به گزارش اسپوتنیک به نقل از فارسی.رو، رهبر روند سبز که روز سهشنبه در نشست مشورتی کمیسیون انتخابات با احزاب سیاسی و جامعه مدنی سخن میزد، گفت: حکومت تصمیم دارد که در انتخابات از احصاییۀ ستلایتی استفاده کند و این موضوع افغانستان را به بحران میبرد.
آقای صالح گفت:- "یک احصاییه از ستلایت نشر شده است و آهسته آهسته میخواهند از این احصاییه ستلایتی استفاده کنند. این احصاییه 67 ورق است، که من خواندهام و در آن از فرمول «حساب حرارت بدن» استفاده کردهاند. چون حرارت بدن انسان و حیوان را تفکیک کرده نمیتوانند، گاو را هم به حیث رأیدهنده حساب کردهاند. سپس میگویند که فلان ولایت این شمار گاو دارد و پس از آن، شمار گاوها را از آدمها منفی میکنند و شمار رأیدهندگان را تعیین میکنند".
این مقام پیشین دولت افغانستان گفت، که به خاطر ایجادنشدن درز قومی، نام ولایتها را نمیگیرم. اما نفوس یک ولایت از سال 2004 بدین طرف دوبرابر شده است؛ ولی نفوس ولایت بامیان 50 درصد کاهش یافته است.
او هشدار داد، که اگر از این احصاییه ستلایتی به گونۀ مستقیم و یا غیر مستقیم در انتخابات استفاده صورت گیرد، مشکلات و درزها در کشور افزایش خواهد یافت.
او به اعضای کمیسیون انتخابات گفت، که اگر به خاطر استفاده زیر فشار قرار گرفتید، مردم را پیش از پیش در جریان قرار دهید.
امرالله صالح از طرح استفاده از متنفذان قومی در انتخابات انتقاد کرد و گفت، که در نتیجۀ چنین طرحی، انتخاباتهای گذشته با تقلب گسترده همراه بود. کمیسیون صندوقها را به بزرگان اقوام سپرد و چند روز بعد آنها صندوقها را پر کردند و برگشتند. حتا طالبان به یک بارهگی دموکرات شدند و در انتخابات شرکت کردند.
یادآوری می کنیم، بر بنیاد اطلاعات، نفوس ولایات جنوبی به طور گسترده افزایش یافته و نفوس ولایات شمالی به طور چشمگیری کاهش یافته است.
این سرشماری که با استفاده از تصویرهای ماهواره ای و سنجش از راه دور از سوی صندوق جمعیت سازمان ملل متحد همراه با بنیادهای فلومایندر و گیتس میلیندا در جریان دو سال و و در سه مرحله انجام شده، در اختیار رئیس جمهور غنی قرار گرفته است.
بشیر نجیب متخصص برای صندوق جمعیت سازمان ملل درباره این سرشماری گفته بود، که مشکل امنیتی و دُشوارگذر بودن برخی قریهها سبب شد که سرشماری نفوس با استفاده از فنآوری جدید و تصویرهای ماهوارهای در افغانستان صورت گیرد.
ادارهی احصایه مرکزی افغانستان هم گفته بود، که کار این سرشماری تا یک ماه دیگر نهایی خواهد شد، اما سازمان ملل متحد گفته است که کار آن تمام است و حکومت افغانستان در مورد نشر و پخش آن تصمیم خواهد گرفت.
این سرشماری بر بنیاد این شاخصها انجام شده است:
۱- حد اکثر روشنی نور در شب
۲- مقدار گیاه
۳- حد اکثر باران
۴- تعداد ساحه های مسکونی
۵- تراکم ساحه های مسکونی
۶- فاصله از مناطق شهری
۷- میانگین سراشیبی
۸- میانگین فاصله میان ساحه های مسکونی
۹- تقسیم بندی روستا های مسکونی
۱۰- شمارش ساحه ساحه
۱۱- حد اقل فاصله از یک روستا