آگاهان: حکومت افغانستان راهبرد مشخصی برای صلح ندارد

انتظار می‌رود که در نشست مسکو نماینده‌گان دوازده کشور منطقه از جمله روسیه، ایران، پاکستان و ازبکستان و نیز یک هیئت چهارنفری طالبان به رهبری ملا عباس ستانکزی، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر، شرکت کنند. این نشست به روز چهارم ماه سپتمبر برگزار می‌شود.
Sputnik

به گزارش اسپوتنیک به نقل از طلوع نیوز، تاچندی پیش حکومت و امریکا امید داشتند که پس از هفده سال جنگ، طالبان سرانجام متقاعد شده اند که به گفت‌وگوها رو بیاورند.
رئیس‌جمهور غنی، حتی با وجود حمله‌های مرگبار طالبان بر غزنی، به آنان دوباره پیشنهاد آتش‌بس داد، اما طالبان این پیشنهاد را رد کردند و جای آن، به دعوت روسیه برای اشتراک در نشست مسکو لبیک گفتند — نشستی که قرار است تا ده روز دیگر بدون نماینده‌گان حکومت‌های افغانستان و امریکا برگزار شود.
سفارت روسیه در کابل، به تازه‌گی گفته است که امریکا تنها در نشست‌هایی شرکت می‌کند که رهبری آن را به عهده داشته باشد و به سود واشنگتن تمام شود.

شرط دولت افغانستان برای شرکت در نشست مسکو

با این همه، برخی از آگاهان می‌گویند که با راه اندازی نشست‌ها در غیاب حکومت افغانستان، راه گفت‌وگوهای مستقیم حکومت و طالبان بسته شده است. این آگاهان روابط بین الملل، باور دارند که حکومت باید راهبرد مشخصی برای صلح بسازد و این گونه نشست‌ها را باید خودش رهبری کند.
دین محمد نظری، آگاه امور روابط بین‌الملل در این باره گفت: "طالبان که در این شانزده-هفده سال در این گونه نشست های بین‌المللی شرکت نکرده اند… شرکت آنان در نشست مسکو طبیعتاً برای آنان یک ابتکار جدید و پیروزی به حساب می آید".
امریکا پیش از این گفته بود که این نشست برای تأمین صلح در افغانستان هیچ کمکی نمی‌کند و به همین دلیل دعوت روسیه برای شرکت در این نشست را رد کرد.
وزارت امور خارجه افغانستان نیز از شرکت طالبان در این نشست انتقاد کرده بود، زیرا به گفته این وزارت، طالبان به "میکانیزم پذیرفته شده بین المللی و منطقه یی برای صلح و گفت‌وگوی مستقیم" احترام نگذاشته اند.
اما آگاهان تأکید دارند که حکومت افغانستان خود باید دنبال راه چاره بود نه این‌که منتظر کشورهای بیرونی بماند تا برای صلح میکانیزمی‌بسازند.
بصیر یوسفی، آگاه امور روابط بین‌الملل در این باره بیان داشت: "ضرورت است تا افغانستان خودش برای خودش پالیسی صلح را انتخاب کند، نه پالیسی صلحی که امریکا برای ما انتخاب کند، یا روسیه انتخاب کند و ما بر اساس خواست روس‌ها ویا بر اساس خواست امریکایی‌ها، وارد مذاکره شویم".
انتظار می‌رود که در نشست مسکو نماینده گان دوازده کشور منطقه از جمله روسیه، ایران، پاکستان و ازبکستان و نیز یک هیئت چهارنفری طالبان به رهبری ملا عباس ستانکزی، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر، شرکت کنند. این نشست به روز چهارم ماه سپتمبر برگزار می‌شود.

بحث و گفتگو