روز یکشنبه (14 مارچ) روزنامه امریکایی نیویارک تایمز به نقل از چند مقام افغان، امریکایی و اروپایی خبر داد که در حال حاضر شمار نیروهای امریکایی در افغانستان به حدود 3500 سرباز میرسد.
بر اساس این گزارش، برخی از فرماندهان و نیروهای عملیات ویژه که در افغانستان، زیر نظر پنتاگون و سازمان اطلاعاتی امریکا یا سیا کار میکنند، شامل هزار سرباز اضافی این کشور در افغانستان استند.
نیویارک تایمز نوشته است که موجودیت سربازان بیشتر در افغانستان از آن چه که پنتاگون اعلام کرده، یک امر معمول است و این در سوریه، یمن و حتا مالی هم اتفاق افتاده است.
این اطلاعات تا چه حد روی اجرای توافقنامه صلح افغانستان میان طالبان و امریکا تاثیر می گذرد؟
واکنش طالبان و دولت افغانستان در این خصوص چیست؟
عتیق الله امرخیل، کارشناس امور نظامی به خبرگزاری اسپوتنیک افغانستان گفت:
"آنچه که امریکا در مورد 2500 سرباز گفته است، من اعتبار ندارم، بخاطر او در افغانستان 9 پایگاه دارد، هر پایگاه یک هزار تا 500 سرباز خواهد داشت".
آقای امرخیل تاکید دارد که امریکا چیزی را که بیان میکند آنطور نیست، این کشور و ناتو در هر پایگاه سرباز دارند و این سربازان اضافی را حالا روان نکرده است. این سربازان برای امنیت شان وجود داشت، برای امنیت سفارت و دیگر قراردادی های شان، امریکا شمار زیاد سربازان اضافی در افغانستان دارد.
این آگاه نظامی اظهار داشت که 2500 سرباز امریکایی آنطور که اعلام کردند، یا در پایگاه بگرام و یا در خود مرکز شان خواهد بود.
او می افزاید:
"برای طالبان این مهم بود که امریکا نیروهای خود را از افغانستان بیرون کند، باید تا ماه می را نیروهایش را از افغانستان خارج کند و این را طالبان برای شان یک موفقیت میداند".
غلامحسین ناصری نماینده کابل در مجلس به خبرگزاری اسپوتنیک افغانستان میگوید که اگر این گزارش درست باشد، زمینه نقض توافقنامه دوحه را فراهم میسازد.
او گفت:
"بدون تردد زمینه نقض توافقنامه که میان امریکاییها و طالبان امضا شده، را فراهم میکند".
آقای ناصری در خصوص واکنش دولت افغانستان بخاطر ارایه اطلاعات نادرست از سوی امریکایی در مورد حضور شمار سربازان شان در افغانستان، افزود:
"حکومت افغانستان به دلیل اینکه در آن توافقنامه کدام صلاحیتی نداشته و نمی تواند دخالت داشته باشد".
این نماینده مجلس امضای توافقنامه را خلاف ماده چهارم قانون اساسی میداند و تاکید دارد که مشکل توافقنامه از نگاه حقوقی این است که زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا در غیاب مردم افغانستان این توافقنامه را امضا کرد.
این گزارش در حالی منتشر شده است که امریکا طبق توافقنامه دوحه در حال بررسی خروج نیروهایش از افغانستان تا اول ماه می است.
تا کنون منابع رسمی واشنگتن و کابل در این رابطه ابراز نظر نکردهاند.
گفتنی است بر اساس توافقنامه صلح طالبان و امریکا قرار است حضور نیروهای خارجی در افغانستان در ماه می 2021 صفر شود.
پیش از این هم مقامات امریکایی درباره وقوع جنگ داخلی در صورت خروج نیروهای ایالات متحده از افغانستان هشدار دادهبودند.
دولت جدید امریکا اما گفته که طالبان به تعهد خود در توافقنامه صلح پابند نبوده و امریکا این توافقنامه را بازنگری خواهد کرد.