به گزارش اسپوتنیک، اینترآذ به نقل از ایندیپندنت نوشته است که، رییسجمهوری ترکیه در کنفرانس خبری مشترک با شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان، گفت: "صلح و ثبات در افغانستان، فرای وظیفه انساندوستانه ما در قبال برادران افغانستانی ماست و از نظر مقابله با تهدیدها و خطرات مشترک اهمیت حیاتی دارد."
اردوغان در این سخنان بر "گسترش سریع" روابط دوجانبه ترکیه با پاکستان و جمهوری آذربایجان تاکید کرد و درباره مذاکراتش با شهباز شریف درباره روابط آنکارا و اسلامآباد گفت: "علاوه بر همکاریهای دوجانبه، ما همچنین درباره اهمیت مسائل مهم منطقهای و بینالمللی مشترک صحبت کردیم."
دو رهبر وعده دادند که حجم بازرگانی دوجانبه که اکنون یک میلیارد دلار ارزش دارد، به پنج میلیارد دلار خواهد رسید.
اردوغان ضمن حمایت از مبارزه پاکستان با تروریسم، گفت که "درد پاکستان درد ماست، شادی آن شادی ماست، و موفقیتش موفقیت ماست."
رهبران ترکیه و پاکستان در حالی از مبارزه با تروریسم در منطقه و صلح در افغانستان سخن گفتند که برخی مقامهای افغانستان قبل از به قدرت رسیدن طالبان در کابل، پاکستان را به دخالت در این کشور متهم کرده و طالبان را حاکمیت دستنشانده پاکستان در کابل خواندهاند.
در دهه ۹۰میلادی، زمانی که طالبان توانستند بخش بیشتر افغانستان را تصرف کنند، پاکستان اولین کشور در میان سه کشوری بود که دولت طالبان را به رسمیت شناختند.
پیشتر در روز جمعه، اردوغان و شریف در مراسم به آب انداختن سومین کشتی ساخت ترکیه برای نیروی دریایی پاکستان، در چارچوب پروژه "میلگم" (Milgem مخفف عبارت "کشتی ملی" به زبان ترکی) شرکت کردند.
اردوغان در این مراسم به آب انداختن کشتی رزمی موسوم به "خیبر"، بر اراده مشترک میان دو طرف و همکاری دفاعی گستردهتر آنها تاکید کرد و گفت که استحکام میان ترکیه و پاکستان "روز به روز با چشمانداز استراتژیک" تقویت میشود و "صنایع دفاعی یکی از مهمترین ارکان این همکاری است."
شهباز شریف، که برای دیداری دو روزه به استانبول سفر کرده است، گفت: "پاکستان و ترکیه در دفاع از قابلیتهای صلح همکاری میکنند." او گفت: "اگر میخواهید در صلح زندگی کنید، باید برای جنگ آماده باشید"، و گفت که کشتی جدید ساخت ترکیه برای دفاع است و نه تهاجم.
پروژه ملی "میلگِم" ترکیه، برنامه دولت این کشور با اهداف تولید کشتیهای چندمنظوره رزمی برای اعزام به ماموریتهای متعددی چون ماموریتهای تجسسی است. این کشتیها قادر به انجام وظایفی چون دفاع ضدهوایی، و دفاع ضدزیردریایی، و همچنین شلیک سطحبهسطحاند.
در ژوئیه ۲۰۱۸پاکستان قراردادی برای دریافت چهار کشتی از ترکیه را در چارچوب این برنامه، امضا کرد. طبق قرارداد دو کشتی در ترکیه ساخته میشوند و دو کشتی با فناوری ترکیه و در پاکستان ساخته میشوند.
اولین کشتی رزمی در اوت ۲۰۲۱ در استانبول به آب انداخته شد، و در ماه مه امسال زمینه ساخت کشتی دوم در بندر کراچی پاکستان فراهم شد.
شهباز شریف در سخنانش بر اهمیت همکاری بر چین تاکید کرد و از ترکیه خواست تا به پروژه جاده ابریشم جدید چین بپیوندد.