آقای ترامپ رییس جمهور امریکا، پنجشنبهشب در سفری از پیش اعلامناشده به پایگاه هوایی بگرام آمد و با اشرف غنی رییس جمهور افغانستان دیدار کرد. محور گفتگوی دو طرف مبارزه با تروریزم و از سرگیری مذاکرات با طالبان بود.
ترامپ به غنی گفت که امریکا مذاکرات با طالبان را از سر گرفته است و «باور دارد که طالبان آتشبس را خواهند پذیرفت».
فکوری بهشتی معاون کمیسیون روابط بینالملل پارلمان افغانستان در گفتگو با خبرگزاری اسپوتنیک میگوید که اگر طالبان تن به مذاکره با دولت افغانستان ندهند، مذاکره با امریکا به نتیجۀ مثبت نخواهد رسید.
آقای بهشتی تأکید میکند که مذاکرات امریکا و طالبان نرمال نیست:
«این مذاکرات به شکلی که برای مردم افغانستان اطمینان بیاورد جریان ندارد. ما شاهد استیم که این مذاکرات حدود یک سال است که در جریان است و نتیجۀ مثبتی برای تأمین صلح و امنیت در کشور نداشته، بلکه اوضاع به شدت بدتر شده است».
آقای بهشتی سفر ترامپ به افغانستان را بیتأثیر بر بنبست انتخاباتی افغانستان نمیداند:
«مردم افغانستان انتظار دارند که کمیسیون انتخابات مطابق قانون اساسی، قانون انتخابات و طرزالعملها انجام دهند. متأسفانه کمیسیون تا هنوز نتوانسته بر اساس قانون در زمان معین اعلام نکرده است. اما این گمانه ایجاد میشود که سفر آقای ترامپ راه حلی برای بنبست انتخابات باشد».
این عضو مجلس نمایندگان افغانستان میگوید که امریکا باید برای تقویت کمیسیون انتخابات کشور در این شرایط کمک کند.
عمر کریم، پژوهشگر انستیتوت «رویال یونایتد» در لندن میگوید:
«من فکر میکنم او دوست دارد تا خودش چهرۀ یک امریکای قوی باشد. برای همین حضور او در مراسم شکرگذاری با سربازان کشورش، در راستای نشان دادن قدرت امریکا بوده است».
اما این کارشناس، میگوید که مذاکرات با طالبان هیچگاهی به طور کامل متوقف نبوده است:
«آغاز دوبارۀ مذاکرات به اندازۀ قطع آن جالب است. من باور دارم که این مذاکرات به طور کلی قطع نشده بود بلکه به صورت غیر مستقیم و به ویژه از مسیر پاکستان دوام داشت».