آیا نامه 70 اقتصاددان بین‌المللی به بایدن بر آزادی دارایی‌های افغانستان تاثیر خواهد گذاشت؟

کارشناس مسائل سیاسی افغانستان می‌گوید که امریکایی‌ها ممکن با فشار اقتصاددانان بخشی از پول منجمد شده افغانستان را به کشور سوم به‌طور امانت منتقل کنند، اما هرگز این پول ها را در اختیار طالبان نمی‌گذارند.
Sputnik
رویترز گزارش داده است که بیش از 70 آگاهان اقتصادی به شمول آنانیکه برندۀ جایزه نوبل شده اند، در یک نامه به جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا و جانت یلن، وزیر خزانه داری آن کشور، خواهان آزادسازی ذخایر ارزی افغانستان شده اند.
در این نامه آمده است که کشورها، علی‌رغم انتقاد از رفتار طالبان در قبال زنان و اقلیت‌ها، باید حدود نُه میلیارد دالر از دارایی‌های بانک مرکزی افغانستان را به بانک مرکزی این کشور برگردانند تا فعالیت‌های اقتصادی به حالت عادی باز گردد.
واکنش بایدن به نامه اقتصاددانان چگونه خواهد بود و آیا این نامه تاثیری به تصمیم بایدن خواهد گذاشت، احمد سعیدی، تحلیلگر مسایل سیاسی افغانستان به اسپوتنیک گفت:

"بلی، به باور من امریکایی ها یک مقدار یعنی 50 فیصد این پول را به یکی از کشورهای اروپایی یا یکی از بانک‌های مطمئن کشورهای سوم شاید هم سوئیس و یا هم کشور دیگر باشد به‌طور امانت انتقال بدهند، اما هرگز این پول را به اختیار طالبان نمی‌گذارند".

احمد سعیدی
تحلیلگر مسایل سیاسی افغانستان
واشنگتن و دیگر پایتخت‌ها می‌گویند که می‌خواهند راهی بیابند تا بودجه‌ها را به نفع مردم افغانستان آزاد کنند و در عین حال دور از دسترس طالبان باشد
به گفته آقای سعیدی، در صورت تغییرات در رهبری بانک مرکزی افغانستان این احتمال وجود دارد که پول ها به افغانستان انتقال یابد.
وی افزود:
"اگر رهبری بانک مرکزی افغانستان که رئیس اش در لیست سیاه امریکا است، سبکدوش شود و کسانی دیگری به آنجا بیایند پس از آن احتمال دارد که پول ‌ها به دسترس قرار گیرند ولی پول ها را به دسترس طالبان نمی‌گذارند. یکمقدار آن را به اثر فشار اقتصاددانان در کشور سوم انتقال می‌دهند و بخشی دیگر آن را می‌خواهند غرامت به قربانیان یازده سپتمبر بپردازند".
احمد سعیدی
تحلیلگر مسایل سیاسی افغانستان
در نامه اقتصاددانان همچنان آمده است: "مردم افغانستان برای حکومتی که انتخاب نکرده‌اند رنجی مضاعف متحمل شده‌اند. به منظور کاهش بحران انسانی و قراردادن اقتصاد افغانستان در مسیر بهبود، ما از شما می‌خواهیم که به د افغانستان بانک اجازه دهید تا ذخایر بین‌المللی خود را بازیابی کند."
این نامه که خطاب به جانت یلن، وزیر خزانه‌داری امریکا نیز ارسال شده، توسط 70 اقتصاددان و کارشناس دانشگاهی امضا شده است که بسیاری از آن‌ها در ایالات متحده و همچنین آلمان، هند و بریتانیا مستقر هستند.
از حدود نُه میلیارد دالر دارایی افغانستان که پس از تسلط طالبان مسدود شد، هفت میلیارد آن در بانکی در نیویارک امریکا است. امریکا سه نیم میلیارد دالر از این پول را برای شماری از خانواده‌های قربانیان حملات یازدهم سپتامبر به‌عنوان غرامت اختصاص داده است و نیمی دیگر را به‌عنوان کمک به مردم افغانستان کنار گذاشته است.
بحث و گفتگو