میان محمد عتیق شیخ، سناتور و عضو کمیته روابط خارجی مجلس سنای پاکستان در مصاحبهای خصوصی با اسپوتنیک افغانستان در مورد اوضاع فعلی و اوضاع پس از خروج نیروهای خارجی از افغانستان و همچنان در مورد این که پاکستان از کدام حکومت حمایت میکند، اظهارنظر کرد.
اسپوتنیک: اوضاع افغانستان را از پس از آغاز خروج نیروهای خارجی ناتو به شمول امریکا چگونه ارزیابی میکنید؟
«اوضاع در افغانستان دقیقاً با پیشبینیها و ارزیابیهای که در خصوص پروسه خروج نیروهای امریکایی و ناتو انجام شده بود، مطابقت دارد».
اسپوتنیک: اوضاع افغانستان را پس از خروج نیروهای خارجی چگونه میبینید، آیا جنگ ادامه مییابد یا اینکه طالبان و دولت افغانستان میتوانند به یک توافق برسند؟
«اوضاع به گونهای پیش میروند که طالبان هر روز قویتری میشوند».
اسپوتنیک: به نظر شما دلیل بن بست مذاکرات بینالافغانی در چیست؟
«پیش از این، مذاکرات بینالافغانی در دوحه مطابق برنامه پیش میرفت و نتایج هم حاصل شده بود. در حال حاضر مذاکرات کنُد شده، اما به هر حال ادامه دارد».
اسپوتنیک: عمران خان، نخستوزیر پاکستان اخیراً اظهار داشت که پاکستان از طالبان و شبکه حقانی حمایت نمیکند، در حال که کابل پاکستان را به حمایت از طالبان متهم میکند. آیا پاکستان روابط خود را با طالبان حفظ میکند، روابط چگونه است؟
«اجازه بدهید که این نکته را تصحیح کنم. موضع دولت پاکستان بسیار ساده است. اسلامآباد گروهی را که اکثریت مردم افغانستان از آن حمایت کنند، به رسمیت می شناسد و از آن حمایت خواهد کرد».
اسپوتنیک: نقش پاکستان در روند صلح افغانستان چیست، پاکستان چگونه میتواند به طرفین درگیری در افغانستان کمک کند تا صلح پایدار برقرار شود؟
«پاکستان میتواند نقش اصلی و کلیدی را در تضمین موفقیت روند صلح ایفا کند، اما این به نحوه مدیریت بقیه کشورهای جهان و همچنان به امکانات که مردم پاکستان در اختیار دارند، بستگی دارد».
برخی رسانهها گزارش داده اند که صدها جنگجوی طالبان در خط دیورند آماده و منتظر دستورات سازمان اطلاعاتی پاکستان (ISI) برای هجوم به افغانستان هستند. آیا این اطلاعات را تایید میکنید.
«این مطلقا درست نیست. فقط تبلیغات رسانههای هندی است».
اسپوتنیک: اگر طالبان قدرت را در کابل بگیرند پاکستان از آن سود خواهد برد؟
«مهم نیست که آیا پاکستان از آن سود می برد یا نه، این یک موضوع کاملا داخلی افغانستان است».
اسپوتنیک: شاهمحمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان گفته بود که طالبان اجازه نفوذ برای داعش (گروه تروریستی ممنوع در روسیه) در خاک افغانستان را نمیدهد. پاکستان اطلاعاتی را که طالبان میتوانند و یا هم نمیتوانند از کجا بدست میآورد؟
«بله اینطور است. دولت ما بر اساس تجربه خود در سیاست بینالمللی و منطقهای چنین فکر میکند، به همین دلیل است که آقای قریشی به این موضوع اشاره کرد».
اسپوتنیک: چرا فکر میکنید که طالبان هر روز قویتر میشوند، دلیل اش چی است؟
«کاملاً آشکار است که مردم آنجا از طالبان حمایت میکنند، بگذارید توضیح بدهم، طالبان اصلاً طالبان 30 سال پیش نیستند».
اسپوتنیک: پس طالبان 30 سال پیش با طالبان حالا چه فرق دارند؟
«آنها تحصیلات عالی و مدرن دارند و از روشهای مدیریت و مدیرت دولتی استفاده میکنند».
اسپوتنیک: کیها از طالبان حمایت میکنند؟
«فقط به سوابق مالیاتی آنها نگاه کنید، که برای جامعه تجاری آنها بسیار ارزشمند هستند. مطمئن نیستم، اما احساس میکنم از اشتباهات شان خیلی چیزها یاد گرفتند».