به گزارش اسپوتنیک به نقل از آژانس خبری پژواک، سیما سمر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید که اکثر زندانیان رها شده به نام حزب اسلامی از سوی حکومت، طالبان می باشند.
خانم سمر که روز دوشنبه، 15 اسد در نشستی زیر نام پلانگذاری استراتیژیک حقوق بشر در شهر مزار شریف سخنرانی داشت، گفته است که عدم نظارت دقیق بر تفاهمنامه صلح حکومت افغانستان با حزب اسلامی افغانستان، سبب شده است تا شمار زیادی از طالبان زندانی به نام افراد حزب اسلامی از بند رها شوند.
نامبرده گفت که در میان محبوسین رهاشده، طالبان به نام حزب اسلامی، افرادی نیز وجود دارند که به ۲۰ سال حبس محکوم شده بودند.
رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان به ادامه سخنان خود ابراز داشت: "با اجرای همچوحرکات به صلح رسیده نمی توانیم."
موصوف علاوه کرد که صلح، با عذر و زاری اعاده نمی شود و باید زمینه سازی همه جانبه برای آن صورت گیرد.
به قول موصوف، کمیسیون حقوق بشر حامی انتقام جویی نمی باشد؛ اما وی تقاضا دارد تا عدالت قربانی مصلحت نشود.
اما فضل غنی حقمل یکتن از سخنگویان حزب اسلامی، به پژواک گفته است که محبوسین حزب اسلامی، بعد از ارزیابی توسط کمیسیون مشترک حکومت و حزب اسلامی، بر اساس امضای توافقنامه صلح رها شده اند.
نامبرده علاوه کرد که آنها از زندانیان رها شده ضمانت گرفته اند، تا دوباره اسلحه نگیرند و نه هم به میدان جنگ برگردند.
به قول حقمل، تاکنون هیچ ثبوتی موجود نیست که دال بر برگشت دوبارۀ محبوسین رها شده به میدان جنگ باشد.
این سخنگوی حزب اسلامی گفت که همچو اظهارات را مردمی ابراز میکنند که با توافقنامه صلح حزب اسلامی در تضاد قرار داشتند، اکنون با توافقنامه صلح با طالبان نیز مخالفت میورزند.
قابل ذکر است که چندی قبل جنرال رازق، فرمانده پولیس کندهار ادعا نموده بود که زندانیان آزاد شدۀ حزب اسلامی در این ولایت، به طالبان پیوسته اند و سبب ناامنیها در این ولایت شدهاند.
آقای رازق، به روزنامۀ سرخط گفته بود که حملۀ انتحاری در ولسوالی دامان ولایت کندهار که سبب جان باختن یازده کودک شد، از سوی ولی محمد، زندانی پیشین این حزب که به تازهگی از سوی حکومت از بند آزاد شده است، طرح ریزی شده بود.
رئیس کمیسیون حقوق بشر گفت که این کميسیون از برنامه گرفتاری زورمندان و افراد غیرمسلح توسط حکومت حمایت می کند؛ اما مشروط به اینکه درجریان دستگیری افراد متذکره، از زجر، ضرب و شتم و اعمالی اجتناب شود که حقوق بشر درآن پایمال میشوند.
نامبرده علاوه کرد که با استمرار بیعدالتی، جنگ نیز ادامه می یابد.
سمر به ادامه صحبت هایش گفت که صلح، امنیت، عدالت و تحصیلات موضوعات مربوط به همدیگر اند و باید برای تحقق همۀ این موضوعات کار صورت گیرد.
وی افزود که کمیسیون متذکره، تلاش را آغاز کرده تا ارزش های حقوق بشر را در نصاب مکاتب شامل سازند.
خانم سمر با اشاره به موضوع انتخابات گفت که مردم باید درانتخابات به طورگسترده اشتراک ورزند تا زمینه تغییرات فراهم شود.
نامبرده همچنان تقاضا کرد که کمیسیون شکایت های انتخاباتی، باید آن عده نامزدان را از ليست نهایی نامزدان حذف نماید که به زورگويی، غصب، چپاول معادن و قاچاق مواد مخدر متهم باشند.