یکی از تعهدات رهبران حکومت وحدت ملی در نشست بروکسل فراهمسازی زمینههای بهتر برای سرمایهگذاریها در کشور است؛ اما ادارۀ آیسا از کاهش ۵۲ درصدی سرمایهگذاریها در دورۀ حکومت وحدت ملی خبر میدهد.
مسؤولان آیسا میگویند که از آغاز حکومت وحدت ملی در ثبت شرکتهای تازۀ سرمایهگذاری نیز ۲۶ درصد کاهش آمدهاست.
آمارهای دادهشده از سوی ادارۀ آیسا نشان میدهند که پس از آغاز کار حکومت وحدت ملی، بیش از یک میلیارد دالر در کشور سرمایهگذاری شدهاست؛ در حالیکه این رقم در ۲۱ ماه اخیر حکومت پیشین، بیش از ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دالربود.
بر بنیاد این اطلاعات، در دورۀ حکومت وحدت ملی بخش معادن با کاهش بیش از ۷۷ درصد سرمایهگذاری، بخش ساختمان با کاهش ۵۷ درصد و بخش انرژی و آب با کاهش ۵۴ درصد سرمایهگذاریها روبهرو بودهاند.
به گزارش طلوع نیوز مسؤولان این اداره نبود ثبات سیاسی و اقتصادی و نیز ناامنیها را ازعلتهای رکود چشمگیر سرمایهگذاریها در کشور میدانند.
مسیحالله فخری، رییس حمایۀ سرمایهگذاریهای ادارۀ آیسا میگوید: «این میزان تعهدات در مقایسه به تعهدات سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ بسیار کمتر است و بیشتر به بیثباتی در سطح بالاتر بر میگردد و اینها متغیرهای اصلی کارساز در سرمایهگذاری استند.»
مشکلات در گردآوری مالیات، افزایش مالیات بر دوران سرمایه، فساد اداری و بیروکراسی در نهادهای دولتی، ازعلتهای دیگری استند که شمار زیادی ازسرمایهگذاران را به فرار از کشور وادار ساختهاند.
عبدالعلی، یکیاز سرمایهگذارانیاست که به تازهگی میخواهد جواز کارش را در آیسا ملغا کند.
او میگوید که در دو و نیم سال گذشته همه دار و ندارش را از دست دادهاست و اکنون میخواهد برای کارکردن به بیرون از کشور برود.
عبدالعلی میگوید: «یک عالم مشکلات است و از کار در اینجا بیزار شدهایم. اکنون که جواز کار را لغو میکنیم نیز ما را آرام نمیگذارند. باید برای اینان گزارشهای گونهگون بیاوریم. نمیدانیم چی کنیم!»
درهمین حال، معاون اتاقهای تجارتوصنایع هر چند به برخی از کارهای حکومت برای بهبود سرمایهگذاریها خوشبین است؛ اما میگوید که افزایش مشکلات در کشور، بهویژه افزایش مشکلات در بدنۀ حکومت، بیشتر سرمایهگذاران را به اوضاع کنونی بیاعتماد میسازد.
خانجان الکوزی، معاون اتاقهای تجارتوصنایع، میگوید: «مشکلات بسیار است؛ اکنون مشکل اساسی ایناست که حکومت از یک منبع واحد مشکلات را حل نمیسازد و برای حل آن نمیپردازند، بل مشکلات سیاسی بیشتر ما را زیانمند میسازد.»
این درحالیاست که گفته میشود در راهبرد تازه توسعۀ ملی کشور، که قراراست در نشست بروکسل ارایه شود، حکومت وحدت ملی بر رسیدن افغانستان به خودبسندهگی در بخشهای گونهگون تأکید دارد و بر جذب سرمایهگذاریهای بزرگ در بخشهای گونهگون تأکید میورزد.