آقای مانتیتسکی که روز سهشنبه، یازدهم اکتوبر، در مراسم اعزام هشتاد تن از جوانان افغان برای ادامه تحصیل در دانشگاههای آن کشور در کابل صحبت میکرد، همچنین گفت ادعاها در باره رقابت روسیه با کشورهای غربی از جمله ایالات متحده امریکا و ناتو در افغانستان را رد کرد و گفت که مسکو طرفدار یک افغانستان مستقل و باثبات است. سفیر روسیه در کابل میگوید: «ما متوجه شدیم که برخی از نمایندگان شورای ملی افغانستان و کارشناسان مسایل سیاسیی در مورد این که گویا روسیه با طالبان کمک کرده و تسلیحات آنان را ترمیم میکند اظهاراتی داشتهاند. همچنین ادعا میشود که در افغانستان یک رقابت در جنگ با روسیه از یک طرف و ایالات متحده امریکا و ناتو از طرف دیگر جریان دارد. با این پنداشتهای واهی و غیرمسوولانه تلاش میشود تا تمام تقصیرات از بابت وخامت و حتا برهم خوردن اوضاع نظامی و سیاسی در افغانستان را با وجود حضور امریکا و ناتو که پانزده سال میشود به مبارزه با تروریزم در افغانستان پرداختهاند و نمیتوانند برآنها پیروز شوند، از خود دور نمایند.»
الکساندر مانتیتسکی همچنین تاکید کرد که روسیه خواستار افغانستان مستقل، انکشاف یافته از لحاظ اقتصادی و عاری از تروریزم و مواد مخدر است. آقای مانتیتسکی افزود که کشور به حمایت خود برای مستقل و با ثبات شدن افغانستان در بخشهای مختلف از جمله آموزش نیروهای نظامی این کشور به ویژه نیروهای پولیس مبارزه با مواد مخدر و سرحدی ادامه میدهد.
اعزام هشتاد دانشجو به روسیه
سفیر روسیه در کابل همچنین از اعزام هشتاد تن از جوانان افغان برای ادامهی تحصیل در رشتههای مختلف به روسیه خبر داد. الکساندر مانتیتسکی گفت که قرار است این جوانان در روزهای آینده برای تحصیل به روسیه بروند. در میان این جوانان چند تن از دختران نیز شامل هستند. سفیر روسیه در کابل میگوید که کشورش امسال میزان بورسیههای تحصیلی به دانشجویان افغان را افزایش داده است. به گفته او، قرار است طی سال جاری 255 نفر از جوانان افغان از طریق بورسیههای تحصیلی به روسیه بروند. الکساندر مانتیتسکی خطاب به دانشجویانی که قرار است طی چند روز آینده به روسیه بروند گفت: «شما چند روز بعد عازم شهرهای مختلف روسیه برای ادامهی تحصیل میشوید. حوصلهمندی، موفقیت در درسها و تحقق برنامهها و آروزهای پیشبینی شدهی شما را آرزومندم.»
در همینحال، نیکراسافویچ میخاویچ رییس جدید خانه علم و فرهنگ روسیه در افغانستان، میگوید که شماری از شهروندان افغان در شهرهای مختلف روسیه تحصیل کردهاند. آقای میخاویچ که چند ساعت قبل از آغاز مراسم امروزی به کابل رسیده بود، گفت که صدها هزار تن از شهروندان افغانستان در شهرهای روسیه زندگی میکنند و از خود انجمنها و اجتماعاتی دارند. نیکراسافویچ میخاویچ که از سال 1990 به این سو بیش از شصت بار در افغانستان رفت و آمد داشته است، افزود دانشجویانی که برای نخستین بار به روسیه میروند، ممکن با برخی از مشکلات مواجه شوند. به گفته او، نابلدی، ندانستن لسان روسی از این مشکلات خواهد بود.
رییس جدید خانه علم و فرهنگ روسیه در کابل، از کشورش به عنوان یک مملکت «باز» یاد کرد و گفت که دانشجویان افغان میتوانند برای بلند بردن سطح تحصیلات خود استفاده خوب نمایند. او افزود: «در میان افغانهایی که فعلا در روسیه هستند کسانی نیستند که آنان جرمی را مرتکب شده باشند. انتظار ماهم از شما این است که از جمله جوانانی باشید که در آینده در افغانستان صلح بیاورید.»
همچنین شاه سلطان عاکفی رییس انجمن فارغالتحصیلان دانشگاههای روسیه و اتحاد جماهیر شوروی سابق نیز، در این مراسم گفت که در حال حاضر خیلی از افرادی که در روسیه و اتحاد جماهیر شوروی سابق تحصیل کردهاند، در پستهای بلند دولتی در افغانستان کار میکنند. شاه سلطان عاکفی که خودش نیز در روسیه تحصیل کرده میگوید که قبلا میان کسانی که در کشورهای غربی یا شرقی تحصیل میکردند تفاوت قایل میشدند، اما حالا این تفاوتها از بین رفته و تنها مساله علم، دانش و توانایی مطرح است. آقای عاکفی از جوانانی که برای تحصیل به روسیه میروند خواست تا فرصتهای شان را در آن کشور از دست ندهند و با خاتمه دادن به تحصیلات شان، پس از برگشت به افغانستان با افرادی که در کشورهای دیگر تحصیل کردهاند وارد رقابت علمی و کاری شوند.