به گزارش اسپوتنیک، جان بولتن، مشاور پیشین امنیت ملی کاخ سفید، به طلوعنیوز میگوید که تصمیم دونالد ترامپ رییس جمهور پیشین امریکا برای امضای توافقنامه دوحه یک اشتباه بزرگ بود.
جان بولتن گفت: "فکر میکنم تاریخ در واقع ثابت ساخت که این یک توافقنامه خطرناک بود. هدفی را که طالبان دنبال میکردند، خروج امریکا و ناتو از افغانستان بود. هر چیزی دیگر آن فرعی بود. آنان فقط منتظر زمان بودند. من این را میدانستم. بنا بر این، آنان در دوحه تعهداتی دادند و همچنان از امریکا وعده خروج را گرفتند که حالا به حقیقت مبدل شده است."
از سویی هم، در حالیکه زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین واشنگتن برای صلح افغانستان از بهر امضای این توافقنامه با انتقادهایی روبهرو است، اما آقای بولتن میگوید که خلیلزاد نقش سازندهیی در این باره نداشته است.
مشاور پیشین امنیت ملی کاخ سفید گفت: "باید واضح بگوییم، او فرمانهای از سوی رییس جمهور ترمپ و وزیر خارجه پامپیو دریافت میکرد. بنا براین، هرگونه نقد که بر اجرای خلیلزاد وجود دارد، باید درک شود زیرا ترمپ و پامپیو او را رهنمایی میکردند."
آقای بولتن میافزاید که طالبان به تعهداتاش عمل نکرده اند و شمار قابل توجهی از جنگجویان خارجی دوباره به افغانستان برگشته اند.
او در این باره گفت: "بلی! چیزی را که ما قادر به مشاهده و تشخیص آن بودیم، دریافتیم که یک شمار قابل توجهه از جنگجویان خارجی به افغانستان برگشته اند و در حال ارتقای توانایی شان استند. بسیار هراس دارم و میدانم که تلاشهایی در برابر معلومات از افغانستان ناتکمیل استند. میزان خطر بالا است و اگر ما در آنجا بودیم چانس بهتری برای شناسایی برنامههای حمله هراسافگنی پیش از انجام آن را میداشتیم. اکنون ما به گونه کامل نابینای این همه نیستیم و در عین زمان یقینا که در موقف که در یک سال پیش بودیم، نیستیم."
گفتنیست که اوایل ماه آگوست 2021 "طالبان" حملات خود علیه نیروهای دولتی افغانستان را افزایش داد.
15 آگوست سال گذشته نیروهای "طالبان" وارد کابل شدند و کنترل کاخ ریاست جمهوری را به دست گرفتند.
سپس گزارش شد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان از کشور فرار کرده است. بامداد 16 آگوست 2021 محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی "طالبان" اعلام کرد که جنگ در افغانستان به پایان رسیده است و شکل حکومت آینده افغانستان به زودی مشخص خواهد شد.
روز 7 سپتامبر سال گذشته "طالبان" فهرست اعضای دولت جدید افغانستان را اعلام کرد؛ ملا محمدحسن آخوند به عنوان سرپرست نخستوزیری و ملا عبدالغنی برادر و عبدالسلام حنفی به عنوان معاونان نخست وزیر انتخاب شدند.