به گزارش اسپوتنیک، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارش شانزده صفحه ای سه ماههاش درباره ای وضعیت افغانستان گفته است، که شمار رویدادهای امنیتی از اول نومبر ۲۰۲۳ تا ۱۰ جنوری ۲۰۲۴ (۱۰ عقرب تا ۲۰ دلو) در مقایسه با این مدت در سال گذشته، ۳۸ درصد افزایش پیدا کرده است.
در این گزارش آمده است که ملل متحد در این مدت یکهزارو۵۰۸ رویداد امنیتی را در کشور ثبت کرده است که در مقایسه با یکهزارو۹۰ رویداد امنیتی در سال گذشته، ۳۸ درصد افزایش را نشان میدهد.
یافتههای این گزارش نشان میدهند، که در این سه ماه، بخشهای مرکزی کشور با ۲۶۳ رویداد، گواه بیشترین رویدادهای امنیتی بودهاند؛ در حالی که در بخشهای شمال-شرقی، ۲۴۷ رویداد امنیتی ثبت شدهاند.
بر بنیاد این گزارش، بیشتر این رویدادها مربوط به درگیری با افرادی است که در کشت و تولید موادمخدر دست داشتهاند. در گزارش آمده است که شمار این رویدادها از ۱۰۲ به ۲۶۳ رویداد افزایش یافته است.
در این گزارش همچنین آمده است که در این مدت، طالبان شش عضو حزب تحریر را دستگیر کردهاند.
برپایه این گزارش، درگیریهای مسلحانه همچون سال گذشته، ادامه داشتهاند و تنها یک رویداد کمتر از سال گذشته بوده است. در این سه ماه، ۶۰ رویداد درگیریهای مسلحانه ثبت شدهاند.
در این گزارش آمده است، که مخالفان نظامی طالبان، همچنان به یورش های شان در برابر طالبان ادامه دادهاند؛ اما چالشی در برابر اداره قلمرو آنان ایجاد نکردهاند.
در گزارش ملل متحد آمده است، که جبهه آزادی از ۱۰ عقرب تا ۲۰ دلو/از اول نوامبر ۲۰۲۳ تا دهم جنوری امسال ۲۴ یورش انجام داده است و این بار یورش های آن بیشتر بر شهرها متمرکز بودهاند.
بر بنیاد این گزارش، جبهه مقاومت بیشتر در ولایت پروان فعال بوده است؛ در حالی که در این مدت، در پنجشیر هیچ یورشی انجام نداده است.
در گزارش آمده است، که داعش در این مدت مسئولیت سه یورش را بر عهده گرفته است؛ در حالی که در همین مدت در سال گذشته، این گروه مسئولیت ۸ یورش را بر عهده گرفت.
در گزارش دبیرکل سازمان ملل آمده است که یورش های داعش بیشتر متمرکز بر هدف قراردادن غیرنظامیان شیعه و افراد طالبان بوده است.
شمار مدرسههای ساخته شده از سوی گروه طالبان در کشور به بیش از هفتهزار رسیده است
دبیرکل ملل متحد در گزارش سه ماههاش در باره وضعیت افغانستان گفته است که طالبان در ۲۶ جنوری (۶ دلو) سال روان به همه ریاستهای معارف در ولایتهای کشور دستور دادهاند تا در نصاب آموزشی برای سال آینده خورشیدی، تغییراتی را وارد کنند.
بر بنیاد این دستورالعمل، مضمونهایی مانند آموزش مدنی، خوشنویسی، مهارتهای زندگی و زبانهای خارجی -غیر از عربی- کاهش داده شده و یا حذف شوند و در عوض، مضمونهای اسلامی بیشتر شوند.
در این گزارش آمده است، که طالبان بر اولویتدهی مضمونهای اسلامی در برابر دیگر مضمونها و نیز استخدام عالمان دین برای آموزش در مکتبها تاکید کردهاند.
بر بنیاد این گزارش، طالبان به ایجاد مدرسههای تازه ادامه دادهاند که بیشتر دانشآموزان آن، پسران هستند.
در گزارش تازه دبیرکل سازمان ملل آمده است که در سه ماه گذشته، طالبان هفت مدرسه جدید به شمول یک مدرسه دینی برای دختران، ایجاد کردهاند که با این حال، شمار مجموعی مدرسهها به ۶هزارو۸۳۶ مدرسه برای پسران و ۳۸۰ مدرسه برای دختران، رسیده است.
در این گزارش آمده است که از ۱۰ عقرب تا ۱۵ دلو (۱ نومبر ۲۰۲۳ تا ۴ فیبروری ۲۰۲۴)، حداقل ۲هزارو۴۶۴ تن از مدرسههای طالبان فارغ شدهاند و از این میان، برای نخستین بار، ۱۲۸ دختر نیز از این مدرسهها فارغ شدهاند.
بر اساس این گزارش، رهبر طالبان در جولای ۲۰۲۳ (میزان ۱۴۰۲) دستور استخدام ۱۰۰هزار استاد مدرسه را تا آخر سال گذشته میلادی، صادر کرد؛ اما تا ۳۰ دسمبر ۲۰۲۳ (۹ جدی)، طالبان تنها در قندهار ۹هزار استاد مدرسه را استخدام کردند و استخدام استادان در ولایتهای دیگر، همچنان ادامه دارد.
افزایش زندانیان نزد طالبان
در گزارش دبیرکل سازمان ملل همچنین آمده که تعداد زندانیان نزد طالبان در ماه جنوری از ۱۹ هزار نفر فراتر رفت که این افزایش، رسیدگی و مدیریت زندانها برای این گروه را دشوار کرده است.
طبق گزارش گوترش، محدودیتهای مالی و قطع کمکها به اداره تنظیم امور زندانهای طالبان، منجر به رعایت نشدن معیارهای بینالمللی از جمله دسترسی زندانیان به مواد غذایی کافی، خدمات بهداشتی و آموزشهای لازم شده است.
سازمان ملل گفته یک طرح طالبان درباره بدیلهای حبس، مورد بحث در سطح رهبری طالبان، دادگاه عالی و وزارتخانههای اقتصاد و عدلیه این گروه قرار دارد.
بازداری های گروه طالبان برای نهادهای کمک رسان و کار زنان در آنها
در گزارش دبیرکل ملل متحد که آمده که در سال ۲۰۲۳، نهادهای امدادگر هزار و ۷۷۵ مورد را گزارش کردند که حاکی از افزایش محدویدتها و موانع علیه فعالیت امدادسانی کارمندان زن بوده است. به گفته آقای گوترش، عامل ۹۵ درصد این موارد طالباناند.
در گزارش دبیرکل ملل متحد که آمده که در سال ۲۰۲۳، نهادهای امدادگر هزار و ۷۷۵ مورد را گزارش کردند که حاکی از افزایش محدویدتها و موانع علیه فعالیت امدادسانی کارمندان زن بوده است. به گفته آقای گوترش، عامل ۹۵ درصد این موارد طالباناند.
طبق این گزارش، از ۷۳۰ پروژه تعلیقشده در سال ۲۰۲۳، ۳۴ مورد آن تنها در ماه دسامبر تعلیق شدند که نیمی از آنها دوباره در همین ماه فعالیت خود را از سر گرفتند.
به گفته آقای گوترش، اقدامات طالبان علیه کار زنان همچنین منجر به چالشهایی در قسمت ثبتنام [دریافتکنندگان کمک]، محرومیت زنان از نقشهای رهبری و محدودیت گشتوگذار آنها شده که این عوامل در مجموع، باعث تعلیق ۸۹ پروژه و تعطیلی موقت برخی نهادهای امدادرسان شده است.
گروه طالبان روی موارد اساسی حکومتداری باهم اختلاف دارند
دبیرکل ملل متحد در گزارش سه ماههاش از وضعیت افغانستان گفته است که در دو سالونیم گذشته، طالبان در موارد اساسی حکومتداری به شمول ممنوعیت موادمخدر، با اختلافهای درونی روبهرو بودهاند.
در این گزارش آمده است که در بخش فراگیرساختن نهادها و فرایندهای تصمیمگیری تا اکنون هیچ پیشرفتی به دست نیامده است.
در این گزارش همچنان آمده است که حقوق زنان در تمام عرصههای زندگی عمومی محدود شده است و یکی از این موارد مهم، بازداشت زنان از بهر آنچه طالبان مراعاتنکردن "حجاب" میدانند، است.
یادآوری می کنیم، که قرار است که گزارش گوترش امروز در نشست شورای امنیت سازمان ملل که دربارهای افغانستان برگزار میشود، ارایه گردد. در این نشست کارکرد یوناما نیز بررسی میشود.