به گزارش اسپوتنیک به نقل طلوع نیوز، بسته شدن گذرگاههای پاکستان و افغانستان یکی ازرویداد های بزرگ، اما کم تأثیربه بازارهای کشور در سال ۱۳۹۵هجری خورشیدی بوده است.
اتاق تجارت و صنایع مشترک افغانستان و پاکستان میگوید که بسته ماندن گذرگاههای پاکستان، صدمۀ بزرگی به اعتبار بازرگانی و ترانزیتی پاکستان وارد ساخته است.
شماری از اعضای اتاق تجارت وصنایع میگویند که بازشدن گذرگاههای پاکستان از سوی این کشور به علت زیانهای هنگفتی که به اقتصاد پاکستان وارد شده است، صورت گرفته میگیرد.
پس از ۳۳ روز از بسته ماندن گذرگاههای پاکستان و افغانستان که از سوی پاکستان به گونۀ یکجانبه بسته شده بودند، نواز شریف، نُخست وزیر پاکستان دستورداده است که این گذرگاهها بیدرنگ باز شوند.
حضرت عمر زاخیلوال، سفیر افغانستان در پاکستان در این باره گفت: «ما میدانیم که این تصمیم بندش راهها به سود هیچ کس نبوده است؛ نه بسود ما نه به سود پاکستان.»
اما در این زمان کی بیشتر زیان کرد افغانستان یا پاکستان؟
آمارهای اتاق های مشترک تجارت وصنایع نشان میدهند، بیشترین میوههای تازه و سبزیهای پاکستان در این زمان فاسد شدهاند و پاکستان با بسته ساختن این گذرگاهها بزرگترین بازارهای مصرفی کالاهای این کشور را که افغانستان و آسیای میانه بودند، از دست داده است.
آذرخش حافظی، رییس پیشین اتاقهای تجارت وصنایع بینالمللی میگوید: «پاکستان فکر کرد که با بندش راههای افغانستان این کشور را با مشکل بزرگ روبهرو خواهیم ساخت، اما اکنون افغانستان آن افغانستان بیچاره نیست که تنها به پاکستان وابسته باشد.»
ازسوی هم، مسؤولان وزارت تجارت وصنایع میگویند که افغانستان در این زمان درحدود ۱۰۰ میلیون دالر زیان کرده است و اکنون هم در حدود ۶ هزار کانتینرکالاهای افغانستان در آن سوی تورخم متوقف هستند.
درهمین حال، شماری از بازرگانان میگویند کالاهای که در آن سوی تورخم متوقف بودهاند روزانه از هرکانتینر تا ۱۵۰ دالر دیمریج پرداختهاند.
این بازرگانان میگویند از ادامۀ بازرگانی با پاکستان منصرف خواهند شد.
با آنکه بیش از یک ماه از بسته ماندن راههای پاکستان میگذرد، اما تأثیرات این رویداد به بازارهای کشوراندک بودهاند و در حال حاضر بسیاری از کالاهای وارداتی ایران و کشورهای آسیای میانه جاگذین کالاهای پاکستانی در بازارهای کشور شدهاند.
هرچند درحال حاضرکالاهای پاکستانی در بازارها کم یاب شدهاند، اما جای آنرا کالاهای وارداتی دیگر کشورها گرفته است.
محمد صالح، یک فروشنده در کابل میگوید: «اکنون بسیاری ازکالاهای که پیش از این از پاکستان وارد میشود از دیگر کشورها وارد میشوند و ما هیچ مشکل در این بخش نداریم.»
شماری از شهروندان کشور با وجود مشکل تراشیهای پاکستان، به بهبود روابط بازرگانی با پاکستان تأکید دارند و اینکاررا به سود هر دوکشور میدانند.