به گزارش اسپوتنیک به نقل از خبرگزاری فارس، اندیشکده دست راستی «امریکن انترپرایز» در گزارشی به قلم متیو مکینس نوشته است که خلیج فارس در حال تبدیل شدن به محلی ناامن برای ناوهای امریکایی است.
وی ایران را عامل تغییر در وضعیت امنیتی خلیج فارس دانسته و برای این ادعا پنج دلیل مطرح کرده است.
ایران حضور امریکا در خلیج فارس را غیرقانونی میداند
مکینس با اشاره به بالا گرفتن تنشهای دریایی میان ایران و امریکا در ماههای اخیر، به عنوان نخستین دلیل ناامن شدن خلیج فارس برای امریکا نوشته است که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی میخواهد به همه نشان دهد که برجام در برنامههای منطقهای ایران تغییری ایجاد نکرده است.
این تحلیلگر امریکایی با بیان اینکه ایران همواره اعلام کرده است که میخواهد از خلیج فارس در برابر حضور بازیگران متخاصم دفاع کند، نوشته است:- "شاید از دید ما این رفتار آنها غیرحرفهای باشد، اما سپاه پاسداران حضور ما را غیرقانونی دانسته و اساسا احترامی برای آن قائل نیست".
افزایش توان ایران، امریکا را به سمت اقیانوس هند به عقب میراند
دومین دلیلی که اندیشکده امریکن انترپرایز مطرح کرده، این است که نیروی دریایی ایران در حال پیشرفت قابل توجه تسلیحاتی و اطلاعاتی است.
نویسنده این گزارش با بیان اینکه ایران تلاش میکند مانند چین و روسیه با در پیش گرفتن راهبرد موسوم به منع فضا و دسترسی، گستره و برد تهدید برای نیروهای آمریکایی را هرچه بیشتر افزایش دهد، نوشته است:- "نیروی دریایی سپاه پاسداران در خط مقدم این تلاش قرار دارد و روی موشکهایی با دقت رو به افزایش که قادر به پوشش تقریبا سرتاسر خلیج (فارس) هستند، مینهایی که پیچیدگیشان روز به روز بیشتر میشود، افزایش تعداد زیردریاییهای متوسط و حتی اخیرا یک کشتی دوبدنه (کاتاماران) بالگردبر پرسرعت، سرمایهگذاری کرده است".
مکینس نوشته است که در آینده توان نظارتی و ردیابی ایران هم بیش از پیش تقویت خواهد شد.
به گفته وی، در نتیجه هرچند "تجهیزات دریایی ایالات متحده همچنان میتوانند در صورت نیاز خارج از خلیج فارس عملکردی موثر داشته باشند، اما منطقه امن آنها مدام بیش از پیش به سمت اقیانوس هند به عقب رانده میشود".
ایران دکترین صرفا پدافندی را کنار گذاشته است
نویسنده این گزارش سپس مدعی شده است که نشانههایی وجود دارد مبنی بر اینکه احتمال دارد ایران دکترین صرفا دفاعی را کنار گذاشته باشد.
وی با اشاره به بیانات اخیر مقام معظم رهبری که داشتن توان دفاعی و تهاجمی را حق جمهوری اسلامی دانستهاند، نوشته است که این یک تغییر قابل ملاحظه در رویکرد ایران پس از انقلاب اسلامی است.
مکینس مینویسند:- "در گذشته، رویاروییهای تهاجمی سپاه پاسداران با کشتیهای ایالات متحده در خلیج فارس، ناشی از دکترین بازدارندگی دفاعی ایران بود. اگر حالا ایران موضعش در منطقه را دارای المانهای "آفندی" و "پدافندی" در نظر گرفته باشد، واشنگتن باید منتظر مجموعه جدیدی از رفتارهایی از جانب نیروی دریایی ایران باشد که قابلیت تنشآفرینی را دارند. پیشبینی و مقابله با رفتارهای تحمیلی به جای رفتارهای واکنشی، دشوارتر خواهد بود".
احتمال تجهیز متحدان ایران به راکتهای قدرتمندتر ضدکشتی
نویسنده این گزارش احتمال انتقال تسلیحات پیشرفته به گروههای مورد پشتیبانی ایران را به عنوان چهارمین دلیل عنوان کرده و نوشته است:- "از زمانی که حزبالله لبنان در طول جنگ سال 2006 یک راکت C-802 را به سمت کشتی اسرائیلی در مدیترانه شلیک کرد، ایالات متحده و متحدانش از اینکه ممکن است سپاه پاسداران توانمندیهای در حال رشدش در زمینه راکتهای ضد کشتی را به متحدان و نیروهای نیابتیاش منتقل کند، نگران شدند".
امریکن انترپرایز با بیان این ادعا که ممکن است ایران جنبش انصارالله یمن را به موشکهای پیشرفته مجهز کند، نوشت:- "با وجود تلاش گستردهای که ایالات متحده، اسرائیل و کشورهای عربی خلیج (فارس) برای ممانعت از انتقال سلاح و دیگر پشتیبانیهای مرگآور انجام دادهاند، اما هنوز هم شرکای سپاه پاسداران این کمکها را دریافت میکنند و این مسئله ریسک تردد دریایی در منطقه را افزایش میدهد.»
سپاه مایل به برقراری ارتباط نظامی با امریکا نیست
مکینس در تشریح آخرین دلیلش هم نوشته است که با وجود درخواستهای ایالات متحده، سپاه پاسداران حاضر به برقراری یک خط ارتباطی مستقیم با امریکا نیست.
به ادعای نویسنده، این اقدام میتواند در صورت بروز تنش، رفع اختلاف را به برقراری تماس میان وزیران خارجه دو کشور موکول کرده و به طولانی شدن تنش منجر شود.
وی در پایان با بیان اینکه ایالات متحده مدتهاست که شاهد افزایش توانمندیهای نظامی ایران است، تأکید کرده که واشنگتن باید برای حفظ امنیت خود در خلیج فارس، با همکاری متحدانش توان نظامی خود را افزایش دهد.
وی نوشته است:- "این مسئله قطعا به این وابسته است که آیا رئیسجمهور آتی ایالات متحده هم میخواهد با این ادعای ایران که نیازی به حضور ایالات متحده در منطقه نیست، مقابله کند یا نه".