به گزارش اسپوتنیک به نقل از پارتال Iran Front Page، گروهی از محققین متشکل از دانشجویان و اعضای هیأت علمی دانشکده فناوریهای نوین پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران توانستند در پژوهشی با حمایت دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، به روشی نوین برای درمان سرطان نوروبلاستوما دست یابند که اولین از نوع خود در جهان است.
این محققان توانستند با فعال کردن سلولهای ایمنی بر علیه سلولهای سرطانی، مدل حیوانی مبتلا به این عارضه را درمان کنند و سلولهای سرطانی را به میزان قابل توجهی از بین ببرند.
علیرضا شعاع حسنی محقق این پژوهش گفت: سلولهای کشنده ذاتی نوعی از سلولهای سیستم ایمنی هستند، که خط اول دفاعی بدن در برابر عوامل مهاجم و سلولهای سرطانی را تشکیل میدهند. اما گاه سلولهای سرطانی با مکانیسمهای پیچیده ای قادرند از دست سلولهای کشنده ذاتی فرار کنند و حتی آنها را غیرفعال کنند و در نتیجه بطور پنهانی به رشد موذیانه خود ادامه دهند.
در داخل بدن، سلولهای مختلف با استفاده از ترشحات بستهبندیشدهای به نام «اگزوزوم» با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و تبادل اطلاعات میکنند. اساس روش نوین ایجاد شده در این پژوهش نیز بر این استوار است که اگزوزومهای سلولهای کشنده ذاتی که در تماس با سلولهای تومورال نوروبلاستوما بودهاند، در آزمایشگاه استخراج میشوند. در پژوهش ها ثابت شد که این سلولهای ایمنی فعالشده با قدرتی چندین برابر قادرند سلولهای نوروبلاستومایی را از بین ببرند.
اگزوزومهای ترشح شده از سلولهای کشنده ذاتی برای اولین بار در جهان در مقاله منتشر شده از این پژوهش با عنوان نگزوزوم (Nexosome) نامگذاری شدند.
نوروبلاستوم شایع ترین تومور توپر در کودکان است که درصد زیادی از مبتلایان به آن با جراحی و شیمیدرمانی بهبود پیدا میکند. لازم است برای این گروه از بیماران پیوند مغز استخوان (سلولهای بنیادی خونساز) انجام شود. بدون شک، ایجاد روش فعال سازی سلولهای کشنده ذاتی در نتیجه پژوهش حاضر، یکی از درمانهای امیدبخش برای علاج سرطانهای توپر مقاوم به درمان در آینده نزدیک خواهد بود.
دانشمندان ایرانی شیوه درمان سرطان سیستم عصبی در کودکان کشف کرده اند
عضو شوید
دانشمند ایرانی موفق به یافتن روش درمان نایروپلاستی، یا سرطان سمپاتیک سیستم عصبی شده اند.