سازمان عفو بینالملل در گزارش سالانه خود وضعیت کلی دنیا در سال ۲۰۱۶ را "ناامنتر و تیرهتر" از قبل توصیف کرد. فرانسه بیش از سایر کشورهای اروپایی به دلیل قوانین مبارزه با تروریزم مورد انتقاد قرار گرفته است.
"بزرگترین زلزله سیاسی سال ۲۰۱۶" از دید سازمان عفو بینالملل انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا بوده است. این سازمان حقوق بشری در گزارش سالانه خود "شعارهای مسموم انتخاباتی ترامپ" را نمونهای از چرخش دنیا به سمت سیاست مبتنی بر "خشم و نفاق" عنوان کرده است. این گزارش نوشته است: «دنیا در سال ۲۰۱۶ تیرهتر و ناامنتر شد.»
تیرانا حسن، مسئول بحران و درگیری در سازمان عفو بینالملل گفته است: «در زمانی که مهمترین رؤسای دولتهای دنیا بایستی دغدغه مجازات جنایتکاران جنگی را داشته باشند، ما درست برعکس این را در شورای امنیت سازمان ملل میبینیم.»
اشاره او به وتوی برخی از اعضای شورای امنیت برای جلوگیری از مجازات جنایتکاران جنگی از جمله در سوریه است.
حمله گسترده دولت ترکیه به جامعه مدنی
در گزارش سالانه عفو بینالملل دولت ترکیه متهم به "هجومی گسترده علیه جامعه مدنی" این کشور شده است.
بر اساس این گزارش بیش از ۴۰ هزار نفر در طول شش ماه وضعیت اضطراری در ترکیه بازداشت شدهاند. ۹۰ هزار شهروند از کار اخراج شدهاند، صدها رسانه و نهاد غیردولتی بسته شده و فعالان مدنی و روزنامهنگاران شاغل در آنها در بازداشت به سر میبرند. همچنین نقض حقوق بشر به خصوص در مناطق کردنشین این کشور به طور گسترده صورت میگیرد.
عفو بینالملل همچنین توافق اتحادیه اروپا با ترکیه بر سر بازگرداندن پناهجویان از یونان به ترکیه را مورد نقد قرار داده است.
"سیاست غلط" اروپا برای مقابله با ترور
مارکوس بیکو، رئیس سازمان عفو بینالملل آلمان سیاست دولتهای اروپایی برای مقابله با تروریزم داخل اروپا را مورد نقد قرار داده و میگوید: «قوانین ضد ترور در بسیاری از کشورهای اروپایی حقوق و آزادیها را محدود میکنند، بدون آنکه کنترل قانونی و ضروری را اعمال کنند.»
در این گزارش بیش از همه کشور فرانسه مورد انتقاد قرار گرفته و این کشور که به "ترازوی حقوق بشر" معروف است، متهم به "فرسودن تدریجی حقوق بشر" شده است. گزارش سالانه عفو بینالملل که همه ساله در لندن، مرکز این سازمان منتشر میشود، امسال استثنائا در پاریس منتشر شده است.
آلمان نیز از انتقادات این سازمان مستقل حقوق بشری در امان نمانده است. در گزارش سالانه عفو بینالملل، آلمان به دلیل دستورالعملها و مصوبات ناکافی علیه حمله به کمپهای پناهجویان مورد نقد قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش در ۹ ماهه اول سال ۲۰۱۶ ادارات آلمان ۸۱۳ مورد عمل مجرمانه علیه اقامتگاههای پناهجویان و ۱۸۰۳ مورد علیه خود پناهجویان ثبت کردهاند که ۲۵۴ مورد منجر به جراحت آنها شده است.
در عین حال عفو بینالملل از "تلاش قابل توجه" آلمان برای پذیرش کسانی که نیاز به حمایت دارند تقدیر کرده است.
در گزارش ۴۰۰ صفحهای عفو بینالملل، از ۲۳ کشور به عنوان کشورهایی نام برده شده که در آنها جنایت جنگی در حال وقوع است. ۳۶ کشور با پس فرستادن پناهجویان متهم به نقض قوانین بینالمللی شده و در ۲۲ کشور فعالان حقوق بشر به قتل رسیدهاند.