به گزارش اسپوتنیک، هدا خاموش که به نمایندگی از زنان معترض در کابل در نشست اسلو شرکت کرده است در روز اول این نشست که هیات طالبان با نمایندگانی جامعه مدنی گفتگو کردند، صحبت کرد.
او در بخش پیشنهادات خود به امیرخان متقی وزیر خارجه طالبان گفت: "آقای امیرخان متقی! همین اکنون تلفنش را بردارد، به کابل زنگ بزند و دستور بدهد که تمنا زریاب پریانی با سه خواهرش (زرمینه، شفیقه و کریمه)، پروانه ابراهیمخیل و عالیه عزیزی را فوراً آزاد کنند و دروازههای مکاتب بدون قید و شرط باز گردد."
او در بخش پیشنهادات خود به امیرخان متقی وزیر خارجه طالبان گفت: "آقای امیرخان متقی! همین اکنون تلفنش را بردارد، به کابل زنگ بزند و دستور بدهد که تمنا زریاب پریانی با سه خواهرش (زرمینه، شفیقه و کریمه)، پروانه ابراهیمخیل و عالیه عزیزی را فوراً آزاد کنند و دروازههای مکاتب بدون قید و شرط باز گردد."
جنبش زنان افغانستان در کابل و خانوادههای دختران بازداشت شده گفتهاند که افراد مسلح طالبان شبانه، تمنا پریانی و دو خواهش و پروانه ابراهیم خیل را از خانه های شان بازداشت کرده اند.
با این وجود، یک منبع حاضر در نشست اسلو تایید کرد که امیرخان متقی به دلیل پافشاری خانم خموش و تاکید حاضران در نشست در جریان کنفرانس به کابل تماس گرفت و خواستار پیگیری این موضوع شد.
متقی سپس خطاب به حاضران گفت که "اذعان میکند در میان امارت اسلامی افراد احساساتی وجود دارند ولی تمام تلاش ما این است تا دختران را پیدا کنیم."
خانم خموش، سپس فهرستی از توقعات جامعه مدنی و فعالان زنان افغانستان را مطرح کرد.
او گفت: "طالبان با گرفتن کابل یک رژیم جناحی و یکدست را با ترور و زور و با به حاشیه بردن و حذف جمعی یک بخش بزرگ افغانستان ایجاد کردهاند. در طول پنج ماه پسین طالبان حقوق اساسی شهروندان را انکار کردند، زنان را خانهنشین ساخته، آنان را از آموزش محروم کردند، مخالفان شخصیشان و نظامیان پیشین را سرکوب، قتل و شکنجه نمودهاند، تبعیض نظاممند را علیه اقوام و ملیتهای غیرحاکم به راه انداختهاند و دستگاه تفتیش عقاید و رفتار را به نام امر به معروف و نهی از منکر ایجاد کردهاند."
خانم خموش با اشاره به سرکوب معترضان، فعالان و خبرنگاران اشاره کرد و تاکید ورزید که سرنوشت برخی از آنان هنوز مشخص نیست.
به گفته او، مطابق اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاقهای حقوق مدنی و سیاسی، هر انسانی حق دارد در اجتماعات مسالمتآمیز، علیه قوانین ضدانسانی و حقوق بشری شرکت کند. ما زنان معترض، فقط حقوق خود را با شعار "نان، کار و آزادی" مطالبه کردیم؛ اما گروه طالبان ما را به دلیل همین کار دستگیر، شکنجه، تحقیر و توهین کردند.
او اضافه کرد، زنان افغانستان حقوق برابر میخواهند. تا ایجاد قانون اساسی جدید، برای اعاده و به رسمیت شناختن حقوق اساسی شهروندان فصل دوم قانون اساسی قبلی باید اعاده و مراعات گردد. طالبان و هیچ گروه دیگر صلاحیت محدود کردن حقوق اساسی ما را ندارد.
هر نوع بازتعریف حق و آزادی باید از طریق گفتوگوی بزرگ ملی و توافق جمعی صورت بگیرد.
خموش در ادامه بیانه اش تاکید کرد که "شورای باصلاحیت و مستقل از سوی سازمان ملل متشکل از خانواده متضرران و قربانیان، نمایندهگان مردم، نهادهای مستقل بینالمللی حقوق بشر جهت نظارت و بررسی رفتار، سیاستهای طالبان تشکیل شود. این شورا زندانهای طالبان را بررسی نموده، زندانیان عقیدتی، سیاسی و جنسیتی را فوراً آزاد نماید. این شورا در مرحله بعد به تمام جرایم جنگی که در بیست سال گذشته صورت گرفته است، بپردازد.
او همچنین افزوده، برای اعاده نظم و تداوم ثبات سیاسی، افغانستان نیازمند یک نظام مشروع است که برمبنای رضایت همه شهروند شکل بگیرد. ما نیازمند توافق مجدد تمام جناحهای سیاسی و اقشار مختلف مردم روی یک نقشه راه، برای حل سیاسی مساله افغانستان از راه مردمی و دموکراتیک هستیم. راهحلهای سنتی همچون برگزاری لویهجرگه، نمیتواند جای راههای دموکراتیک برای ایجاد مشروعیت سیاسی را بگیرد.
به گفته او، فصل جدید مبارزه ما برای افغانستان که حقوق و برابری همه شهروندان بهویژه زنان را احترام کند، پنج ماه و هشت روز پیش آغاز شده است و ما یک راه طولانی در پیش داریم. جامعه جهانی نباید چشمهایش را به روی ما ببندد.
این در حالی است که ناوقت دیروز هیات طالبان با نمایندگان جامعه مدنی افغانستان در روز اول نشست اسلو باهم دیدار و مذاکره کردند.
قرار است هیات طالبان امروز و فردا با نمایندگان اتحادیه اروپا و آمریکا دیدارهایی را انجام دهد.
تشکیل حکومت فراگیر، رعایت حقوق شهروندی و حقوق بشری مردم افغانستان از سوی طالبان و رسیدگی به بحران بشری از موضوعات مهم نشست اسلو خوانده شده است.ناروی هواپیما شخصی را با 350 هزار یورو برای سفر طالبان اجاره کرد