به گزارش اسپوتنیک، گروه طالبان از کاهش برق ایران به هرات خبر داده است و اما طرف ایرانی کاهش صادرات برق به افغانستان را به بدتر شدن شرایط جوی پیوند می دهد.
برپایه گزارش ها بیش از 70 درصد انرژی برق هرات از برق صادراتی ایران تامین می شود.
ایران از هر وسیله ای برای فشار بر طالبان کار می گیرد
عبدالناصر نورزاد- پژوهشگر امنیت و ژئوپولتیک و استاد پیشین دانشگاه کابل دلیل کاهش برق ایران به هرات را به خبرنگار اسپوتنیک چنین بیان کرد: "بدون شک، این اقدام ایران در برابر طالبان که با مشکلات عدیده ی اقتصادی، سیاسی و امنیتی مواجه هستند و مشروعیت لازم را برای حکومت داری کسب نکرده اند، یکی از ابزار های فشار است. ایران با توجه به وضعیت موجود، واکنش های طالبان و برخورد های پسین مرزی میان نظامیان ایرانی و افراد طالبان، از هر وسیله ی این چنینی استفاده خواهد برد. زیرا این کشور از خطرات احتمالی که ممکن است رژیم طالبان برای آن متوجه بسازد، شدیدا نگران است. ایران نمی تواند در قبال مسائل افغانستان بی تفاوت باشد. به همین لحاظ از ابتدای حضور طالبان در قدرت، از سیاست نگهبانی راهبردی در برابر این گروه بهره برده و به تعامل تاکتیکی با این گروه، ادامه داده است. ایران درک می کند که افغانستان زیر کنترل طالبان، تهدید های جدی امنیتی برای ولایت فقیه ایران و در کل تمام نظامی سیاسی ایران است. زیرا ترکیب گروه های تروریستی که در صفوف طالبان همواره حضور داشته اند، طوری بوده که اکثریت از گروه های سنی تندرو و مخالف نظام ایران، تشکیل شده اند. بنا طرز تفکر ایرانی که مبنای آن را ژئوپولیتیک شیعه و تلاش برای هژمونی منطقه ای ایران شکل می دهد، برای این گروه ها، طالبان و موتلفان آنها قابل تحمل نیست. به همین سان، ایران به عنوان یک هژمون منطقه، برای امریکا قابل پذیرش نیست و امریکا به واسطه گروه های اسلامی، در تلاش است تا چالش های جدی امنیتی برای ایران خلق کند".
تغییر سیاست ایران از نگهبانی راهبردی و تعامل تاکتیکی با طالبان به سیاست موازنه ای نیرو و چند جانبه گرایی
این کارشناس در پاسخ به این پرسش که آیا این کار ایران می تواند اقدامی برای اعمال فشار بر دولت طالبان برای پیروزی در مناقشه آب بر سر رودخانه هلمند باشد، گفت: "باید متوجه باشیم که مسئله حقابه هیرمند، یک موضوع به شدت سیاسی شده است و محور اصلی مناقشه میان طالبان و ایران نیست. زیرا موضوع اصلی و نگرانی عمده ایران از افغانستان زیر کنترل طالبان، پناه بردن جدایی طلبان بلوچ است که ایران فکر می کند حضور آنها در خاک افغانستان، تهدید مستقیمی است برای امنیت ملی ایران و این امکان وجود دارد که به مرور زمان، تحرکات جدی نظامی و جنگی از طرف جدایی طلبان بلوچ، جندا الله و دیگر گروه های مخالف رژیم ایران که قابلیت رزمی و جنگی دارند،بیشتر شود و در جبهه شرق برای ایران برعلاوه جبهه غرب( خاور میانه) درد سر های جدی ای ایجاد کند.
تصور عمومی این است که این تحرکات و واکنش های ایرانی ها و کارکرد های بی پیشینه ای طالبان، محرک های بیرونی دارد. ایران از این موضوع به خوبی آگاه است و یک سلسله آمادگی ها هم برای سناریوهای بعدی دارد. به همین سان، این کشور در تلاش است تا سیاست های خود را در برابر طالبان تغییر دهد و از سیاست نگهبانی راهبردی و تعامل تاکتیکی با طالبان به سیاست موازنه قوا و چند جانبه گرایی که مبنای آن را تعامل و اجماع منطقه ای و دخیل سازی قدرت های بزرگی مانند چین، روسیه و هم پاکستان شکل می دهد، بهره ببرد و از طریق نفوذ آنها، مانع تحرکات بیشتر طالبان در مرز های شرقی اش شود".
حمید تبرزن کارشناس مسایل سیاسی ایران درباره فشار ایران بر گروه طالبان با کاهش برق و یا ابزارهای دیگر چنین روشنی انداخت: "در این پیوند می توان این رویداد ها را چنین توصیف نمود؛
شناخت آنچه میان طالبان و همسایگان افغانستان می گذرد در هاله ی از ابهام می باشد و گنگ و نامفهوم است. چرا که در افغانستان شبکه خبری گسترده ای وجود ندارد
از سوی دیگر چگونگی گسترش طالبان بر دو ویژگی نهاده شده است:
1- تطمیع
2- فریب
این دو ویژگی طالبان باعث می گردد اخبار اعلامی از سوی طالبان غیر قابل اعتماد باشد.
از سوی دیگر طالبان با تجربه پیشین شکست خورده حکومت داری در بیست سال گذشته می داند اگر نتواند از ابزار رسانه ی درست بهره ببرد نمی تواند افکار عمومی را اداره نماید و مشاهده گردید، که در دوران جمهوریت، طالب از فضای مجازی، اینترنت و شبکه های اجتماعی بهره قابلی توجه برد و توانست با بهره برداری درست از ابزار رسانه ی و اقدامات سیاسی گسترده و عملیات محدود نظامی، حکومت جمهوری افغانستان را سرنگون سازد ".
پیوستگی و پیوند مردم افغانستان و ایران را نباید محدود به موضوع حق آبه هیرمند نمود
تبرزن درباره ای اینکه آیا ایران کاهش صادرات برق به هرات را به عنوان ابزاری برای پیروزی در مناقشه آب کار می گیرد، دیدگاهش را چنین بیان کرد: "اگر با این نگرش به موضوع حقابه هیرمند نگریسته شود طالبان می خواهد با ساختن موج رسانه ی و تهییج افکار عمومی، سرانجام کسب مقبولیت اجتماعی برای خود را فراهم آورد .
اما حاکمان ایران که تجربه ی بسیار گسترده تر از طالبان در امر حکومت داری دارند با ایجاد تنش های کنترل شده ، می خواهند افکار عمومی را علیه اقدامات ایذایی و مخرب طالبان متوجه نمایند . نخستین گام حاکمان ایران دوری از واکنش شتابزده به تحریکات و اقدامات ایذایی مرزی طالبان بود و پس از فروکش کردن این اقدامات ، حالا می خواهند به افکار عمومی افغانستان و ایران بفهمانند پیوستگی و پیوند مردم افغانستان و ایران را نباید محدود به موضوع حق آبه هیرمند نمود. بلکه باید در یک دید کلان ، به افق دراز مدت روابط مرددمان دوسوی مرز نگریسته شود .
قطع موقت برق هرات از سوی ایران از این دیدگاه قابل فهم و تعریف می باشد .
اکنون حاکمان طالبان که در کابل نشسته اند باید به هسته های طالب مسلح که اطاعت پذیری کاملی از کابل ندارند بفهمانند که روابط بین الملل و امر حکومت داری باید تابع سلسله مراتب سیاسی و اداری کشور داری باشد . و هسته های طالب مسلح نباید بصورت هسته ای و محلی و سرخود عمل نمایند . چون هزینه های رفتار هسته های خودسر طالب مسلح برای کلیت افغانستان ، هزینه های گزافی در پی خواهد داشت . حاکمان ایران با بازی قطع و وصل برق ، بازی کاهش و افزایش خدمات گمرکی و بازی کاهش و افزایش صادرات سوخت و مواد غذایی به افغانستان ، کم کم هسته های خودسر طالب مسلح را برسر عقل خواهند آورد . قطع موقت برق هرات در این معادله قابل تعریف و پیش بینی است ".
باز کردن جبهه جدید درگیری میان ایران و گروه طالبان کار غرب برای تضعیف متحدان روسیه است
یکتن از کارشناسان سیاسی افغانستان در روسیه درباره ای کاهش برق ایران به هرات گفت: "درست است، که ایران از هر ابزاری برای فشار بر طالبان کار می گیرد، اما خواهان باز شدن جبهه درگیری در مرزهایش نیست. چرا که ایران خوب می داند که کشورهای غربی به ویژه امریکا و انگلیس می خواهد تا یک جبهه درگیری جدید در مرز با ایران باز شود تا ایران نتواند در عملیات ویژه ای روسیه در اوکراین با روسیه کمک کند و درگیر مشکلات خودش با حاکمان کشور همسایه اش باشد".
یادآوری می کنیم، که برپایه معلومات مسئولان ادارهی برق هرات، 70 درصد از برق مورد نیاز این شهر از ایران تأمین میشود که اکنون بهصورت چشمگیری کاهش یافته است.
برق وارداتی ایران به هرات در حالی کاهش پیدا کرده است، که در روزهای پسین تنش میان ایران و طالبان بر سر حقآبهی رود هلمند بالا گرفته است.
در پی افزایش این تنشها، شماری از رسانههای ایرانی پیشنهاد داده بودند، که ایران باید برای تأمین حقآبهی خود از رود هلمند، از فشارهای سیاسی و اقتصادی بر طالبان کار گیرد.