ترس ۷۰ درصد بانوان افغانستانی از آزار جنگجویان گروه طالبان

دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) با نشر یک گزارش جدید می‌گوید، که ۷۰ درصد از زنان در افغانستان از آزار از سوی جنگجویان گروه طالبان می‌ترسند.
Sputnik
به گزارش اسپوتنیک به نقل از اطلاعات روزف یوناما در گزارش جدیدش که دیروز (جمعه، ۲۷ دلو) منتشر کرد، گفته است که ترس در میان زنان پس از اجرای "خودسرانه و شدید" دستور حجاب از سوی طالبان، افزایش یافته است.
براساس این گزارش که در گفت‌وگو با ۷۴۵ زن در ۳۴ ولایت افغانستان تهیه شده است، زنان گفته‌اند که اجرای این دستور آزار و اذیت در فضای عمومی را افزایش داده و توانایی آنان را برای ترک خانه، بیشتر محدود کرده است.
در این گزارش آمده است که زنان از دستگیری، ننگ طولانی‌مدت و شرم ناشی از بازداشت توسط پولیس طالبان می‌ترسند.
یوناما در گزارش خود گفته است که به‌دلیل فشارهای اجتماعی و دستورات طالبان مبنی بر حفظ ناموس، مردان اکنون به مجریان قوانین طالبان در خانواده تبدیل شده‌اند‌.
خودکشی برخی بانوان دستگیری شده از سوی گروه طالبان به بهانه ای حجاب
در گزارش یوناما آمده است که ۵۷ درصد از زنان گفته‌اند که وقتی بدون محرم مرد از خانه بیرون شوند، احساس ناامنی می‌کنند.
براساس این گزارش، زنان گفته‌اند که خطر امنیتی و سطح اضطراب آن‌ها زمانی‌که یک فرمان جدید از سوی طالبان به‌صورت خاص زنان را هدف قرار می‌دهد، افزایش می‌یابد.
در این گزارش آمده است که ۴۴ درصد از زنان زمانی که از خانه با یک محرم مرد خارج می‌شوند "کاملا" احساس امنیت می‌کنند و ۴۷ درصد دیگر "تاحدودی".
برخی از زنان به دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان گفته‌اند که اعضای مرد خانواده‌‌های آنان نیز می‌ترسند و تمایلی به ترک خانه با اعضای زن خانواده ندارند؛ زیرا این امر آن‌ها را در معرض آزار و اذیت‌ طالبان قرار می‌دهد.
در این گزارش آمده است که رفتارهای طالبان باعث کاهش اعتماد اجتماعی شده و حدود ۹۶ درصد از زنان گفته‌اند که به اکثر مردم، از جمله همسایه‌های شان، نمی‌توانند اعتماد کنند.

به رسمیت‌شناسی طالبان

براساس گزارش دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، ۶۷ درصد از زنان گفته‌اند که به رسمیت‌شناسی طالبان تأثیر قابل توجهی بر زندگی آنان خواهد داشت.
زنان گفته‌اند که به رسمیت‌شناسی طالبان می‌تواند بحران حقوق‌ زنان را تشدید کند و خطر تقویت و گسترش محدودیت‌های موجود توسط طالبان را افزایش دهد.
یوناما گفته است که ۳۲ درصد از زنان معتقد هستند که به رسمیت‌شناسی طالبان پس از لغو تمام محدودیت‌ها علیه زنان و دختران توسط طالبان صورت گیرد، ۲۵ درصد گفته‌اند که پس از لغو محدودیت‌های خاص علیه زنان و ۲۸ درصد دیگر گفته‌اند که در هر صورت و تحت هیچ شرایطی نباید طالبان به رسمیت شناخته شوند.
در گزارش یوناما آمده است که برخی از زنان به رسمیت‌شناسی طالبان را بدون پیشرفت در عرصه‌ی حقوق زنان، حمله به انسانیت و کرامت خود به‌عنوان انسان توصیف کرده‌اند و با نگرانی از جامعه‌ی جهانی خواسته‌اند تا زمانی‌که حقوق‌بشری آن‌ها به‌طور کامل احیا نشده است، طالبان را به رسمیت نشناسند.

مشارکت زنان در تصمیم‌گیری در جامعه

در گزارش یوناما آمده است که تنها یک درصد از زنان گفته‌اند که در تصمیم‌گیری‌های جامعه تأثیرگذار هستند و سایر آنان‌ گفته‌اند که هیچ تأثیری بر این تصمیم‌گیری‌ها ندارند.
یوناما گفته است که در جنوری سال ۲۰۲۳ میلادی، ۱۷ درصد زنان گفته بودند که در تصمیم‌گیری‌های جامعه تاثیرگذار هستند.
زنان گفته‌اند که نگرش‌های جامعه نسبت به آنان تحت تسلط طالبان سخت‌تر شده و به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر زندگی آنان تأثیر می‌گذارد‌.
آنان افزوده‌اند که نگرش‌های اجتماعی زن‌ستیز به‌طور فزاینده‌ای بر ارزش‌ها و تفکر اعضای مرد خانواده، اعم از بزرگ‌سال و کودک، تأثیر گذاشته و اعضای جامعه سیاست‌های طالبان را از جمله با آزار و اذیت‌ زنان اجرا می‌کنند‌.
در این گزارش آمده است که زنان از فقدان صدای‌شان در جامعه و از این‌که حتا در مورد چیز شخصی مانند لباس پوشیدن نمی‌توانند از خود نمایندگی کنند، متأسف هستند‌.
یوناما گفته است که مسیرهای رسمی برای مشارکت در مجامع عمومی در سطح ملی و محلی از سوی طالبان منحل شده، هیچ مکانیسمی رسمی برای پاسخ‌گویی به نگرانی‌های زنان وجود ندارد و عدم حضور زنان در ساختارهای تحت حاکمیت طالبان، دسترسی زنان به خدمات و اطلاعات را دشوارتر کرده است.

تاثیر رفتار طالبان بر نسل‌های آینده

براساس گزارش یوناما، زنان گفته‌اند که سیاست‌های طالبان و تغییرات محافظه‌کارانه در نگرش‌های اجتماعی به‌طور فزاینده عادی و در بافت جامعه تثبیت شده و این امر آنان را نگران می‌کند.
آنان هشدار داده‌اند که این امر می‌تواند از نظر روانی و ایدیولوژیکی نسل‌های آینده‌ی افغانستان را "فاسد" کند.
یوناما گفته است که زنان نگران بودند که قرارگرفتن در معرض سیاست‌های زن‌ستیزانه‌ی طالبان این تصور را در میان مردان و پسران ایجاد کند که زنان و دختران نه ظرفیت و نه نیازی به فرصت‌های اجتماعی، سیاسی یا اقتصادی دارند.
آنان گفته‌اند که این امر این باور را تقویت می‌کند که زنان و دختران باید در خانه و در مقام نوکری بمانند‌.
یوناما گفته است که زنان در مورد پیامدهای ممنوعیت تحصیل دختران بالاتر از صنف ششم، از جمله افزایش ازدواج کودکان، محرومیت از آموزش دینی و موانع بر سر راه توانمندسازی اقتصادی و یادگیری مهارت‌های کلیدی، نگران هستند.
یادآوری می کنیم، که گروه طالبان پس از یک معامله پیچیده و پنهان با امریکا در دوحه پایتخت قطر، در پانزدهم ماه اگوست سال ۲۰۲۱ کنترل افغانستان را به دست گرفت و از آن زمان تاکنون با رفتار تندروانه شهروندان افغانستان به ویژه بانوان را به تنگنا قرار داده است.
با چیرگی گروه طالبان بر افغانستان گروه های دیگر تروریستی هم در افغانستان فعال شده و افغانستان به کشور صدور تروریسم در منطقه تبدیل شده است و هم اکنون بیش از بیست میلیون نفر با گرسنگی در این کشور دست و پنجه نرم می کنند و روزانه صدها نفر از بیکاری این کشور را ترک می کنند.
اگرچه گروه طالبان پس از فرمان رهبرشان ادعا می کنند، که کشت کوکنار و تولید مواد مخدر در افغانستان کاهش پیدا کرده است، اما مقام های کشورهای ایران و تاجیکستان این ادعای گروه طالبان رد کرده و می گویند که تولید موادمخدر در افغانستان کاهش پیدا نکرده است.
در همین حال کارشناسان می گویند، که گروه طالبان پیوند تنگاتنگ با القاعده دارد و به این گروه در دوره نخست و اکنون در افغانستان پناه داده است.اکنون اگرچه در افغانستان همه ظواهر اسلامی برقرار و محفوظ است و نمازهای جماعت و نماز جمعه از دیگر زمان ها بیشتر برقرار است و صدای اذان بلند و حتی گسترده تر از دوره های پیشین است، منتها ترس ووحشت حاکم بر جامعه استوار، فقر در حال گسترش، درونمایه اسلام یعنی عدالت و رعایت حقوق مردم و آنچه اسلام برای آنها ظهور کرد، وجود ندارد.
در ماه های پسین یورش های جبهه های مخالف گروه طالبان بر جنگجویان این گروه افزایش پیدا کرده و تاکنون صدها تن از جنگجویان این گروه در یورش های جبهه های مخالف این گروه کشته و زخمی شده اند.
بحث و گفتگو