ها وجود نخواهند داشت».
قبلاً دگر جنرال والیری واستروتین رئیس اتحادیه نیروهای کماندوی روسیه و قهرمان اتحاد شوروی هنگام تفویض جایزه «برادری رزمی» اعلام داشته بود که یک پیلوت شوری که طیاره او در افغانستان سقوط داده شده بود و مفقودالاثر محسوب میشد، زنده است.