در روز اول این کنفرانس که در خانه روس های مهاجر به نام الکساندر ایسایویچ سولژنیتسین برگزار شده بود، نمایندگان از کشورهای امریکا، مولداویا، آلمان، آذربایجان، ازبکستان در باره روند آموزش زبان روسی صحبت کردند.
نماینده کشور امریکا در باره تاریخ صد ساله زبان روسی به شرکت کنندگان این کنفرانس معلومات ارائه و روند آموزش زبان روسی در این کشور را تشریح کرد. نماینده کشور مولداویا در باره مشکلات آموزش زبانی روسی در این کشور صحبت و کم شدن گویشوران زبان روسی را خطری بزرگ برای گویشوران این کشور نامید. روز دوم این کنفرانس این که در سالون کنفرانس ساختمان شهرداری مسکو در نووی اربات برگزار شد، نمایندگان کشورهای رومانیا، هندوستان، اسپانیا، ویتنام، افغانستان، جاپان، تاجکستان، مغولستان، ارمنستان، چین، لتوانیا، لتونی، اکراین، بلاروس… در باره آموزش زبان روسی صحبت کردند.
نماینده هندوستان روند آموزش زبان روسی را در هندوستان خوب توصیف نمود و در ضمن از مشکلات که در روند آموزش این زبان قرار دارد نیز معلومات ارئه نمود. دکتر محمد کریم بیژن استاد دیپارتمنت روسی دانشگاه کابل که به نمایندگی از افغانستان در این کنفرانس شرکت کرده بود در باره آموزش چند زبانی در شرایط مدرن و توسعه زبان روسی در افغانستان و مشکلات که دانشجویان در روند آموزش این زبان روبرو می شوند صحبت کرد.
او گفت: دوزبانگی برای توسعه فکری جامعه افغانستان حیاتی است. در عصر که جهان به سوی جهانی شدن میرود، اثر بخشی فرایند جستجو در این شرایط افزایش می یابد، آموزش یک زبان دیگر برای بلند بردن پوتانسیل نسل جوان که توانایی گفتگو با دیگر فرهنگ ها را داشته باشد یک ضرورت حتمی است. یک ابزار موثر برای نسل جوان به هم پیوسته و وابسته آموزش چند زبانه بودن است. در افغانستان سیاست زبان پیوند به دانش چند زبانی است. او گفت: در حال حاضر سه دیپارتمنت آموزش زبان روسی در کابل فعالیت دارند، که این دیپارتمنت ها در دانشگاه کابل، دانشگاه تعلیم و تربیه شهید ربانی و تخنیکم کابل قرار دارند. او همچنین افزود: در دیپارتمنت روسی کابل 12 استاد مصروف تدریس و بیش از 500 دانشجو در بخش روزانه و شبانه به آموختن زبان روسی می پردازند. او در پایان صحبت های خود از مشکلات که در روند آموزش این زبان قرار دارد شرح داد و گفت: ما از نگاه کمیت دانشجو هیچ مشکلی نداریم، اما از نگاه کیفیت به مشکلات زیادی روبرو هستیم.
مشکلات اساسی دیپارتمنت روسی و دانشجویان این دیپارتمنت را او چنین بیان داشت:
1- ما نیاز به استاد که زبان مادری اش روسی باشد، داریم.
2- دانشجویان ما نیاز به یک دوره آموزشی زبان به کشور روسیه را دارد که در حال حاضر ما این کمبود را حس می کنیم.
3- دیپارتمنت روسی نیاز به یک تعمیر مستقل دارد که مجهز به لابراتوار برای دانشجویان باشد.
پس از صحبت های دکتر محمد کریم بیژن چندین دانشگاه مسکو آمادگی خود را برای پذیرش دوره کوتاه مدت آموزشی دانشجویان افغانستانی اعلام کردند و گفتند ما حاضر هستیم استادان خود را به کابل برای آموزش زبان روسی بفرستیم.