تل‌آویو بزرگترین دریافت‌کننده کمک‌های واشنگتن است

© REUTERS / Baz Ratner بنیامین نیتان یاهو صدراعظم اسرائیل
بنیامین نیتان یاهو صدراعظم اسرائیل - اسپوتنیک افغانستان
عضو شوید
در این دوران کنگره متعهد به تقویت توان نظامی و اقتصادی اسرائیل از طریق افزایش کمک‌های خارجی ارائه شده

در حالی که دولت امریکا سالانه بیش از ۳ میلیارد دالر به صورت مستقیم به اسرائیل کمک می‌کند؛ ثروتمندان یهودی این کشور نیز از طریق برخی خیریه‌ها، مبلغ یک میلیارد دالر دیگر را به جای مالیات پرداختی‌شان به واشنگتن به تل‌آویو ارسال می‌کنند.
از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون، اسرائیل بزرگترین دریافت‌کننده کمک‌های نظامی از ایالات متحده بوده است. براساس گزارش مرکز پژوهش‌های کنگره امریکا، کمک‌های نظامی امریکا به اسرائیل برابر با 53 درصد تمامی کمک‌های نظامی خارجی این کشور است. در واقع این کمک‌های نظامی، هم‌اکنون برابر با یک پنجم بودجه نظامی رژیم صهیونیستی است. حدود سه‌چهارم این کمک‌ها (74 درصد) صرف خرید تجهیزات نظامی از شرکت‌های امریکایی شده و از مابقی آن نیز برای خرید تجهیزات جنگی از شرکت‌های مستقر در فلسطین استفاده شده است.
سابقه کمک‌های ایالات متحده به رژیم صهیونیستی به سال 1949 باز می‌گردد که دولت امریکا وامی به ارزش 100 میلیون دالر را از بانک صادرات و واردات این کشور به تل‌آویو اختصاص داد. در واقع برای دو دهه آتی پس از آن، کمک‌های ایالات متحده به این رژیم کم و بیش متعادل بود و اغلب به صورت وام ارائه می‌شد. در آن زمان، حامی اصلی اسرائیل فرانسه بود که تجهیزات و فناوری نظامی پیشرفته را در اختیار این رژیم قرار می‌داد.
اولین خرید نظامی عمده اسرائیل از امریکا در سال 1962 انجام شد که راکت‌های ضدهوایی هاوک را از امریکا خریداری کرد. در سال 1968، یکسال پس از جنگ شش روزه، دولت لیندون جانسن با حمایت کنگره قرارداد فروش جنگنده‌های اف4 فانتوم را به اسرائیل تصویب کرد و به این ترتیب تعهد آمریکا به حفظ برتری کیفی ارتش اسرائیل آغاز شد.

Флаг на территории посольства Израиля в Москве - اسپوتنیک افغانستان
توافق بین ترکیه و اسرائیل

اما کمک‌های عمده آمریکا به اسرائیل پس از جنگ‌های اعراب با اسرائیل در اواخر دهه 1960 و اوایل دهه 1970 آغاز شد. در این دوران کنگره متعهد به تقویت توان نظامی و اقتصادی اسرائیل از طریق افزایش کمک‌های خارجی ارائه شده به تل‌آویو شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم طی سال‌های 1966 تا 1970، میانگین کمک سالانه امریکا به اسرائیل به 102 میلیون دالر افزایش یافت؛ همچنین میانگین وام‌های ارائه شده امریکا به این رژیم برای خرید تجهیزات نظامی نیز حدود 47 درصد رشد یافت.
در سال 1971 بود که کنگره برای اولین بار از طریق قانونگذاری، مصوبه‌ای را برای اختصاص مقدار معینی کمک به اسرائیل تصویب کرد. در سال 1974، پس از اینکه آمریکا جای فرانسه را به عنوان حامی اصلی اسرائیل گرفت، تل‌آویو به بزرگترین دریافت‌کننده کمک‌های خارجی واشنگتن تبدیل شد.
میانگین کمک‌های ایالات متحده آمریکا به اسرائیل از سال 1971 تاکنون حدود 2.6 میلیارد دلار بوده است که دو سوم آن را کمک‌های نظامی تشکیل داده است.
کمک‌های امریکا به اسرائیل طی سال‌های گذشته سیر صعودی داشته است. برای مثال ایالات متحده از سال 1987 تا اوایل هزاره جدید میلادی، به طور میانگین سالانه مبلغ 1.8 میلیارد را در چارچوب «فروش نظامی خارجی» و «تأمین مالی نظامی خارجی» و بودجه تحقیق و توسعه به اسرائیل اختصاص داده است.
Cuba - اسپوتنیک افغانستان
کیوبا: اسرائیل باید از جولان خارج شود

همچنین براساس تفاهم‌نامه‌ای که در سال 2001 و در پایان دورن زمامداری بیل کلینتون بین دو طرف امضا شد، کمک‌های نظامی ارائه شده از سوی امریکا از سالانه 1.8 میلیارد به 2.4 میلیارد دلار افزایش یافت، در حالی که توافق شد تا برنامه کمک 1.2 میلیارد دالری اقتصادی امریکا به این رژیم کنار گذاشته شود.
اما ایالات متحده آمریکا در سال 2007 و در دوران زمامداری جورج بوش پسر، با انعقاد توافقی با نخست‌وزیر وقت اسرائیل، ایهود باراک، متعهد شد که طی 10 سال حجم کمک‌های واشنگتن به اسرائیل را با بیش از 25 درصد افزایش به سالانه 3 میلیارد و مجموعا 30 میلیارد (طی 10 سال) برساند.
برخی تحلیلگران اعلام کرده‌اند که این افزایش مبلغ کمک‌های نظامی آمریکا به اسرائیل برای تأمین توازن نیروی جنگی اسرائیل در برابر دولت‌های عربی است که در آن زمان سفارش خرید تجهیزاتی نظامی به ارزش 20 میلیارد دلار را به آمریکا ارائه کرده بودند. در واقع جورج بوش پسر، در اواخر دوران زمامداری خود به نخست‌وزیر اسرائیل وعده داد که ایالات متحده متعهد به حفظ «برتری کیفی» نیروی نظامی اسرائیل در مقابل سایر کشورهای منطقه است.
نکته جالب توجه این است که در سال 1991 و با تصویب کنگره، اسرائیل کمک سالانه دریافتی از امریکا را ابتدای هر سال به صورت تمام و کمال دریافت می‌کند و به این ترتیب دولت امریکا برای پرداخت یکجای این مبلغ در ابتدای سال مالی خود مجبور به قرض کردن پول از منابع خارجی است. این در حالی است که کمک‌های خارجی ایالات متحده به کشورهای دیگر به صورت فصلی و در انتهای هر فصل پرداخت می‌شود.

 

 

نوار خبری
0
برای شرکت در گفتگو
ورود به سیستمیا ثبت نام کنید
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала