به گزارش اسپوتنیک به نقل از آمو، جیم ریش، عضو عالی رتبه کمیته روابط خارجی کانگرس ایالات متحده میگوید، که به دنبال برنامهریزی ضعیف و اجرای غمانگیز خروج امریکا از افغانستان حقوق زنان و اقلیتها از بین رفت و هنوز جو بایدن تقصیر را به گردن نمیگیرد، چیزی که او آن را بدترین فجایع انسانی جهان میخواند.
این عضو کانگرس ابراز نگرانی میکند که افغانستان بار دیگر به پناهگاه خطرناک هراسافگنی تبدیل شده است.
جیم ریش، عضو عالیرتبه کمیته روابط خارجی کانگرس امریکا اظهارداشت: "به دنبال برنامهریزی ضعیف و اجرای غم انگیز خروج ایالات متحده، حقوق زنان، دختران و اقلیتهای افغانستان از بین رفته است و افغانستان بار دیگر به پناهگاه هراس افگنی خطرناک تبدیل شده است. همانطور که حضور رهبری القاعده در مرکز شهر کابل گواه آن بود. بسیاری از شهروندان افغانستان که از امریکاییها در جریان ماموریتهایمان در آنجا حمایت میکردند، اکنون در برابر طالبان جا گذاشته شدهاند. خروج از افغانستان به شهرت امریکا در صحنه جهانی آسیب جدی وارد کرده است. موضوعی که همچنان بر منافع امریکا در رقابت راهبردی در سراسر جهان تاثیر میگذارد".
میرویس آشفته، آگاه سیاسی بر این باور است: "بحث دیدگاه منافع مردم ما را به خطر انداختند. آنها به خاطر منافع خودشان تمام منافع ملی افغانستان و آیندهنگری برای حاکمیت سیاسی قطع کردهاند و به رقیبانشان پیام میدهند که با آنها تعامل نکنید چون اینها آله دست ما استند".
بسیاری سیاستگران امریکایی و مقامهای پیشین افغانستان باور دارند که با خروج نظامیان خارجی از افغانستان نه تنها که پیوند گروه طالبان با القاعده قطع نشد، بل بستر مساعدی برای رشد گروههای هراسافگن دیگر هم در افغانستان فراهم شد.
محمد رادمنش، نظامی پیشین نیز تاکید کرد:
"طالبان با هژمونی ایدئولوژیکی و روابطشان با گروه های تروریستی مثل القاعده، افغانستان، منطقه و جهان را با چالشهایی مواجه خواهند ساخت".
"طالبان با هژمونی ایدئولوژیکی و روابطشان با گروه های تروریستی مثل القاعده، افغانستان، منطقه و جهان را با چالشهایی مواجه خواهند ساخت".
جیم ریش باور دارد که خروج از افغانستان جایگاه امریکا را هم در صحنه جهانی آسیب جدی وارد کرد.
این درحالی است، که وزارت خارجه امریکا در آخرین گزارش خود روی چگونگی خروج از افغانستان، از ادارههای بایدن و ترمپ انتقاد کرده بود و تایید کرده بود که اشتباهاتی هر دو اداره سبب خروج فاجعهبار شد.
سرور نیازی، آگاه سیاسی گفت: "اینها نه تنها که نهادسازی نکردند بل که (با خروج) تمام نهادهای امنیتی و دفاعی و افغانستان را آنقدر ضعیف ساختند که هنوز این ها در میدان هوایی بودند که نهادها از هم پاشید".
یادآوری می کنیم، که به زودی بیرون شدن نیروهای خارجی از افغانستان و حاکمیت دوباره طالبان دو ساله میشود؛ اما آنچه که پیامد رویدادهای اگوست ۲۰۲۱ خوانده میشود؛ انزوای افغانستان و محرومیت زنان از کار و آموزش و فاجعه بشری است.