به گزارش اسپوتنیک، فعالان مدنی افغانستان می گویند که سیاست طالبان* برعلیه زنان افغانستان نه تنها حقوق آنها را تضییع می کند، بلکه منجر به تشدید بحران اقتصادی در این کشور می شود.
در طول دو سال حکومت طالبان، زنان افغان در پروژههای کوتاه مدت و بلندمدت از مشاغل خود در رسانهها، سازمانهای دولتی و سازمانهای غیردولتی اخراج شدهاند. در این دوره ابتدا دختران افغان پس از صنف ششم از رفتن به مکاتب منع شدند و بعداً طالبان دانشگاه های زنان را تعطیل کردند.
وی ادامه داد: ممنوعیت کار زنان، مشکلات عدیدهای کوچک و بزرگ ایجاد کرد و پیامدهای منفی بسیاری داشت که مهمترین آن کاهش تولید ناخالص داخلی کشور و بسیاری از خانوادهها بود. زنانی بودند که با فقر و گرسنگی مواجه بودند و اکنون با آینده نامعلومی روبرو هستند."
پس از به قدرت رسیدن طالبان، افغانستان در انزوای بین المللی قرار گرفت که بحران اقتصادی عمیقی را برانگیخت. یکی از عوامل کلیدی که در تشدید اوضاع نقش داشت، ممنوعیت کار زنان بود که تقریباً یک شبه اقتصاد کشور را از سهم قابل توجهی از نیروی کار محروم کرد.
به گفته آنها: "افغانستان در سراسر جهان منزوی شده است. در یک بحران اقتصادی شدید قرار دارد. اگر بیش از نیمی از جامعه فلج شود، اقتصاد چگونه رشد خواهد کرد؟ مسئله بقا و پایداری افغانستان است. بدون معنی مشارکت زنان و همه افغانها، جامعه نمیتواند تا زمانهای بهتر دوام بیاورد یا زندگی کند. تا زمانی که وضعیت تغییر نکند، هیچ چیز بهتر نمیشود، اما بدتر میشود."
فعالان می گویند که محدودیت های تحمیل شده از سوی طالبان بر تحصیل زنان نیز پیامدهای منفی درازمدتی را برای رفاه کشور از جمله رفاه اقتصادی تهدید می کند. به گفته کارشناسان، پیامدهای چنین سیاستی می تواند بی سوادی تقریباً جهانی جمعیت زنان کشور باشد که ادغام آنها در نیروی کار را در آینده دشوارتر خواهد کرد.
یاسمین امین، تحلیلگر حقوق زنان گفت: "اگر این وضعیت ادامه یابد، نتیجه این است که نیمی از جمعیت افغانستان که زنان هستند، بی سواد می مانند و در جهل و نابودی به زندگی ادامه می دهند. افغانستان بار دیگر با بدبختی های تاریخی روبرو خواهد شد."
این فعالان مدعی هستند که مقامات طالبان خود پسران و دختران خود را برای تحصیل در قطر و پاکستان میفرستند، اما درعینحال اجازه نمیدهند که دختران افغانهای عادی بالاتر از صنف ششم در وطن خود تحصیل کنند.
در دو سال گذشته، طالبان زنان و دختران را از کار و تحصیل منع کردهاند و از این طریق مردم را نگران کردهاند که فرزندانشان چه میشوند و با چه تهدیدهایی روبرو خواهند شد. امین افزود.
"وضعیت بیکاری در میان زنان بسیار نگران کننده است، زیرا اکثر زنانی که قبلاً کار می کردند، اما بعد از روی کار آمدن طالبان این فرصت را در 2 سال گذشته از دست دادند، اکنون با مشکلات مالی روبرو هستند. از سوی دیگر، بسیاری از زنان در وضعیت روحی دشواری قرار دارند."
طالبان پس از تسلط کامل بر قلمرو افغانستان در اواسط ماه اوت 2021، هیچ اقدام قابل توجهی برای دسترسی زنان افغان به سیستم آموزشی در این کشور انجام نداده است. اواخر سال گذشته تحصیل زنان در دانشگاه ها را به طور کامل ممنوع کردند.
طالبان* — این گروه به دلیل فعالیت های تروریستی تحت تحریم های سازمان ملل قرار دارد.