به گزارش اسپوتنیک به نقل خبرگزاری فارس، پایگاه خبری فلسطینی «العربی الجدید» در یادداشتی با عنوان «نقش قطر در بحران افغانستان، گذاشتن سنگ بنای آشتی است» از ایفای نقش میانجیگرانه قطر در حل بحران افغانستان تمجید کرد.
در این یادداشت آمده است: واشنگتن، کابل و همه طرفهای ذیربط با بحران افغانستان پس از چندین سال جنگ خونبار علیه گروه طالبان و شکست گزینه نظامی به این نتیجه رسیدند که راه حل بحران سوریه در گفت وگو نهفته است.
اما آن زمان مساله اصلی و سوال مهم بخصوص پس از قریب به یک دهه جنگ این بود که چه کسانی نماینده طالبان خواهند بود و چه کسانی به نیابت از آن در مذاکرات کابل و واشنگتن حضور خواهند داشت؟
همه طرفهای ذیربط شامل دولت افغانستان، آمریکا و جامعه بینالمللی اصرار داشتند که طالبان دفتری سیاسی داشته باشند که به نمایندگی از این گروه در مذاکرات حضور داشته باشد و آن زمان (سال 2013) گزینههای متعددی مطرح شد و بررسیهایی درباره مکان این دفتر صورت گرفت تا در یکی از سه کشور ترکیه، عربستان یا قطر باشد.
قطر گزینه توافقی برای گشایش نمایندگی طالبان برگزیده شد کشوری که نقشی بیطرف و میانجیگر در مسائل متعدد جهانی داشته از بحران دارفور سودان گرفته تا مشکل بین فتح و حماس و بحران چچن و توانسته سیاست بیطرفانه و همگرایی ایجاد کند.
در همین راستا «اسماعیل عندلیب» تحلیلگر سیاسی افغان گفت: نقش قطر در افغانستان از زمان جنگ شوروی تاکنون در حمایت از ملت افغان و بیطرفی آن روشن و مشخص بوده است از همین رو قطر مکان برتر برای انتخاب به عنوان مقر همه طرفهای افغان بود و تلاشهای این کشور سنگ بنای همه تلاشهایی بوده که در خصوص صلح در افغانستان صورت گرفته است.
پس از اینکه قطر با تلاشهای جدی و طی هماهنگی با طرفهای مختلف و آمریکا توانست دفتر سیاسی طالبان را در جون سال 2016 تاسیس کند برخی طرفها در داخل افغانستان دوحه را سرزنش کردند اما همین طرفها پس از آن به میزان موفقیت این اقدامات اعتراف کردند.
«حامد کرزی» رئیس جمهور سابق افغانستان نیز به رغم اینکه در ابتدا از تاسیس دفتر گروه طالبان در دوحه ابراز نارضایتی داشت اما بر ضرورت گفت وگو برای حل بحران طولانی مدت کشورش که هزاران قربانی برجای گذاشته تاکید کرد.
وی اظهار داشت: «طالبان از هموطنانمان هستند و گفت وگو با آنها برای حل معضل است» از همین رو در مدت پایانی از دوره ریاست جمهوری خود بر دفتر این گروه در دوحه برای پیشبرد تلاشهای آشتی تکیه داشت.
تلاشهای قطر برای حل بحران افغانستان از طریق گفت وگو تنها به این قضیه مختصر نبود بلکه این کشور میزان نشستهایی درباره مذاکرات افغانستان بوده است و همه ظرفیتهای خود را برای نشستن طرفهای افغان پای میز گفت و گو به منظور بررسی ابعاد بحران کشورشان بکار بست تا راه حلی برای معضل مرگبار افغانستان ایجاد شود.
از طریق این نشستها بود که نمایندگان دولت افغانستان و رهبران قبایل و چهرههای سرشناس این کشور توانستند با نمایندگان طالبان سر یک میز بنشینند.
در همین راستا «قیوم کوچی» سفیر کنونی افغانستان در روسیه، یکی از رهبران مشهور قبیلهای و عموی رئیس جمهور افغانستان پس از شرکت در نشستی که بین نمایندگان طالبان با دولت کابل تحت نظارت موسسه بینالمللی پگواش در ماه مه 2015 در دوحه برگزار شد، گفت: نشستن سر یک میز با نمایندگان طالبان بسیار مثمر ثمر بود.
از همین رو قطر میتواند با میزبانی نشستهای آشتی افغانستان نقشی کلیدی در بحران افغانستان داشته باشد بخصوص که دستیابی به صلح گزینه قطعی برای حل بحران افغانستان است آن هم پس از 16 سال جنگ آمریکا در افغانستان که تنها یک رسوایی برای واشنگتن بوده است.
نقش قطر در حل بحران افغانستان
© Photo / ارگ سفر غیرمنتظره اشرفغنی به قطر
© Photo / ارگ
عضو شوید
پایگاه خبری فلسطین : قطر کماکان میتواند با میزبانی از نشستهای آشتی افغانستان نقشی کلیدی در حل بحران این کشور داشته باشد .