با فرار محمد اشرف غنی رئیس جمهور پیشین افغانستان و اعضای مهم تیم وی و تسلط این گروه بر کابل اکنون بیش از 3 ماه است که بحث نوع نظامی سیاسی که قرار است در افغانستان تشکیل شود از اهمیت خاصی برخوردار شده است. این که منظور طالبان از دولت فراگیر اسلامی چیست نقش مهمی در آینده سیاسی افغانستان بازی می کند.
ایجاد یک دولت فراگیر در کابل می تواند متضمن وفاداری افغانستان به تعهدات بین المللی در حوزه مبارزه با تروریزم و افراط گرایی و پایبندی به قواعد بینالمللی در حوزه صلح، امنیت، حقوق بشر و آزادی های اساسی باشد.
جنرال نیک کارتر رئیس ستاد کل ارتش انگلیس در آخرین اظهارات خود گفته است اگر طالبان حکومت فراگیر و احترام به حقوق بشر را تضمین کنند، غرب از مأموریت خود در افغانستان خوشحال خواهند بود.
او برای عملی شدن این اقدام به طالبان 5 سال مهلت داده است.
به گفته وی، در غیر این صورت، تمام دستاوردهای 20 ساله حضور نظامی - در زمینه حقوق زنان، اقلیت ها و آموزش زنان از بین خواهد رفت که به معنای شکست تلقی می شود.
در شرایط کنونی آیا تشکیل دولت فراگیر محتمل به نظر می رسد ؟ این امر چه مدت زمان را در بر خواهد گرفت؟
هارون معترف، رییس جنبش گذار و آگاه مسایل سیاسی می گوید: نظر من این است که اول این پیشنهادی که به طالبان در خصوص تشکیل دولت فراگیر شده از اساس، یک نوع تطهیر و مشروعیت بخشی تروریزم سازمان یافته در یک کشوری بنام افغانستان است.
به گفته این کارشناس اکثریت رهبران این گروه در فهرست سیاه سازمان ملل متحد و مورد تعقیب قرار دارند و عین حال این گروه روابط خود به سازمان های تروریستی دیگر مانند القاعده و سایر گروه ها را قطع نکرده اند و افغانستان را عملا به جولانگاه ترویزم مبدل کرده اند، لذا توقع تغیر آوردن برای تشکیل دولت با قاعده وسیع از سوی طالبان ضایع کردن وقت و یک بازی بسیار پیچیده و خطر ناک است.
این آگاه مسایل سیاسی در خصوص اینکه آیا این اذهان طالبان با رسانه های خارجی مبنی بر اینکه مخالف دولت فراگیر نیستند، چقدر می تواند صادقانه باشد گفت:
گفتنی است افغانستان کشوری چند قومیتی ست و نگاهی به گذشته نشان می دهد حکومت های تک قومی و انحصار طلب عملکرد موفقی نداشته در نهایت با ناکامی روبرو شده اند. اینکه طالبان تا چه اندازه از گذشته خود درس گرفته باشند و در تشکیل نوع نظام آینده بخواهند این واقعیت را در نظر بگیرند خود یک سوال بزرگ است.نزدیک به سه ماه است که طالبان بر کابل چیره شده است و هیچ کشوری در جهان حاضر نشده این گروه را بهرسمیت بشناسد.