این روزنامه نوشت، طالبان مهدی المجاهد ۳۳ ساله را برای پست ریاست اطلاعات در ولایت بامیان که اکثریت شیعه هستند، تعیین کرد.
مهدی که طالبان به او لقب مولوی داده، گفت: من پلی بین طالبان و جامعه هزاره هستم.
در همین راستا، بلال کریمی، سخنگوی طالبان گفت، مولوی مهدی از دستورات و قوانین امارت اسلامی پیروی میکند. مردم بابت خدمتگزاری او خوشحال هستند. او شخصی بسیار وفادار است.
واشنگتن پست نوشت، هنگامی که طالبان اواسط دهه ۹۰ به قدرت رسید اقلیت هزاره را با کشتار و آدم ربایی هدف قرار داد و میراث آنها را تخریب و آنها را وادار کرد به ایران فرار کنند.
اما نوع تعامل طالبان با این اقلیت در حکومت جدید خود مقیاسی برای شناخت حقیقت ادعای این گروه است، که میگوید خط مشی سابق خود را تغییر داده و مستحق به رسمیت شناخته شدن در سطح بینالمللی و حمایت مالی است.
این روزنامه نوشت، طالبان دادگاههایی مختص شیعیان ایجاد کرده و مولوی مهدی را به عنوان نماینده خود به مناطق هزاره فرستاد تا حمایت این اقلیتها را جلب کند.
مولوی مهدی به واشنگتن پست گفت: این امارت اسلامی مثل امارت سابق نیست.
در همین راستا، علی عدیلی، پژوهشگر افغانستانی که روی جامعه هزاره تحقیق میکند، گفت، مهدی از نوع شخصیتهای وطن پرست نیست که بتواند جامعه هزاره را جذب کند. عدیلی که اخیرا به ایالت ویرجینیا آمریکا گریخته گفت، مهدی یک جوان بیسواد هم هست.
رهبران و تحلیلگران هم گفتند، که طالبان هنوز هیچ یک از نظامیان یا وفاداران خود را به خاطر جنایاتی که پس از به قدرت رسیدن علیه هزارهها مرتکب شدهاند، به درستی مورد بازجویی یا مجازات قرار نداده است.
در همین رابطه، اشلی جکسون، کارشناس مسائل طالبان هم درباره این تصمیم طالبان گفت، طالبان میتوانست پیام بسیار قویتری ارسال کند. بازخواست و محاکمه برای مردم مفیدتر است. تعیین مهدی در راستای تلاشهای روابط عمومی است. به نظر میرسد کل این کار صرفا تلاشی صوری و ظاهری است.
مهدی در روستای کوچکی به نام حوش در شمال افغانستان به دنیا آمد و وقتی که طالبان برای اولین بار در سال ۱۹۹۶ کابل را تسخیر کرد او هشت ساله بود. پس از سه سال طالبان منطقه بلخاب را بمباران کرد و همین باعث شد خانواده او مانند بسیاری از اقلیت هزاره به ایران فرار کنند و پس از سقوط طالبان در سال ۲۰۰۱ به کشورشان بازگشتند.
مهدی بعدها به مدت هفت سال زندانی شد و برای نخستین بار با نظامیان طالبان در زندان آشنا شد و وقتی آزاد شد به گفته سلمان اخلاقی از دوستان دوره کودکی مهدی، در اثر این آشنایی سلوک و رفتار و حتی جسمش تغییر کرده بود.
مهدی اقلیت هزاره را برای پیوستن به طالبان تشویق کرد و علنا علیه ارتش آمریکا و دولت سابق افغانستان صحبت کرد.
مهدی گفت: شیعیان من را از عدسی سیاه دیدند. حتی جامعه من مرا خائن دانست.