همکار خلیلزاد: "توافق‌نامه دوحه" به‌ زیان افغانستانی ها و امریکا بود

رییس ‌پیشین امور آسیای مرکزی و جنوبی شورای امنیت ملی ایالات‌‌ متحده امریکا گفته است، که توافق دوحه به‌ زیان مردم افغانستان و ایالات‌متحده امریکا بود.
Sputnik
به گزارش اسپوتنیک به نقل از آمو، لیزا کرتیس، رییس ‌پیشین امور آسیای مرکزی و جنوبی شورای امنیت ملی ایالات‌‌ متحده امریکا، که همگام با زلمی‌خلیل‌زاد، فرستاده پیشین ایالات متحده برای صلح افغانستان در روند گفت‌وگو با گروه طالبان ماموریت داشت؛ می‌افزاید: ممکن است آقای خلیل‌زاد وضعیت را به رییس‌جمهور و وزیر خارجه پیشین ایالات متحده به شکل نادرست روایت ‌کرده باشد.
لیزا کرتیس درباره ای محمد اشرف ‌غنی، رییس‌جمهوری پیشین می‌گوید، که در برخی موارد اقدامات او گیج‌ کننده بود.
رییس ‌پیشین امور آسیای مرکزی و جنوبی شورای امنیت ملی ایالات‌‌ متحده امریکا، اظهارداشت: "یک گفت و گو زمانی معنادار است، که در آن، داد‌و‌گرفت وجود دارد، هم‌چنان سازشِ دوطرفه وجود دارد. خُوب، طالبان که هیچ‌گونه سازش نکردند و مذاکرات هم به نفع مردم افغانستان نبود. به همین دلیل، من بسیار مایوس بودم".
خلیل‌زاد: واشنگتن و طالبان توافق نشست دوحه را پی‌گیری کنند
او که از چهره‌های آگاه، از روند گفت‌وگوها میان طالبان و امریکایی‌ها به‌شمار می‌رود و همراه با زلمی ‌خلیل‌زاد، فرستاده پیشین ایالات متحده برای صلح افغانستان در روند دوحه، ماموریت داشت؛ درباره کارکرد آقای خلیل‌زاد در روند گفت‌وگو با طالبان تردید داشته است.
لیزا کرتیس در این باره می‌گوید: "من فکر می‌کنم که شاید سفیرخلیل‌‌زاد به یک شیوه نادرست (اوضاع) را به رییس جمهور و وزیر خارجه تشریح می کرد. یک سوءتفاهم بسیار بزرگ درباره این‌که پس از ترک نیروهای امریکایی چه اتفاقی می افتد وجود داشت؛ که تنها شمار انگشت‌شماری از افراد بودند که از اوضاع جاری درک داشتند".
او در بخش دیگری از این گفت‌وگو، با اشاره به اقدامات محمد اشرف‌ غنی، می‌افزاید که برخی اقدام‌های محمد اشرف‌ غنی گیج‌‌کننده بود و هنوز هم فکر می‌کنم که چرا آقای غنی در سفر پسین اش به ایالات متحده با پیام صادقانه نیامد؟
رییس‌ پیشین امور آسیای مرکزی و جنوبی شورای امنیت ملی ایالات‌‌ متحده خاطرنشان ساخت: "زمانی‌‌که رییس جمهور غنی در ماه جون یا جولای ۲۰۲۱ به واشنگتن سفر کرد؛ به صورتی غیر واقعی چهره‌ای شجاع از خود نشان داد و خود را به حیث یک رهبر در اوضاع بحرانی، که شاهد فروافتادن پی‌هم ولایت‌ها بود؛ معرفی می‌کرد. این همیشه گیچ‌کننده بود که چرا او به امریکا، با نظریات صادقانه نیامد. آیا او واقعاً می‌دانست که در کشورش چه چیزی داشت اتفاق می‌‌افتاد".
بانو لیزا در ادامه می‌گوید، که هنوز هم گروه طالبان با القاعده پیوند دارد و برخی اعضای شبکه ‌القاعده، به‌شمول والی گروه طالبان در کاپیسا، از سوی طالبان در مقام‌های مختلف کار می‌کنند. توافق‌‌ِ دوحه، نتوانسته مانع پیوندهای گروه طالبان با القاعده شود.
یادآوری می کنیم، که گروه طالبان پس از توافق نامه دوحه بسیار زود کنترل افغانستان را بدست گرفت و پس از آن یک کشور تک گروهی و تک قومی به میان آورد، و دستورهای سختگیرانه ای زیادی در برابر شهروندان افغانستان به ویژه بانوان به اجرا گذاشت.
از آن زمان تاکنون بیش از سه میلیون افغانستانی این کشور را ترک کرده و بیش از بیست میلیون دیگر در فقر کامل به سر می برند.
بحث و گفتگو