به گزارش اسپوتنیک به نقل از طلوع نیوز، صادر کنندهگان قالین میگویند که با هزینه کردن 14 دالر برای صادر کردن هر متر مربع قالین به اروپا و چین، اینکار برای شان سودآور نیست، از همینرو قادر نیستند که قالین هایشان را از راۀ دهلیز هوایی، صادر کنند.
محمدهادی حسینی، عضو انجمن شرکتهای تولیدی و صادراتی قالین میگوید: "یک مقدار قالینها را ما به کشور چین و اروپا از طریق دهلیزهای هوایی و اتاقها صادر میکردیم که متأسفانه حالا این دهلیزها بسته استند".
پیش از این، صادرات از راۀ دهلیز هوایی با پرداخت ۸۰ درصد هزینههای انتقال از سوی حکومت تمویل میشد و صادرکنندهگان هر متر مربع قالین را به چین با هزینه ۶۰ سنت دالر و به اروپا با هزینه ۵۰ سنت دالر، صادر می کردند.
اما؛ اتاق تجارت و سرمایه گذاری میگوید که با هزینه شدن ۳۴۵ میلیون افغانی بودجه سبسایدی، امسال حکومت برای دهلیزهای هوایی، بدهکار شرکتهای هوانوردی شدهاست و صادرات از راه دهلیزهای هوایی متوقف گردیدهاست .
شفیقالله عطایی، رییس اجرایی اتاق تجارت و سرمایهگذاری گفت: "شرکتهای هوانوردی به هیچ عنوان حاضر نیستند که در چوکات سبسایدی محمولهها و کلاهای تجارتی افغانستان را به خارج انتقال بدهند. دلیل هم این است که باقیات شان از یک میلیون دالر تا سه میلیون دالر، هنوز بالای حکومت پا بر جا است".
پیش از این، بانک مرکزی گفته بود که مشکل پرداختهای دهلیز هوایی حل شدهاند، اما؛ صادر کنندهگان میگویند که تا هنوز این مشکل حل نشدهاست.
در این میان، وزارت صنعت و تجارت میگوید که قراراست بخشی از هزینۀ صادرات قالین را سبسایدی کند.
اتاق تجارت و سرمایه گذاری میگوید که انتظار میرود پس از تعدیل بودجۀ ملی تا بیش از دو ماه دیگر، روند صادرات از راۀ دهلیز هوایی از سر گرفته شود.
فواد احمدی، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت بیان کرد: "وزارت تجارت و صنعت بهزودی بستۀ تشویقی ۶ درصدی به سکتور قالین را جهت افزایش صادرات این محصولِ دستبافت به خارج کشور رسمن افتتاح میکند."
انجمن شرکتهای تولید و صادرات قالین میگوید که تولید هر متر مربع قالین برای شان 70 دالر تمام میشود و در نهایت میتوانند با بهای در حدود 90 دالر در چین و 100 یورو در اروپا به فروش برسانند.