عادی سازی روابط ریاض- تل آویو و دشمنی مستقیم با ایران

© AP Photo / Jacquelyn Martinعادی سازی روابط ریاض- تل آویو و دشمنی مستقیم با ایران
عادی سازی روابط ریاض- تل آویو و دشمنی مستقیم با ایران - اسپوتنیک افغانستان
عضو شوید
انور عشقی' جنرال سابق سعودی و مشاور پادشاه سابق عربستان در سخنانی گفت: در صورتی که اسرائیل طرح عربستان را بپذیرد، ریاض روابط خود را با تل آویو عادی خواهد شد.

به گزارش اسپوتنیک به نقل از دویچه وله، انور عشقی رئیس مرکز مطالعات سیاسی و راهبردی خاورمیانه متعلق به عربستان سعودی، افزود: در صورت موافقت تل‌آویو با طرح ابتکار عربی، عربستان سعودی عادی‌سازی روابط با اسرائیل را آغاز خواهد کرد و از آن پس روابط میان دو طرف بر اساس منافع مشترک خواهد بود.
جنرال سابق سعودی گفت: عادی‌سازی روابط با اسرائیل منوط به موافقت آن با طرح ابتکار عربی است که ملک عبدالله برای صلح در خاورمیانه آن را در سال 2002 طرح کرد و شامل تشکیل کشور فلسطین در مرزهای سال 1967، بازگشت آوارگان، عقب‌نشینی از بلندی‌های اشغالی جولان در مقابل به رسمیت شناختن اسرائیل و عادی سازی روابط کشورهای عربی با آن است.
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه با امضای توافقنامه ترسیم مرزها بین مصر و عربستان و واگذاری جزایر تیران و صنافیر به سعودی این کشور عملا همسایه اسرائیل شده و این به معنی شروع نزدیکی ریاض با تل آویو است، گفت: هدف از استرداد این دو جزیره، برقراری رابطه میان عربستان و اسرائیل نبود و تنها هدف، ترسیم مرزها با مصر بود؛ زمانی که این مرزها رسم شد، دو جزیره مذکور داخل مرزهای عربستان محسوب شد و این مسئله به تعامل بر اساس توافقنامه کمپ‌دیوید منجر خواهد شد. این توافقنامه صرفا یک توافقنامه مصری — اسرائیلی نیست، بلکه یک معاهده بین‌المللی است. مصر و عربستان به طور مشترک بر روی گذرگاه آبی خلیج عقبه که کشتی‌های اسرائیلی و اردنی در آن در حرکت هستند، سیطره یافته‌اند؛ لذا عربستان رابطه با اسرائیل را برقرار خواهد کرد، اما شرط آن، موافقت تل آویو با طرح ابتکاری عربی و اجرای آن است.
عشقی همچنین در پاسخ به سوالی درباره وجود یک طرح صلح در خاورمیانه و تلاش عربستان برای عادی سازی روابط با اسرائیل افزود: عربستان پس از اجرای طرح ابتکار عربی به عادی‌سازی روابط با اسرائیل روی خواهد آورد. به ویژه که بنیامین نتانیاهو صدراعظم اسرائیل نیز طرح مشابهی ارائه داده و تنها در برخی موارد کوچک با طرح ابتکار عربی تفاوت دارد و در حال بررسی در آمریکا است. پس از آن، در صورت موافقت برادران فلسطینی با این طرح، من یقین دارم که عربستان نیز به آن، اعتراضی نخواهد کرد.
وی درباره تفاوت های این دو طرح گفت: تفاوت‌ها در این است که، اسرائیل در صورتی اجازه تشکیل یک کشور فلسطینی را خواهد داد که بر اساس اتحاد کنفدرالی و تحت ضمانت اردن و مصر تشکیل شود؛ نکته دوم این است که مسئله قدس به پایان کار محول شود.
رئیس مرکز مطالعات سیاسی و راهبردی خاورمیانه متعلق به رژیم آل سعود درخصوص ضمانت صلح از سوی عربستان نیز ادعا کرد: مهمترین برگه‌ای که عربستان در دست دارد، عادی‌سازی روابط با اسرائیل است. این بزرگترین ضامن برای اعطای حقوق فلسطینی‌ها است؛ زیرا همانطور که در کنفرانس سران اسلامی در عربستان دیدیم، موضع ریاض، راهنما و الگوی کشورهای اسلامی است و اگر روابط عربستان با اسرائیل عادی سازی شود، سایر کشورهای اسلامی نیز با اسرائیل وارد رابطه خواهند شد و انزوای اسرائیل در منطقه شکسته خواهد شد. اسرائیل با این طرحی که ارائه کرده، نوعی انعطاف در اعطای حقوق فلسطینی‌ها نشان داده است.
انور عشقی یکی از چهره های شاخص و جنجالی سعودی است که در سال های گذشته بسیار برای عادی سازی روابط عربستان با اسرائیل تلاش کرده است. وی در این راستا دیدارهای علنی و سری از تل آویو و گفت وگوهای با مقامات رژیم صهیونیستی داشته است.

نوار خبری
0
برای شرکت در گفتگو
ورود به سیستمیا ثبت نام کنید
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала