به گزارش اسپوتنیک به نقل از طلوع نیوز، یک گزارش تازۀ سازمان ملل متحد زیر نام "برخورد با زندانیان مرتبط به جنگ" که دربارۀ وضعیت زندانیان در زندانهای افغانستان منتشر شده، نشان میدهد که بسیاری از زندانیان در جریان سال گذشته از سوی نیروهای پولیس مورد شکنجه قرار گرفتهاند.
بربنیاد این گزارش، شماری زیادی از این زندانیان گفتهاند که آنان در جریان حبس مورد ضرب و شتم نیروهای پولیس قرار گرفته و با برخوردهای نامناسب روبهرو بودهاند.
در همین حال، تاداماچی یاماماتو، نمایندۀ ویژۀ دبیرکُل سازمان ملل متحد در افغانستان گفته است که شکنجۀ زندانیان در زندانهای افغانستان برای این نهاد نگران کننده است.
آقای یاماماتو گفته است:"ادامۀ شکنجۀ زندانیانی که در پیوند به دست داشتن در جنگها بازداشت شدهاند برای ما شدیدأ نگران کننده است. اما ما به تلاشها و تعهداتی که حکومت برای پیگیری این قضایا دارد، همچنان باور داریم."
گزارش "برخورد با زندانیان مرتبط به جنگ" به طور مشترک از سوی دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان "یوناما"، برنامۀ اجرای طرح ملی افغانستان دربارۀ رفع شکنجه و با همکاری دفتر کمیساریایی عالی برای حقوق بشر، تدوین شده است.
بربنیاد این گزارش، در مصاحبههای که با ۴۶۹ زندانی بین اول ماه جنوری سال ۲۰۱۵ میلادی تا سی ویکم دسامبر سال ۲۰۱۶ میلادی در ۶۲ بازداشتگاه که از سوی ریاست عمومی امنیت ملی افغانستان، پولیس ملی افغان و وزارت دفاع ملی اداره میشوند، صورت گرفته نشان میدهد که بخشی بزرگی از آنان برخوردهای نامناسب و شکنجه روبهرو بودهاند.
گزارش مینگارد که ۴۵ درصد از مصاحبه شوندهها گفتهاند که آنان از سوی مسؤولان زندانها شکنجه شدهاند.
در گزارش آمده است که این آمار یکی از بلندترین آماری است که توسط دفتر نمایندهگی سازمان ملل متحد در افغانستان از سال ۲۰۱۰ بدین سو، ثبت شده است.
در بخش دیگر این گزارش آمده است:"آمارها نشان میدهند که در حدود ۴۵ درصد از زندانیان خوردسال مرتبط به جنگ--- از جمله ۸۵ زندانی خوردسال ۳۸ آنان گفتهاند که در زندانها مورد شکنجه قرار گرفتهاند."
در گزارش گفته شده است که بیشترین شکنجه در پیوند به اعترافات اجباری بودهاند در حالی که زندانیان حتی نمیدانستند که در اعترافات اجباری که از آنان گرفته میشود، چه چیزی نوشته شده است.
زید راعد الحسین، کمیسار عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد با نگرانی از شکنجۀ زندانیان، گفته است که این روند برای ملل متحد غیر قابل قبول است.
وی در این باره گفت:"برای جلوگیری از درد، مردم میتوانند هر چیزی بگویند."
این مقام بلند پایۀ سازمان ملل متحد با تأکید بر نظارت جدی از زندانهای افغانستان، گفت کسانی که در پیوند به شکنجه زندانیان نقش بازی کردهاند، باید مورد بازپرس قرار گرفته و عدالت بر آنان تأمین گردد.
ور در ادامه افزود: "بازپرس از وقوع چنین حوادث میتواند برای جلوگیری از این چنین اعمال در آینده کارگر باشد."
در این گزارش، سازمان ملل متحد از تلاشهای حکومت برای عملی سازی برنامه ملی رفع شکنجه توصیف شده است.
اگر تغییرات قانونی پیشنهاد شده در این گزارش به تصویب برسد، افغانستان به طور رسمی کمیتۀ منع شکنجۀ سازمان ملل متحد را به رسمیت خواهد شناخت و در این صورت، سازمان ملل اجازه خواهد یافت تا از بازداشتگاه در کشور نظارت نماید.
در این گزارش از مقامهای افغان خواسته است تا اقداماتی را مبنی بر دست یابی زندانیانی که شکنجه شدهاند را به مراحل قانونی و جبران آسیبهای دیده شده، مهیا سازد.