شهروندان بدخشان در اعتراض به نبود برق، آب و امنیت در شهر فیضآباد، مرکز این ولایت، دست به راهپیمایی زدند. مقامهای محلی، تأیید کرده اند که شماری از معترضان در تیراندازیای که از سوی محافظان ساختمان ولایت بدخشان، صورت گرفته، زخمی شده اند.
نیکمحمد نظری، سخنگوی والی بدخشان در گفتگو با اسپوتنیک افغانستان میگوید:
«شهروندان شهر فیضآباد در بخش آب زراعتی و آشامیدنی مشکل داشتند که آب آشامیدنی مشکلاش رفع شده و آب زراعتی نیز به زودی رفع میشود. به دلیل تخریب سربند کانال آب توسط سیلابها، ما با هزینهٔ زیاد آن را دوباره فعال کردیم. افرادی که به تظاهر کنندهگان شلیک کردند با آمدن هیأت از مرکز، شناسایی و به نهادهای عدلی و قضایی معرفی خواهند شد».
اما برخلاف گفتههای سخنگوی والی بدخشان، یکی از باشندگان محل که نخواست نامی از او گرفته شود به اسپوتنیک افغانستان میگوید:
«مردم دوبار رفتند با والی و نمایندهها دیدند و گفتند آب نل را فعال کنید و بندبرق شورابک کارش خلاص شده فعال کنید اما والی مردم را گپ داد. مردم مجبور شدند مسجد به مسجد خط روان کردن و همهگی را جمع کردند که اعتراض کنند».
وی میافزاید:
«بعد ازینکه مردم جمع شدند که بروند پیش والی، در شصت متری ولایت منتظر ماندیم که والی را ببینیم بدون کدام گپ و دیدن تظاهر کنندهها، محافظهای والی شروع کردند به شلیک کردن».
حادثه اتفاق افتاده در شهر فیضآباد مرکز ولایت بدخشان واکنشهای افراد با نفوذ را برانگیخته است.
صلاحالدین ربانی، رییس جمعیت اسلامی افغانستان در برگه فیسبوکش نوشت:
«آتش گشودن و به خشونت کشانیدن راهپیمایی مسالمت آمیز مردم بدخشان، مایه تأسف و عمیقا قلب انسان را جریحهدار میسازد. و تیر اندازی به سمت مردمی که با راه اندازی راهپیمایی، پیگیر مطالبات و خواستهای مدنی خویش اند، هیچ توجیه معقول و منطقی ندارد».
در پی شلیک محافظان والی بدخشان به تظاهر کنندهگان، سیزدهتن کشته و نزدیک به پنجاهتن دیگر زخم برداشتند.
گلالی اکبری، عضو مجلس نمایندگان به اسپوتنیک افغانستان میگوید:
«مردم حق دارند دادخواهی کنند و برای بدست آوردن حقوقشان سر و صدا کنند. مردم بخاطر نبود امنیت، برق و آب از یک هفته به این سو دست به اعتراض زدند. بنا به اثر خشم هردو طرف سیزده نفر شهید و پنجاه تن دیگر زخم برداشتند. اعتراض بدخشان از طرف یک قوم نبود بلکه از طرف عموم مردم صورت گرفته است».
کشته و زخمی شدن شماری از تظاهر کنندهگان واکنش بیشتر کاربران رسانههای اجتماعی را نیز در پی داشته است.
واثق واقف نوشته است:
«ذکریا سودا، ظرفیت و شایستگی حاکمیت بر بدخشانِ فرهنگی را ندارد.
هرکه برای کاری آفریده شده است؛ کار و مسلکِ ذکریا سودا چیزی دیگریست، نه حاکمیت بر مردم.
سودا باید برکنار و محاکمه شود، اگر حکومت مرکزی بخاطر تطبیق برنامه های شومِ ناتمام اش او را برکنار و محاکمه نمیکند، مردم بدخشان حق دارند به پاسِ خونِ مقدسِ شهیدانِ دیروز ، سودا را محاکمه کنند».
برکناری والی بدخشان پس از اتفاق که روز سه شنبه در مرکز ولایت بدخشان رخ داد، خواست بیشتر تظاهر کنندگان و کاربران صفحههای اجتماعی است.
قرار است جسد افراد کشته شده در این تظاهرات که به خشونت کشیده شد؛ پای منار جنرال رازق دفن شود.
مناری که از این بعد به نام «شهدای روشنایی، امنیت و آب» نامگذاری میشود.