افغانستان؛ متحد روسیه در مبارزه با تروریزم و در انتظار عضویت کامل سازمان شانگهای

ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه در حاشیه نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در شهر آستانه، پایتخت قزاقستان گفته است که روسیه باید با ساختارهای سیاسی واقعی در افغانستان روابط داشته باشد و این کار را میکند. وی گفت که طالبان به عنوان رهبری واقعی افغانستان، متحدان روسیه در مبارزه با تروریزم هستند.
Sputnik
رییس جمهور روسیه همچنان درمورد عضویت کامل افغانستان در سازمان همکاری شانگهای گفت که این یک تصمیم انحصاری روسیه نیست و این مسئله به تصمیم همه اعضای سازمان ارتباط دارد و حل میشود.
قدیر میرزایی، کارشناس مسایل سیاسی در مصاحبه با اسپوتنیک افغانستان گفت رییس جمهور پوتین میخواهد سرحدات جنوبی کشورهای هم مرز با افغانستان مثل تاجیکستان، اوزبیکستان و ترکمنستان را مصوون و بی خطر بسازد "در سرحدات کشورهای یاد شده گروه های زیادی جابجا شده اند و خطر هر لحظه تهدید این کشورها بخصوص تاجیکستان در قدم نخست متصور است".
آقای میرزایی افزود:
"رییس جمهور پوتین میخواهد با ترفندهای همچون حذف نام های شماری از سران طالب ها از لیست سیاه، تبلیغات مبنی بر رسمیت شناختن آنها و حالا هم مسئله عضویت آنان در سازمان همکاری های اقتصادی شانگهای با طالب بازی کند، هدف کرملین از این بازی این است تا گروه حاکم طالب ها را از غرب کاملن دور بسازد".
از سوی دیگر سردار محمد رحیمی، استاد دانشگاه و دکترای ژئوپولیتیک در مصاحبه با اسپوتنیک افغانستان گفت: "ما میدانیم که روسیه درگیر یک منازعه دوام دار با اوکراین است که دورنمای آن هم خیلی واضح نیست، از طرف دیگر بی ثباتی در آسیای مرکزی در جنوب مرزهای روسیه میتواند نگرانی عمده یی برای دولت روسیه باشد که افغانستان میتواند یکی از کانال های آن باشد، داعش خراسان که از منظر برخی از کارشناسان روسی یک خطر بزرگ برای رشد و گسترش افراط گرایی و رادیکالیزم در آسیای مرکزی و حتی در جمهوری هایی مثل داغستان و چچن در خود روسیه باشد، از این منظر پوتین تلاش دارد که با حمایت از قدرت حاکم در افغانستان یعنی طالبان، آنها را در مبارزه با داعش بسیج یا حمایت کند و یک نوع همکاری مشترک در مبارزه با داعش، با طالبان تعریف کند روسیه نیاز دارد که طالب را به حیث یک متحد خودش در امر مبارزه با داعش تعریف کند، خطری که برای روسیه بسیار جدی است".
کشورهای سازمان همکاری شانگهای آماده حمایت از تلاش های بین المللی برای توسعه افغانستان است
آقای رحیمی با اشاره به اینکه روسیه درگیری های امنیتی در شرق اروپا دارد گفت روسیه میخواهد ازین به بعد از جانب طالبان فکرش آرام باشد و اطمینان خاطر داشته باشد که میتواند با همکاری استخباراتی و سیاسی با طالبان اطمینان پیدا کند که مرزهای جنوبی روسیه کمتر آسیب ببیند.
این پژوهشگر علوم سیاسی در ادامه در رابطه با احتمال بدست آوردن عضویت کامل سازمان همکاری شانگهای توسط افغانستان گفت:
"ما در شانگهای (سازمان همکاری شانگهای) میبینیم که با پیوستن اعضای جدید هم در دو سال گذشته و حضور کشورهایی مثل تاجیکستان، نگرانی هایی از طرف برخی از کشورها تا هنوز وجود دارد درمورد مسئله افغانستان، به خصوص بحث دولت فراگیر و مباحث امنیتی که در افغانستان است و نگرانی هایی که درمورد حضور برخی از گروه های رادیکال و افراط گرا این کشور وجود دارند، هم پاکستان و هم ایران و تاجیکستان و برخی کشورهای دیگر حتی اوزبیکستان مشکلاتی را دارند با دولت طالبان درمورد برخی از موارد امنیتی و سیاسی این باعث میشود که بخاطر عضویت افغانستان به صورت کامل در سازمان شانگهای نگرانی هایی وجود داشته باشد و این مانع بدست آوردن عضویت کامل افغانستان در شانگهای خواهد شد".
به باور آقای رحیمی، تا زمانی که در افغانستان یک دولت مشروع و باثبات وجود نیاید و اطمینان کشورهای منطقه به خصوص اعضای اصلی شانگهای از افغانستان بوجود نیاید، بعید است که آنها درمورد عضویت کامل افغانستان توافق کنند.
آقای رحیمی در اخیر گفت: "بعضی از کشورها مشکلات بسیار جدی را درمورد افغانستان دارند، هم درمورد ترکیب سیاسی و هم در عدم شکل گیری حکومت فراگیر در افغانستان پ هم درمورد مسایل امنیتی نگرانی هایی که دارند باعث خواهد شد که این اجماع در کشورهای عضو اصلی شانگهای و بنابر این عضویت افغانستان در شانگهای فکر نمیکنم که با حکومت طالبان ممکن باشد".
بحث و گفتگو