سفر تفریحی نخست‌وزیر پیشین بریتانیا و بن سلمان خبرساز شد

یک سال پس از قتل جمال خاشقچی روزنامه‌نگار منتقد سعودی و به رغم افزایش اعتراض‌ها علیه ریاض، دیوید کامرون نخست وزیر پیشین بریتانیا با محمد بن‌ سلمان ولیعهد عربستان سعودی به سفر تفریحی رفته‌اند.
Sputnik

به گزارش اسپوتنیک به نقل از العالم،  دیوید کامرون سال 2020 و پیش از همه‌گیری ویروس کرونا با ولیعهد عربستان در صحراهای عربستان چادر زده و خوش‌گذرانی کرده‌اند. در این سفر «لکس گرینسل» فعال اقتصادی استرالیایی و بنیانگذار شرکت سرمایه‌گذاری «گرینسل» هم با آنها همراه بوده است.

طبق گزارش نشریه بریتانیایی «لکس گرینسل» آن زمان در تلاش بوده تا قاپ بن سلمان را برای عقد قراردادهای تجاری بدزدد. جوزا سال گذشته یک مقام ارشد «گرینسل» از مشارکت با صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان خبر داد و اعلام کرد که این شرکت در نظر دارد تا در ریاض دفاتر نمایندگی ایجاد کند. در همین حال منابع آگاه می‌گویند که این شرکت در تلاش بوده تا با غول نفتی آرامکو قرارداد تجاری منعقد کند.

آیا شاهزاده سعودی قاتل است؟

حالا که یک ماه از ورشکستگی این شرکت تجاری که مقر آن در لندن قرار دارد می‌گذرد، سفر مقام‌های ارشد آن به عربستان و روابط نزدیک با رژیم سعودی خبرساز شده است.

چندی پیش گزارش شد، دیوید کامرون در کسوت مشاور «لکس گرینسل» تلاش کرده تا برای نجات این شرکت از بسته تشویقی دولت بریتانیا در همه‌گیری کرونا، وام اضطراری دریافت کند. در همین پیوند، منابع خبری بریتانیا گزارش دادند که نخست‌وزیر پیشین این کشور برای «ریشی سوناک» وزیر مالیه بوریس جانسون پیامک مستقیم فرستاده و جلساتی را با مقام‌های وزارت مالیه بریتانیا برگزار کرده تا درباره دریافت وام رایزنی کند.

سازمان عفو بین‌الملل سفر «دیوید کامرون» به عنوان یک مقام پیش‌کسوت بریتانیایی، به عربستان را نشانه حمایت او از رژیمی تعبیر کرده که سابقه تکان دهنده‌ای در امور حقوق بشر دارد. به گزارش فایننشال تایمز کامرون بابت ارائه خدمات مشورتی به گرینسل، ساعتی 120 هزار پوند دستمزد دریافت می‌کرد. او همچنین برای سفرهای خارجی از جت خصوصی این شرکت استفاده کرده است.

حالا حزب اصلی مخالف دولت بریتانیا خواستار تحقیق درباره ارتباط کامرون با «گرینسل» در دوره‌ای که او نخست‌وزیر بوده شده است. کامرون تاکنون به این گزارش واکنش نشان نداده است. او در سال‌های 2010 تا 2016 نخست‌وزیر بریتانیا بود.

دولت لندن پس از ماجرای قتل جمال خاشقچی توسط حکومت سعودی از سوی افکار عمومی در داخل تحت فشار زیادی قرار دارد تا روابط با ریاض را کاهش دهد. دولت تاکنون به صدور بیانیه‌ درباره تحقیق پیرامون قتل خاشقچی توسط سعودی اکتفا کرده است.

خاشقچی روزنامه نگار مخالف ولیعهد سعودی میزان ماه سال 97 زمانی که برای انجام یک کار اداری به قنسولگری عربستان در استانبول ترکیه مراجعه کرد، به قتل رسید اما جسد او هیچ گاه پیدا نشد.

سازمان سیا پس از قتل خاشقچی در کنسولگری عربستان در ترکیه با قطعیت بالایی گزارش داد که بن سلمان شخصا دستور این قتل را صادر کرده است اما مقام های اطلاعاتی به طور علنی در این باره صحبت نکرده و شواهدی ارائه نکردند.

اما چندی پیش دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا گزارش غیر محرمانه‌ای را از قتل این روزنامه‌نگار منتقد حکام فعلی سعودی منتشر کرد که در آن آمده است: ما ارزیابی می‌کنیم که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی، عملیاتی را در استانبول ترکیه برای دستگیری یا کشتن جمال خاشقچی روزنامه نگار سعودی تایید کرده است.

بحث و گفتگو