ارتش روسیه تعدادی هواپیمای بمب افکن در پایگاه نیروی هوایی ایران در همدان مستقر کرده است. این هواپیماها از این پایگاه عازم عملیات نظامی در سوریه میشوند.
سه شنبه و چهارشنبه منابع دولتی روسیه گفتند، که هواپیماهای روسی با پرواز از پایگاه نیروی هوایی ایران در همدان، مواضع داعش و جبهه النصرت را در مناطق عملیاتی حلب، ادلب و دیرالزور بمباران کردهاند. در این عملیات، بمبافکنهای دوربرد توپولوف TU-22M3 و سوخو SU34 مشارکت داشتهاند.
رئیس کمیسیون دفاعی و امنیت شورای فدراسیون روسیه هم گفت، که پارلمان فدرال آمادگی دارد تا لایحه مجوز استقرار هواپیماهای نظامی این کشور در ایران را تصویب کند.
پایگاه نوژه از پایگاههای مهم هوایی ایران، در همدان است.
منابع خبری گفتهاند، که بخشی از "توافق امنیتی و نظامی" اخیر ایران و روسیه به روسیه اجازه استقرار هواپیماهای نظامی در ایران را میدهد.
همزمان، میخائیل بوگدانوف؛ نماینده ولادیمیر پوتین در امور خاورمیانه به تهران سفر کرده و گفته میشود جنگ در سوریه محور اصلی گفتگوهای دوطرف است.
به این ترتیب، تصور می شود فصل جدید رابطه راهبردی روسیه- ایران با محوریت مساله سوریه و مبارزه با تروریزم تکفیری، آغاز شده است.
به شهادت تاریخ، این سطح از همکاری های نظامی ایران با یک قدرت خارجی، از جنگ جهانی دوم تاکنون بی سابقه است و نشان می دهد که اکنون در حالی که جهان به شدت درگیر دوقطبی شدن است، قطب تازه ای از قدرت در حال ظهور است.
ظهور ائتلاف نظامی روسیه — ایران که گفته می شود سوریه و عراق نیز در آن عضویت دارند، اگرچه به لحاظ عملی پس از ورود مستقیم روس ها به جنگ سوریه آغاز شد؛ اما با توجه به جو ناپایدار امنیت بین المللی و نیاز به قطب بندی های تازه قدرت به دلیل افول ملموس سلطه و هژمون بلوک غربی قدرت جهانی به رهبری ایالات متحده امریکا و سازمان ناتو، یک تحول استراتژیک بلندمدت است که می تواند چشم اندازهای وسیعی را فرای جنگ جاری در سوریه پوشش دهد.
در این میان با توجه به تنش شدیدی که اخیرا و پس از کودتای ناکام نظامی در ترکیه، در روابط این کشور با غرب به وجود آمد، حتی این تصور وجود دارد که محور شرق شاید شاهد پذیرش اعضای تازه ای باشد که ترکیه هم یکی از آنها خواهد بود.
اخیرا رجب طیب اردوغان؛ رئیس جمهوری ترکیه به عنوان نخستین سفر خارجی خود پس از کودتای نافرجام اخیر، راهی سنت پترزبورگ شد و رهاورد مهم این سفر معنادار، عادی سازی و بهبود پیوند مخدوش دو قدرت مهم منطقه ای بود که پس از سرنگونی جنگنده روسی توسط ترکیه، به تعلیق و تیرگی گراییده بود.
پس از آن نیز محمدجواد ظریف؛ وزیر امور خارجه ایران، راهی ترکیه شد. گفته می شود تاکید دوطرف بر احترام به یکپارچگی و حاکمیت ملی سوریه از موضوعات ذی علاقه در جریان این دیدار بوده است.
با این حساب و با توجه به ترک برداشتن همکاری های راهبردی ترکیه با ناتو، امریکا و اروپا پس از کودتای نافرجام اخیر، اکنون محور شرق به شدت در تلاش است تا با ایستادن در کنار دولت مسلط بر انقره، در این شرایط دشوار و حیاتی، صداقت و تعهد خود را به یک دوستی پایدار و استراتژيک به سران ترکیه اثبات کند.
همپوشانی منافع راهبردی ایران و روسیه در سوریه نیز ظاهرا ترک ها را به این جمع بندی رسانده است که تنها راه کوتاه و عملی برای تثبیت موقعیت خود در بحران سوریه، نزدیک شدن به دولت دمشق است؛ دولتی که به شدت مورد پشتیبانی ایران و روسیه است و ترکیه نمی تواند انکار کند که تلاش برای براندازی این دولت چیزی نیست که سیاست کاهش تنش انقره با تهران و مسکو را توجیه کند و نتایج مثبت آن را تأمین و تضمین نماید.
با توجه به این مسایل، صرف نظر از اینکه استقرار جنگنده های پهن پیکر روسیه در یک پایگاه نظامی مهم نیروی هوایی ایران، از نظر تاکتیکی، فاصله این جنگنده ها با مواضع هدف حمله در سوریه را از 2000 کیلومتر به 900 کیلومتر کاهش می دهد و به این ترتیب، از جهت نظامی به این جنگنده ها، امکان سوختگیری مناسب، بالا بردن تعداد و دفعات حملات، حمل بمب های سنگین تر و کاهش هزینه های سوخت و مسایل جانبی دیگر را می دهد، از نقطه نظر استراتژيک هم نشان می دهد که یک قطب نظامی و سیاسی قدرتمند تازه در منطقه در حال ظهور است؛ قطبی که بی تردید، معادلات استراتژيکی که غرب و ناتو و امریکا برای امنیت و توازن قدرت در جهان و منطقه تعریف کرده اند را از بنیاد بهم خواهد ریخت و نظم نوین جهانی امریکا را با ارائه نظم جهانی تازه ای با حضور بازیگران جدید، دستخوش چالش و آشفتگی خواهد کرد.
از این منظر، پیشبینی استراتژيست های امریکایی کاملا درست است که سال های آتی، سال های زوال قدرت جهانی غرب و امریکا و ظهور قدرت های تازه ای با محوریت روسیه، چین و ایران است.
بر گرفته شده از سایت خبرگزاری جمهور
سیدعلی حسینی