ادامه اعتراضات مدنی؛ جنبش روشنایی

© Sputnikادامه اعتراضات مدنی؛ جنبش روشنایی
ادامه اعتراضات مدنی؛ جنبش روشنایی - اسپوتنیک افغانستان
عضو شوید
اعضای شورای عالی مردمی جنبش روشنایی امروز در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کردند که این جنبش تظاهرات بزرگی را از مصلای شهید مزاری واقع دشت برچی در غرب کابل، در مسیر دهمزنگ به سمت نمایندگی سیاسی سازمان ملل یوناما در کابل راه اندازی می‌کند.

به گزارش سپوتنیک به نقل از خبر نامه،محمد عارف رحمانی عضو شورای عالی مردمی جنبش روشنایی و نماینده مجلس افغانستان در این کنفرانس خبری گفت که این تظاهرات جنبش روشنایی برای آن صورت می‌گیرد که دوباره ثابت سازد بزرگترین جنبش مدنی افغانستان به حرکت دادخواهانه خود تا تحقق مطالبات اصلی آن ادامه می‌دهد. آقای رحمانی تصریح کرد که تا تحقق مطالبه اصلی این جنبش که عبور لین برق ۵۰۰ کیلوولت از مسیر بامیان-میدان وردک است به مبارزات مدنی شان ادامه می‌دهند.

او گفت که "ما آمدیم که یک بار دیگر اعلام کنیم که با تهمت و تهدید و سرکوب وفعال کردن ماشین آدم کشی، این جنبش هیچ وقت از مطالبات خویش دست برنمی دارد. ما برسر مطالبات خودهستیم."

آقای رحمانی تاکید کرد که جنبش روشنایی از آغاز فعالیت‌های خود تا کنون بیش از ۳۳ تظاهرات بزرگ را سازماندهی کرده و خواسته‌های خود را از هر طریق ممکن حتی با مذاکره در سطوح عالی حکومتی مطرح ساخته، اما او حکومت افغانستان را متهم به بی توجهی به استدلال‌ها و نظام فکری جنبش روشنایی کرد و گفت که حکومت وحدت ملی با فرافکنی و لجاجت دادخواهی جنبش روشنایی را انکار نمود.

محمد عارف رحمانی در عین حال اظهار امیدواری کرد که هنوز حکومت افغانستان فرصت دارد تا به مطالبات این جنبش توجه جدی نماید و آن را برآورده سازد. او گفت که "ما آمدیم که اعلام کنیم، انتظار ما از حاکمیت این است که هنوز فرصت است و شما به عنوان یک حاکمیت مسوول این مجال را دارید که با شهروندان خود و مردم که به شما رای داده اند و با شما بر سر صلح نشسته اند و یک مطالبات عادلانه داشته، آشتی کنید. حرف و سخن مردم تان را قبول کنید. قبول داعیه و مطالبات عدالت خواهی موجب تقویت نظام و تقویت وحدت ملی و همین حکومت که در حد یک بدعت سیاسی یعنی حکومت وحدت ملی می‌شود با جنگیدن با تهدید و انکار جنبش‌ها و مطالبات مردم، شما به هیچ وجه نمی‌تواند به پیروزی برسید."

در همین حال آقای رحمانی گفت که به جز موارد تبعیض آمیز حکومت افغانستان، جنبش روشنایی از برنامه‌های که به منفعت ملی افغانستان باشد حمایت می‌کند. او تصریح کرد که "از همین جا باید یاآوری کنم که جنبش روشنای به عنوان عظیم‌ترین جنبش افغانستان از تمام پروژه‌های که معطوف به منافع ملی افغانستان است حمایت می‌کند. از تمام برنامه‌های که از سالیان سال تقریبا از نیم قرن قبل در حوزه مدیریت آب‌ها شروع شده بود سدهای خورد و کلانی که  سال‌ها طول کشید که آن‌ها ساخته شود یا ساخته شد، مدیریت آبی کشور و استفاده از آن‌ها برای منافع ملی، جنبش روشنایی از مجموع حرکت‌ها حمایت می‌کند و از حکومت افغانستان می‌خواهد که بر سر منافع ملی افغانستان یک گام باید عقب نرود و منافع ملی را در نظر بگیرد."

نارضایتی قومی

همزمان با تازه‌ترین موضع‌گیری جنبش روشنایی در افغانستان، محمد اشرف غنی رییس جمهور این کشور نیز برای بار اول در یکی از مهمترین نشست‌های مشترک با نمایندگان جامعه بین المللی و حکومت افغانستان نارضایتی‌های قومی را تایید کرده و آن را خطر جدی برای افغانستان دانسته است.

جنبش روشنایی و جنبش‌های دیگر مدنی به شمول طیف عظیمی از نیروهای سیاسی افغان در دو سال گذشته از عمر حکومت وحدت ملی به شدت از عملکردهای رییس جمهور افغانستان و تیم او ناراضی بوده است. این نارضایتی در قالب‌های مختلف به شمول تظاهرات‌ها و اخیرا ائتلافی از مردان قدرتمند شمال که اکنون مقام‌های کلانی را در حکومت وحدت ملی دارند، بیان شده است.

اخیرا ائتلاف نجات افغانستان در آنکارا شکل گرفت که مبنای آن را نارضایتی جنرال عبدالرشید دوستم معاون اول رییس جمهور، محمد محقق معاون رییس اجرایی و عطامحمد نور والی بلخ و رییس اجرایی جمعیت اسلامی از عملکردهای محمد اشرف غنی که آن‌ها آن را انحصار قدرت و تضعیف ساختارهای حکومتی می‌دانند، شکل می‌دهد.

با توجه به این ائتلاف‌ها و موضع گیری غیرمترقبه نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان در شورای امنیت این سازمان در هفته‌های اخیر که گفته بود اگر در شیوه حکومت داری تغییری به میان نیاید این کشور با بحران‌های جدی تری مواجه می‌شود و کنترول آن دشوار خواهد بود، باعث شده است که رییس جمهور افغانستان نیز عمق بحران سیاسی موجود را درک نماید و نسبت به آن ابراز نگرانی کند.

آقای غنی امروز گفته است که نارضایتی‌های قومی در کشورش پیچیده بوده و به صورت جدی محسوس می‌باشد. او این نارضایتی‌ها را استوار بر بی توجهی و تبعیضی دانسته که از میراث گذشته‌های افغانستان می‌باشد. رییس جمهور افغانستان اما گفته است که اجازه نمی‌دهد این وضعیت کشورش را نابود کند و تاکید کرده که "ما نمی‌توانیم نابودی پنهانی برخاسته از قطب‌بندی‌ قومی را دست کم بگیریم. مثل همیشه، رهبران بی‌پروا و افرادی که منافع ملی را قربانی منفعت شخصی‌شان می‌کنند، می‌توانند یک جامعه پولاریزه را دست‌کاری کنند. ما نمی‌توانیم اجازه چنین کاری را بدهیم.

با همه این‌ها، اما جنبش روشنایی به عنوان یک جنبش ضد تبعیض اعلام کرده که به میدان می آید و مطالبات خود را از طریق خیابان و تظاهرات ها دنبال می‌کند.

نوار خبری
0
برای شرکت در گفتگو
ورود به سیستمیا ثبت نام کنید
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала