شریک ساختن جزییات نشست ترکیه بامذاکره کننده‌گان

منابعی در قطر می گویند که زلمی خلیل زاد به هیئت های دو طرف در قطر نامه یی را که در آن آجندای نشست ترکیه مشخص شده است، سپرده است.
Sputnik

به گزارش اسپوتنیک به نقل از رسانه ها، این منابع تاکید می ورزند که اجماع سیاسی برای حل زود هنگام بحران افغانستان، ایجاد حکومت مشترک، اجماع منطقه یی و جهانی از بخش های مهم آجندای نشست ترکیه خواهند بود.

این منابع می گویند که آقای خلیل زاد پس از آن جزییات آجندای نشست ترکیه را به دو طرف سپرد که نشست های شش جانبه در قطر از بهر توحید آجندای نشست ترکیه نتیجه ملموسی به همراه نداشتند.

اما هیئت های دو طرف به گونه رسمی از دریافت آجندای نشست ترکیه از سوی زلمی خلیل زاد چیزی نمی گویند.

نزدیک به دو هفته پس از آن که در نشست های شش جانبه میان نماینده گان جمهوری اسلامی افغانستان، طالبان، امریکا، قطر، سازمان ملل و ترکیه در دوحه آجندای نشست ترکیه مشخص نشد، منابعی در قطر می گویند که به تازه گی زلمی خلیل زاد نامه یی را به هیئت های مذاکره کننده دو طرف سپرده است که در آن آجندای نشست ترکیه مشخص شده است و در صورت پذیرفته شدن از سوی هر دو هیئت، آجندای این نشست همه گانی خواهد شد.

برگزاری نشست های شش جانبه در دوحه بخاطر نشست ترکیه

فیض محمد زلاند، استاد دانشگاه، گفت: «داکتر صاحب خلیل زاد کوشش هایی را به راه انداخته است که یک اجماع داخلی، منطقه یی و جهانی به میان بیاید و نشست ترکیه یک نشست نتیجه بخش باشد».

هیئت های دو طرف در دوحه به گونه رسمی نمی پذیرند که جزییات آجندای نشست ترکیه را از سوی امریکا به دست آورده اند، اما تاکید می ورزند که کار ها برای توحید آجندای این نشست ادامه دارند.

غلام فاروق مجروح، عضو هیئت مذاکره کننده جمهوری اسلامی افغانستان، گفت: «گفتگوها هنوز میان سازمان ملل متحد و کشور های حامی و برگزار کننده در محور آجندای کنفرانس ترکیه با هردو هیئت و همچنان گروه های تماس هر دو جانب برای نزدیکی دیدگاه ها ادامه دارند».

این مقام پیشین استخبارات کشور به این باور است که نبود یک اجماع داخلی و نیز یک دست نبودن افغانان در روند صلح افغانستان نشان دهنده این است که افغانان توانایی تصمیم گیری را در این روند ندارند.

رحمت الله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی، گفت: «این خود اش نشان می دهد، وقتی که ما روی آجندا نمی توانیم به توافق برسیم، روی مسایل کلان ملی و نیز مغلق بودن کنفرانس استانبول را نشان می دهد.»

آقای نبیل طرح رییس جمهور غنی را در روند صلح نیز یک طرح مناسب نمی داند.

آقای نبیل گفت: «فکر نمی کنم که جنبه عملی داشته باشد و با در نظرداشت وضعیت ما و منطقه فکر نمی کنم که این طرح در استانبول قابل قبول باشد».

در حالی که تا اکنون زمان دقیق نشست ترکیه روشن نیست، اما منابعی گفته اند که برگزاری این نشست به روز شانزده هم ماه روان میلادی میان تمامی طرف ها مورد بحث بوده است.

شورای عالی مصالحه ملی گفته است که به گونه احتمالی ترکیب هیئت جمهوریت در نشست ترکیه میان دوازده تا پانزده تن خواهد بود، اما طالبان در باره ترکیب هیئت شان در این نشست چیزی نگفته اند.

بحث و گفتگو