بی تفاوتی حکومت در قبال فاجعه میرزاولنگ

© AP Photo / D.Stewart-Smithبی تفاوتی حکومت در قبال فاجعه میرزاولنگ
بی تفاوتی حکومت در قبال فاجعه میرزاولنگ - اسپوتنیک افغانستان
عضو شوید
مقام‌های محلی ولایت سرپل، از بی‌تفاوتی مقام‌های ارشد حکومتی در قبال کشتار دسته‌جمعی خانواده‌های به اسارت گرفته شده توسط گروه‌های طالبان و داعش در منطقه میرزاولنگ ولسوالی صیاد ولایت سرپل، شدیداً انتقاد کرده می‌گویند که این گروه‌ها، خانواده‌های اسیر را یکی پس از دیگری «گوسفندوار» به قربان‌گاه می‌برند.

به گزارش اسپوتنیک به نقل از روزنامه هشت صبح ، براساس بیانیه‌ای که توسط دفتر محمدظاهر وحدت والی سرپل منتشر شده، رقم تلفات غیرنظامیان در پی تصرف منطقه میرزاولنگ به دست گروه‌های طالبان و داعش، از مرز ۵۰ گذشته و شمار قربانیان هم‌چنان در حال افزایش است. در این بیانیه آمده است که «تروریستان تاکنون اجساد سربریده و تکه‌پاره شده‌ی شهدای میرزاولنگ را به خانواده‌های‌شان تحویل نداده‌اند و هم‌چنان به کشتار بی‌رحمانه‌ی بیش از یک‌صد و پنجاه خانواده‌ای که در اسارت گرفته‌اند‌‌ ادامه داده‌اند».
دفتر والی سرپل در بیانیه خود می‌افزاید: «خون‌آشامان زمان، با شنیع‌ترین وضع، سر غیرنظامیان را بریدند و بدن‌ها را قطعه قطعه کردند، جمعی را بی‌رحمانه سلاخی و به عمق دره‌ها رها کردند، تا حال آمار شهدا از حد ۵۰ تن گذشته در حدود بیشتر از ۱۵۰ خانواده‌ی بی‌دفاع را که در قید اسارت دارند، بی هیچ‌گونه هراس، و [بی] رحم به انسانیت، هر لحظه یکی پس از دیگری را گوسفندوار به قربانگاه قصاوت می‌برند و به جمع شهدا می‌افزایند.»
در این بیانیه تأکید شده که «صداهای زیادی برای این‌که به داد باشنده‌گان منطقه میرزاولنگ رسیده‌گی شود، بلند شد اما آن عده از مقام‌هایی که از «آب، نان و رأی مردم» به اقتدار و تحصیل رسیده و هم اکنون «در بسترهای نیلگون» لمیده‌اند، به این صداها توجهی نکردند».
دفتر والی سرپل تأکید کرده است: «یک‌بار دیگر فریاد می‌کشم که های سران حکومت مرکزی! های جامعه‌ی ملل! های مردم دنیا! های مدعیان مبارزه باتروریزم که در افغانستان حضور دارید و های حامیان حقوق بشر و انسانیت! داعشیان و طالبانِ سفاک، حدود بیشتر از ۱۵۰ خانواده‌ی بی‌دفاع را در روستای میرزاولنگ سرپل به اسارت گرفته‌اند و بدون کدام هراس، بدون رحم به کشتار ادامه می‌دهند، نگذارید میرزاولنگ قتل‌گاه انسان‌های بی‌دفاع غیرنظامی و زنان و اطفال در قرن ۲۱ ثبت تاریخ شود و شما هم از اثر بی‌توجهی شریک این ننگ تاریخی قلم‌داد شوید.»
هم‌چنین حمید طاهری یک باشنده ولایت سرپل نیز در تماسی با روزنامه ۸صبح گفت که تاکنون هیچ اقدامی برای بیرون‌راندن گروه‌های داعش و طالب از منطقه میرزاولنگ نشده است. آقای طاهری می‌گوید که افراد گروه‌های طالبان و داعش تاکنون از تحویل‌دادن جسدهای قربانیان به خانواده‌های‌شان جلوگیری کرده‌اند. به گفته‌ی او، در میان قربانیان تعداد زیادی از زنان و کودکان نیز هستند.
نسل‌‌کُشی سیستماتیک و پروژه ناامن‌سازی شمال
محمد محقق معاون دوم ریاست اجرایی کشور نیز، از بی‌تفاوتی مقام‌های ارشد امنیتی در جلوگیری از کشتار دسته‌جمعی غیرنظامیان در منطقه میرزاولنگ شدیداً انتقاد و از این کشتار به عنوان «نسل‌کُشى سیستماتیک» یاد کرده است.
آقای محقق در بیانیه‌ای می‌گوید که او «در پی هجوم تروریستان طالب و داعش بر منطقه میرزاولنگ، با مقام‌های ارشد حکومتی از جمله رییس اجرایی و سرپرست وزارت دفاع» تماس گرفت، اما وزارت دفاع برای جلوگیری از فاجعه و کشتار غیرنظامیان هیچ تلاشی به خرج نداد.
محمد محقق می‌افزاید که بی‌تفاوتی مقام‌های ارشد امنیتی در قبال رسیده‌گی به وضعیت باشنده‌گان منطقه میرزاولنگ پرسش‌برانگیز است و از جمله این‌که آیا حکومت به اندازه‌ی ضعیف و «وامانده» شده که توانایی دفاع از مناطق تحت کنترول خود را ندارد و از بروز هیچ‌گونه حوادث تلخ جلوگیری نمی‌تواند. او هم‌چنین پرسیده است: «آیا سیستم دفاعی و امنیتی دولت به حدی ناکارآمد و فاقد عناصر متخصص و استراتژیک شده که قادر به تحلیل و ارزیابی اوضاع قبل از وقوع حوادث نیست و از مهار گروه‌های تروریستی عاجز مانده است؟»
معاون دوم ریاست اجرایی در عین حال تأکید کرده که بی‌تفاوتی‌ها در قبال وضعیت باشنده‌گان منطقه میرزاولنگ ممکن است در راستای اجرای «طرح ناامن‌سازی شمال و تبدیل‌کردن این منطقه به وزیرستان شمالی» صورت گرفته باشد. محمد محقق می‌افزاید که طرح ناامن‌سازی شمال در حال اجرا است. به گفته‌ی او: «با امن شدن این منطقه، تخته‌خیز برای گروه‌های تروریستی از جمله داعش به منظور اعزام به آسیای میانه مساعد خواهد شد.» محمد محقق از «ایجاد یک کوریدور امنیتی برای عبور تروریستان از هلمند به فاریاب و ایجاد چندین مرکز بزرگ آموزش‌های نظامی و فکری برای تروریستان داعش در ولسوالی‌ خواجه‌ سبزپوش، دره سردابه، دره قرایی ولسوالی المار، خواجه‌کنتی در قیصار و هم‌چنین مراکزی از این قبیل در کوهستانات» نیز خبر داده می‌گوید که این مراکز از امکانات وسیع برخوردار بوده و از یک سال به این سو فعالیت دارند. آقای محقق تأکید کرده که هیچ مزاحمتی از سوی دولت و نیروهای بین‌المللی علیه این مرکزها، تاکنون صورت نگرفته است.
محمد محقق به «پرواز هلی‌کوپترهای نظامی مشکوک و ناشناخته و هم‌چنین انتقال تجهیزات نظامی و تخنیکی برای تروریستان در برخی از مناطق کشور» نیز اشاره کرده می‌گوید این اقدامات به منظور زمینه‌سازی برای سقوط‌دادن تدریجی ولسوالی‌های شمال و در نهایت خارج ساختن کنترول برخی از ولایات از دست دولت صورت می‌گیرد.
آقای محقق به «پروژه‌سازی برای ممانعتِ بازگشت جنرال دوستم به کشور و هم‌چنین اختلاف‌اندازی میان اقوام و جریان‌های سیاسی» نیز اشاره کرده می‌گوید: «این‌ها همه جزیى از یک سناریوى کثیف و ویران‌گر است که همه چیز را به نابودى تهدید می‌کنند.»
محمد محقق می‌گوید که هرچند در اجرای این سناریو، بیشتر غیرنظامیان آسیب می‌بینند، اما گرداننده‌گان این صحنه هم متوجه باشند که دود این ماجرا به چشم خود آنان نیز خواهد رفت.
جنایت جنگی
در همین حال، کمیسیون مستقل حقوق بشر از کشتار غیرنظامیان در منطقه میرزاولنگ ولایت سرپل به عنوان جنایت جنگی یاد کرده و از ادامه‌ی این کشتار شدیداً ابراز نگرانی کرده است.
این کمیسیون می‌گوید که تیرباران‌کردن غیرنظامیان یک عمل وحیشانه، شنیع، غیرانسانی و غیرقانونی است که در مغایرت با ارزش‌های دینی و قواعد حقوق بشردوستانه بین‌المللی قرار دارد. این کمیسیون در بیانیه‌ای می‌گوید: «هدف قرار‌دادن و کشتن غیرنظامیان از مصادیق جرایم جنگی به شمار رفته و عاملان آن باید مورد پی‌گرد عدلی و قضایی قرار گیرند.»
کمیسیون مستقل حقوق بشر از گروه‌های طالبان و داعش خواسته تا از کشتار غیرنظامیان دست بکشند و بیشتر از این، مرتکب جنایات جنگی نشوند. این کمیسیون از دولت نیز خواسته تا عاملان این کشتار را شناسایی کرده و در حفاظت از جان غیرنظامیان توجه جدی داشته باشد.
پیش از این اشرف غنی رییس‌جمهور کشور نیز، از این کشتار به عنوان جنایت جنگی یاد کرده بود. رییس‌جمهور بعد از ظهر یک‌شنبه در بیانیه‌ای گفت: «تروریستان جنایت‌پیشه، یک‌بار دیگر با کشتار بی‌رحمانه غیرنظامیان، زنان و اطفال در ولسوالی صیاد ولایت سرپل مردم بی‌گناه را به خاک و خون کشانیده و به جنایات خود افزودند که این عمل وحشیانه آنان، نقض صریح حقوق بشری است و جنایت جنگی پنداشته می‌شود.»
اشرف غنی مدعی شده «تروریستان» که در جنگ‌های رو در رو با نیروهای امنیتی شکست‌های سختی را متقبل شده‌اند، با تغییر شیوه جنگ، می‌خواهند غیرنظامیان را هدف قرار دهند.
میرزاولنگ که از مناطق مهم و استراتژیک ولایت سرپل به شمار می‌رود، سه شب قبل به دست گروه‌های طالبان و داعش سقوط کرد. آن طوری که مقام‌های محلی می‌گویند، تا‌کنون برای پس‌گرفتن این منطقه و نجات جان بیش از یک‌صد و پنجاه خانواده‌‌ای که در میرزاولنگ توسط طالبان و داعش به اسارت گرفته شده‌‌اند، گامی برداشته نشده است.

 

 

نوار خبری
0
برای شرکت در گفتگو
ورود به سیستمیا ثبت نام کنید
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала