نگرانی افغانستان از احتمال افزایش خشونت‌ها پس از کشته‌شدن سلیمانی

سرور دانش، معاون دوم ریاست‌جمهوری افغانستان، از سلیمانی به‌عنوان یک چهرۀ برجستۀ ضد داعش یاد می‌کند.
Sputnik

به گزارش اسپوتنیک به نقل از طلوع نیوز، ریاست‌جمهوری افغانستان، در اعلامیه‌یی که در واکنش به کشته‌شدن قاسم سلیمانی، فرماندۀ نیروی قدس سپاه پاسداران ایران نشر کرده، از احتمال افزایش خشونت‌ها در منطقه ابراز نگرانی کرده‌است.

ریاست‌‎جمهوری افغانستان، اما به مردم افغانستان و کشورهای همسایۀ افغانستان اطمینان داده‌است که از خاک این کشور در برابر کشور دیگری استفاده نخواهد شد.

در این اعلامیه، آمده‌است که ایران از همسایه‌های بزرگ و داشته‌های مشترک است، اما ایالات متحدۀ امریکا هم‌پیمان راهبردی افغانستان است.

گفتگوی تلفونی پمپئو و رئیس‌جمهور غنی در باره ترور سلیمانی

اما سرور دانش، معاون دوم ریاست‌جمهوری افغانستان، از سلیمانی به‌عنوان یک چهرۀ برجستۀ ضد داعش یاد می‌کند: "سردار سلیمانی، یک چهرۀ برجستۀ مبارزات ضد داعش در منطقه بود. بدون شک هرنوع برخورد خشن و خارج از قواعد بین‌المللی در هر شرایطی بر وخامت اوضاع می‌افزاید و مارا از صلح و ثبات در منطقه و جهان دور می‌سازد و نیز تنش‌ها را بیشتر می‌سازد".

ریاست اجراییۀ حکومت افغانستان، از کشته شدن قاسم سلیمانی ابراز تآسف کرده‌است و با خانوادۀ سلیمانی همدردی کرده‌است.

در بخشی از از اعلامیۀ ریاست اجراییه آمده‌است که ایران از همسایگان و هم‌پیمانان کشور است که در دوران جهاد و مقاومت در کنار مردم افغانستان ایستاد و در مرحلۀ بازسازی و مهاجرت افغان‌ها نقش خوبی بازی کرد.

ریاست اجراییه، امریکا را نیز از هم‌پیمانان راهبردی افغانستان دانسته که در مبارزه با هراس‌افگنی افغانستان را یاری رسانیده‌است.
به همین ترتیب، رسانه‌های ایران گزارش داده‌اند که عبدالله عبدالله در گفت‌وگوی تلفنی با وزیر خارجه ایران کشته‌شدن سلیمانی را به دولت و مردم ایران تسلیت گفته‌است.

حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان به رهبری محمد محقق نیز کشته شدن قاسم سلیمانی را نا به هنگام گفته و افزوده‌است که از این رویداد متأثر و اندوهگین است.

محمد محقق در این باره گفته‌است: "سلیمانی در زدودن داعش نقش داشت و یک آدم مؤثر در این قضیه بود. آنچه که به افغانستان مربوط می‌شود، این است که ما با داعش بسیار جنجال کلان داریم و او در مقابل یک آدمی سرسخت بود".

حزب جمعیت اسلامی هم در اعلامیه‌یی گفته‌است قاسم سلیمانی از چهره‌های نامدار ضد گروه‌های تکفیری و هراس‌افگن از جمله داعش در سطح منطقه و جهان شمرده می‌شد.

جمعیت اسلامی، افزوده‌است که از "ترور و شهادت" اینگونه چهره‌ها، جزء گروه‌های تندرو تکفیری، هیچ فرد، گروه و کشور دیگری سود نخواهد برد.

محمد حنیف اتمر، مشاور امنیت ملی پیشین رییس‌جمهور افغانستان نیز در صفحۀ فسبوکش گفته‌است که "شهادت سردار قاسم سلیمانی را به دولت و ملت ایران تسلیت" می‌گوید.
مایکل کوگلمن، معاون بخش آسیا در مرکز ویلسن اما می‌گوید که کشته‌شدن سلیمانی پیامدهایی برای افغانستان خواهد داشت: "کشتن سلیمانی برای افغانستان پیامدهای بزرگی دارد. یک علتش این است که افغانستان همسایه ایران است. افغانستان و ایران روابط گسترده‌یی دارند. اما من از پیامدهای امنیتی آن برای افغانستان نگران استم؛ به ویژه وقتی‌که از دیدگاه منافع و حضور امریکا در افغانستان ببینیم. فکر می‌کنم که افغانستان یکی از جاهایی خواهد که احتمالاً ایران بخواهد از امریکا انتقام بگیرد".

جنرال قاسم سلیمانی، فرمانده نیروهای قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران بامداد جمعه (۳ جنوری) در حمله هوایی نیروهای امریکایی در نزدیکی میدان هوایی بین‌المللی بغداد، پایتخت عراق کشته شد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وزارت دفاع امریکا این خبر را تایید کرده‌اند.

پنتاگون با نشر اعلامیه‌ای گفته است که حمله بر موتر قاسم سلیمانی به دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده امریکا صورت گرفته است.

همچنان علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران با اعلام سه روز عزای عمومی در ایران، گفته است: "انتقام سختی در انتظار جنایتکارانی است که دست پلید خود را به خون او و دیگر شهدای حادثه دیشب آلودند".

همچنان شبه‌نظامیان شیعه اعلام کرده اند که در نتیجه عملیات در بغداد، پنج عضو گروه شبه‌نظامیان و دو "مهمان" شان کشته شده اند. در میان کشته‌شدگان ابومهدی المهندس، معاون فرمانده شبه‌نظامیان شیعه نیز شامل است. قبل از این مایک پامپئو، وزیر خارجه امریکا ابومهدی المهندس را به حمله بر سفارت امریکا در بغداد به تاریخ ۳۱ دسمبر، متهم کرده بود.

بحث و گفتگو