ساخت وسایل و ابزارهای کوچک و ابتدایی ماشینهای لباسشویی، جارو برقی، اسکواتور، زرهبین، هواپیما، سلاحهای جنگی، ماشینهای جوجهکشی و همچنین تولید گازهای مختلف از محصولات زراعتی از جمله نوآوریهای دهها تن از دانشآموزان مکاتب خصوصی و دولتی شهر کابل اند که در این نمایشگاه به دید عموم گذاشتهاند.
مسوولان وزارت معارف میگویند که در این نمایشگاه چهل و سه نوع ابزار و وسیله جدید که توسط دانشآموزان ساخته شده به نمایش گذاشتهاند.
سعید منصور رییس معارف شهر کابل و از برگزارکنندگان اصلی این نمایشگاه، میگوید دانشآموزانی که علاقمند کارهای عملی و تخنیکی هستند، قادر شدهاند تا با امکانات اندک و ناچیز از بودجه شخصیشان ابزارها و وسایل جدیدی بسازند. آقای منصور گفت که اختراعات ابتدایی این دانشآموزان میتواند باعث رشد بیشترشان شود. وی گفت در صورتیکه به دانشآموزان «خلاق» توجه بیشتر شود، میتواند در تحول جامعه کمک کند.
در همینحال، اسدالله حنیف بلخی وزیر معارف افغانستان نیز، میگوید که در میان دانشآموزان مکاتب استعدادهای خوبی وجود دارند و باید این استعدادها شناسایی و کشف شوند. آقای بلخی گفت: «این نمایشگاه نمایانگر استعدادهای عالی و رشد یافته شاگردان معارف است. در این نمایشگاه دختران و پسران استعدادهای خود را به نمایش گذاشتهاند. راهاندازی همچو نمایشگاهها در سطح مکاتب در مرکز و ولایات باعث تشویق شاگردان و تبلور چهرههای شاگردان نخبه و بارز میباشد. خانواده بزرگ معارف افتخار دارد که امروز از خلاقیت و ابتکار شاگردان تقدیر به عمل میآورد. تشویق و ترغیب جوانان سبب شگوفایی و ترقی کشور بوده و رهبری وزارت معارف مجدانه در این راستا سع و تلاش مینماید تا فرزندان کشور به عنوان پیشقراولان جامعه از هرگونه امکاناتی برخوردار باشند تا در راستای تجارب ساینسی و درسهایی که میآموزند ابتکاراتی از خود نشان بدهند و با استفاده از کارهای عملی و دستی درسها و آموختهها بیشتر ذهننشین شان شود.»
اکثریت شرکتکنندگان این نمایشگاه دختران هستند؛ دخترانی که قادر شدهاند تا با استفاده از آموختههای شان در مکاتب دست به نوآوری در عرصههای مختلف عملی و تخنیکی بزنند.
صوفیه وهاب دانشآموز صنف یازدهم لیسه عالی الفت در شهر کابل و یکی از شرکتکنندگان این نمایشگاه است که توانسته از آب مواد الکولی بسازد. این دختر جوان با یکی از همصنفهایش انتظار دارد که از نوآوریاش در شستن زخمها استفاده شود؛ زخمهایی که روزانه دهها شهروند افغانستان در بدن خود حس میکنند. صوفیه وهاب که با استفاده از یک کپسول گاز و چند استوانه و لولههای شیشهیی از آب الکول درست میکند. او ابتدا به مقدار آبی که در داخل یک استوانه شیشهای در بالای یک کپسول گاز قرار دارد حرارت میدهد و پس از رسیدن به درجه حرارت مشخص، آن را تبخیر و در استوانه دیگر از هفتاد درصد آب تبخیر شده الکول و سی درصد دیگر آن را عطر میسازد.
صوفیه وهاب میگوید که با استفاده از این روش الکول نوشیدنی نیز تولید میشود، اما استفاده از آن میتواند مرگبار باشد. به گفته خانم وهاب، الکولی که بدست میآید صد درصد است و استفاده از الکول صد درصدی مرگبار است. وی گفت: «اول به منبع حرارت ضرور داریم، گیرا است، نل زانوخم است و اینها را باهم با پیپ وصل میکنیم و در آب قرار میدهیم. در آن کارک، تیزاب گوگرد و پتاس است. پنج ملیلیتر تیزاب و ایتالین را همرایش یکجا میکنیم. وقتی که اینها به جوش میآید، الکول تولید میشود.»
همزمان با حضور بیشتر دختران خلاق در نمایشگاه ساینسی وزارت معارف، مقامهای این وزارت میگویند که براساس حکم رییس جمهور قرار است مدیریت تمام مکاتب دخترانه در سراسر افغانستان به خانمها سپرده شوند.
اسدالله حنیف بلخی وزیر معارف با اعلام این خبر گفت که طی ده روز آینده تمامی مدیران مکاتب دخترانه در شهر کابل تبدیل شده و این مدیریتها به زنان سپرده میشود. آقای بلخی افزود که این روند در سراسر افغانستان مورد اجرا قرار میگیرد. وزیر معارف گفت که هدف از این اقدام بلند بردن سهم زنان در رهبری و تصمیمگیریها در مکاتب است.