سرپرست اتاق تجارت افغانستان از اهمیت سکتور خصوصی در مقابله با تحریم ها سخن گفت

© © Sputnikسرپرست اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری طالبان: افغانستان با همه ای کشورهای دنیا تجارت دارد + ویدیو
سرپرست اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری طالبان: افغانستان با همه ای کشورهای دنیا تجارت دارد + ویدیو - اسپوتنیک افغانستان  , 1920, 04.08.2023
عضو شوید
اختصاصی
سرپرست اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری حکومت موقت طالبان از موفقیت افغانستان در بخش های بازرگانی با کشورهای جهان سخن گفت.
به گزارش اسپوتنیک، محمد یونس مومند در مصاحبه اختصاصی با اسپوتنیک افغانستان به وضعیت تجارت و اقتصاد این کشور در ۲ سال حاکمیت طالبان، روابط تجاری با کشورهای جهان، فعالیت زنان تجارت پیشه، ثبات ارز افغانی، پروژه های بزرگ زیربنایی و پیوندهای تجاری بین روسیه و افغانستان صحبت کرد.
اسپوتنیک: وضعیت تجارت و اقتصاد کشور در جریان ۲ سالی که از حاکمیت طالبان میگذرد، چگونه تغییر کرده و بحث اقتصاد و تجارت در افغانستان با چه مشکلاتی روبرو است؟
مومند: اگر دوسال پیش را ببینیم و اکنون را ببینیم، تجارت پیش از دو سال هم کدام رونق نداشت، تقریبا از ۱۰ سال به این طرف از سال ۱۳۹۰ تا حالا تجارت افغانستان رو به رکود است و پیشرفت های خیلی خوبی نداشته است، املاک در افغانستان بخاطر نبود امنیت ارزان شده بود، چون وقتی املاک ارزان شود، فهمیده میشود که مردم در فرار هستند از سال ۱۳۹۰ تا به حال، شما میدیدید که مردم در (تلاش رسیدن به کشورهای خارج) در آب ها غرق میشدند، مشکلات زیادی به وجود آمد، باز هم ناامنی به وجود آمد که شمار زیادی از تجار از افغانستان فرار کردند و زندگی در خارج را انتخاب کردند مثل ترکیه، دوبی، ازبیکستان و سایر کشورهای جهان، یک تعداد از جوانان ما بودند که به دلیل نبود کار در آب های غرق میشدند ولی رفتن از این مملکت را ترجیح میدادند.
سفارت افغانستان در مسکو - اسپوتنیک افغانستان  , 1920, 18.07.2023
"روابط دوجانبه روسیه و افغانستان" پذیرفتن دیپلومات طالبان نوعی به رسمیت شناختن آنهاست ؟
پس از روی کار آمدن حکومت امارت اسلامی افغانستان، وقتی که فردایش ما به کار آغاز کردیم، تقریبا حدود ۲۰ هزار کانتینر ما در بنادر جمع آوری داشتیم که از نبود سیستم بانکی افغانستان، ما نمیتوانستیم که آن کانتینر ها را به افغانستان انتقال دهیم، ولی لله الحمد با همکاری تجار ملی کشور در اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان ما توانستیم که این را به کشور انتقال دهیم و کشور از یک حالت فروپاشی به حالت دوران تغییر کرد، این جای شکر است که ما فعلا امنیت کامل داریم، فساد به حد اعظمی کاهش یافته و در بعضی جاها صفر شده، برای ما جای شکر است، افغانستان از یک مملکت به اصطلاح تولید کننده و زرع کننده کوکنار مبدل به یک کشوری که در آن کشت کوکنار به صفر رسیده، جای خوشی است.
فعلا ما با تمام دنیا تجارت داریم، با امریکا، کانادا، استرالیا، اروپا، با تمام قاره های زمین به خصوص با همسایه ها و کشورهای جنوب آسیا مثل هند، پاکستان، بنگلادش، سریلانکا تجارت های بسیار خوبی داریم، راه های ترانزیتی ما با تمام کشورهای جهان باز است، چه از راه بندر عباس، چه از راه کراچی، چه از راه ازبیکستان و چه از راه بندر آقینه باشد، همین راه ها باز اند و انشاالله تجارت افغانستان رو به بهبود است. به همین خاطر ما از یک اقتصاد دروغین به سوی یک اقتصاد راستین روانیم، به طور نمونه، آهن کهنه افغانستان پیش از این به بیرون از کشور به طور قاچاق فرستاده میشد، حالا این کار توقف یافته است و در مملکت خود ما ذوب میشود و بعد از آن سیخ ساخته میشود و سیخ به خارج از کشور فرستاده میشود، که این یک کار بسیار خوب و منظم است و امارت اسلامی افغانستان تا حد امکان با تجار و سرمایه گذاران همکار است همچنان با تولید کنندگان و کشاورزان همکاری میکند تا حدی که توان دارد، ولی ما با مشکل نبودن انتقالات پول یا ترانسفر مواجه هستیم، سابق ما تقریبا ۱۰۰ هزار دالر را به خارج از کشور در بدل (با کمیشن) ۱۵۰ الی ۲۰۰ دالر انتقال میدادیم، فعلا همان پول به ۲۰۰۰ (دالر) رسیده است و در طول این دو سال طوری هم شده که ما همان پول را تقریبا با کمیشن ۳۵۰۰ الی ۴۰۰۰ دالر انتقال داده ایم، کار مثبت اینست که واحد پول افغانی در منطقه ثبات خود را دارد، در منطقه واحد پول افغانی با ثبات ترین واحد پولی هم در جنوب آسیا و هم در آسیای مرکزی است، کوشش جریان دارد، شما دیدید که یک هفته قبل همین نمایشگاه امام ابو حنیفه برگزار شد و تقریبا یک سال پیش یک نمایشگاه دیگر به نام امام ابو حنیفه شماره یک و این نمایشگاه شماره ۲ بود و ما از برگزاری این نمایشگاه ها بسیار خرسند هستیم و به میلیون ها دالر قراردادها صورت گرفته، خانم ها در آنجا بسیار اشتراک فعال و خوبی داشتند، این از پیشرفت های افغانستان است، ما نمیتوانیم افغانستان را در یک روز دوبی بسازیم، آهسته آهسته کارهای تجارتی، اول ما میخواهیم که با همسایه ها روابط نیک تجارتی داشته باشیم که الحمدلله همینطور است فعلا جریان دارد و ما از این راضی هستیم.
Председатель Совета муфтиев России, председатель Духовного управления мусульман Европейской части России муфтий шейх Равиль Гайнутдин на VII съезде лидеров мировых и традиционных религий во Дворце Независимости в Нур-Султане в Казахстане - اسپوتنیک افغانستان  , 1920, 16.04.2023
گروه طالبان به هیات مسلمانان روسیه: اجازه بکارگیری از خاک افغانستان در برابر روسیه را نمی دهیم
اسپوتنیک: در جریان ۲ سال گذشته بیشترین تحریم ها بر حکومت کنونی وضع شده، طالبان چگونه بر تحریم های بین المللی غلبه می کنند؟ از چه نوع روش ها استفاده می شود؟ تحریم ها چه تاثیری بر روابط تجارتی و اقتصادی دارد؟
مومند: من فکر می کنم تحریم در سطحی بود که ما پول ها را انتقال ندهیم، سر بانک های افغانستان تحریم ها وضع شده ولی لله الحمد سکتور خصوصی افغانستان توانست که با تمام کشور های جهان رابطه بسیار خوب داشته باشد، اگر تحریم ها نمی بود ما میتوانستیم که پروژه های بزرگ تری را در سطح کشور و منطقه پیاده کنیم، که یکی از بزرگ ترین پروژه های ما پروژه برق است، برق زیربنایی است، سکتور خصوصی افغانستان مصمم بود و مصمم است که این پروژه بزرگ را به راه بیاندازد و قابل اجرا شود، چون میدانید که هر سال ما حدود ۴۰۰ میلیون دالر را به خاطر برق به بیرون از کشور ترانسفر میکنیم، ما باید به هر طوری که باشد در افغانستان خود ما برق داشته باشیم، تا بتوانیم پروژه های زیربنایی ما را در افغانستان پیاده کنیم و افغانستان نیاز دارد که در بخش تجارت باشد، در بخش ترانزیت باشد، در بخش صنعت، تولید زراعتی، بخش خدمات و بانک ها فعال باشد. ترانزیت یکی از مولفه های خوب برای کشور ما افغانستان است که فعلا در افغانستان یک طرزالعمل برای ترانزیت منظور شده است که آن طرزالعمل میتواند ترانزیت را به بسیار خوبی از افغانستان عبور دهد و فعلا هم در افغانستان بین آسیای جنوبی و آسیای مرکزی ترانزیت جریان دارد، ما شرایط را نسبت به گذشته آسانتر ساختیم تا مردم کشورهای همسایه ما بتوانند از این استفاده کنند تا افغانستان به یک نقطه وصل آسیای مرکزی و آسیای جنوبی مبدل گردد.
اسپوتنیک: چندی پیش برخی از مقام های دولت می گفتند، که تحریم ها مانعی توسعه اقتصاد نمی شود و برخی می گویند که در شرایط تحریم مردم افغانستان را بیشتر متضرر میسازد. پس وضعیت واقعی چطور است؟
مومند: من فکر می کنم که بعضی وقت تحریم ها یا سختی های دنیا مردم را مجبور میسازد که از هر مشکل برای شان یک فرصت بسازند، مردم افغانستان فعلا در همین حالت اند، طور نمونه: اگر ما پول را انتقال ندادیم ولی ما توانستیم که پول های خود را از طریق صادرات، از طریق افغان هایی که در بیرون از کشور اند و پول هایی که روان میشود با آنها تا حدی مبادله شود و ما پول ها را به خارج از طریق صرافان ما که در طول ۲ سال یک بخشی از اقتصاد کشور را بسیار خوب چرخاندند، انتقال دهیم، مردم افغانستان، سکتور خصوصی افغانستان مثل سایر کشورهای جهان باید بتواند از بانک های خود استفاده کنند و پول برای مراودات تجارتی خود هر دقیقه و هر ثانیه ای که بخواهد به خارج از افغانستان ترانسفر کند و از خارج به افغانستان، چه پول صادرات اش باشد و چه پول وارداتش باشد
نورالدین عزیزی - اسپوتنیک افغانستان  , 1920, 23.02.2023
طالبان یک کنسرسیوم سرمایه گذاری با مشارکت روسیه، ایران و پاکستان ایجاد کردند
اسپوتنیک: دومین نمایشگاه بین المللی ابوحنیفه به پایان رسید. نتایج آن چیست؟ شرکت کنندگان از چه کشورهای هستند؟ آیا قرار است نمایشگاه سوم نیز برنامه ریزی می شود تا کمک های خارجی را جلب کند؟
مومند: در نمایشگاه امام ابوحنیفه تقریبا ۴۱ میلیون افغانی زنان تجارت پیشه در آن کار کردند (درآمد داشتند) که با حفظ حجاب اسلامی و طبق قوانین امارت اسلامی افغانستان آنجا کار کردند.
و در حدود ۴۵ میلیون دالر قراردادهای توسط کمپنی ها بسته شدند و این یکی از موارد خوبی بود و از کشورهای همسایه ما از ایران، ترکیه، پاکستان، ترکمنستان تشریف آورده بودند که به وجه احسن آن پذیرایی شدند و در نمایشگاه اشتراک کردند و تصویری که داشتند از افغانستان و اینکه خود شان دیدند، حیران شدند که افغانستان با چنین نمایشگاه هایی که برگزار میکند در شرایط بسیار خوبی است و من فکر میکنم نمایشگاه برای وصل تجاران و تجارت، وصل ترانزیت، خدمات و خبر شدن از تولیدات داخلی افغانستان، این یک کار بسیار مهم و ارزنده بود.
اسپوتنیک: آیا قرار است که نمایشگاه سوم نیز برگزار شود؟
مومند: انشاالله که نمایشگاه سومی را نیز شاید دایر کنیم و یا نمایشگاهی برای فرآورده های رخت باب ما دایر شود، کوشش داریم
اسپوتنیک: پسین ها وزیر خارجه دولت طالبان گفته است، که اقتصاد افغانستان پیش از این به تولید مواد مخدر وابسته بود و اکنون پس از آمدن طالبان به پروژه های زیربنائی متکی است. آیا در جریان این مدت که تولید مواد مخدر به صفر رسیده، آیا وضعیت اقتصادی خوب شده است؟
تشدید رقابت در بازار گاز . ایران شکست نمی خورد - اسپوتنیک افغانستان  , 1920, 31.12.2022
طالبان از طرح روسیه برای صادرات گاز خود به افغانستان استقبال می کنند + عکس
مومند: در این باره باید دنیا با افغانستان یک کمک بسیار خوب میکرد، چون مردم افغانستان اکثرا دهقان هستند، در این بخش باید کمک خاص صورت میگرفت، به طور نمونه، ما پنبه کشت کردیم باید تار پنبه با ما کمک میشد، با زارعین پنبه باید کمک میشد، با تولید روغن از پنبه باید با ما همکاری زیادی صورت میگرفت، ولی تا حالی نشده است، ما فعلا نیز صادرات پنبه داریم ولی اتاق تجارت و سرمایه افغانستان به این فکر است که چطور بتوانیم تا ما از پنبه و از گیاه های دیگری که جاگزین کشت کوکنار شده، از آن استفاده خوب تر به عمل آوریم.
اسپوتنیک: شما درمورد شرکت زنان در نمایشگاه با حفظ و رعایت حجاب اسلامی گفتید، ولی در جامعه غربی یک نوع دید دیگری از زنان در افغانستان وجود دارد و روایت شان اینست که زنان بیشتر در افغانستان تحت فشار اند و در شرایط بدی قرار دارد، ولی در بُعد اقتصادی وقتی ما میبینیم که زنان بهترین شرکت ها را رهبری میکنند و شما یادآور شدید که ۴۱ میلیون افغانی در آن نمایشگاه عاید داشتند، روایت اصلی اقتصادی آنها چگونه است؟
مومند: من فکر میکنم، طوری که من با علما صحبت کرده ام، تجارت به هیچ کس منع نشده ولی هر کس در هر مملکت و هر مذهب برای خود شرایط خاصی دارد که ما هم شرایط اجتماعی و فرهنگی مردم افغانستان و هم در شرع، من فکر میکنم وقتی که حجاب باشد، با حجاب هیچ کس خانمی را ممانعت شاید نکرده باشد، چون حجاب یکی از اصول اساسی اسلامی است، ما در اینجا پنج نفر زندگی میکنیم، آیا ما میخواهیم که خدا نخواسته یکی از اعضای فامیل ما که خانم باشد خارج برود و با لباس غربی در آنجا حرکت کند، هیچ کس نمیتواند، ولی ما میتوانیم که شرایط بسیار خوبی طبق اصول و احکام اسلامی برای شان برابر کنیم تا در آنجا زنان تجارت با همتایان خود و زنان داشته باشند که من فکر میکنم که جای بسیار خوبی بود که شرایط در آنجا مساعد بود و زنان توانستند که تجارت شان را مطابق حجاب اسلامی به پیش ببرند.
اسپوتنیک: برای مخاطبان بین المللی به خصوص برای مخاطبان روسیه که اوضاع افغانستان را دنبال میکنند، موضوع زنان یک موضوع بسیار دلچسب است، اخیرا بسیاری از اخبار منتشر شده بود که در افغانستان تعداد نمایندگی اتاق تجارت برای زنان هم افزایش می یابد، چالش های که پیشروی زنان تجارت پیشه افغانستانی است، کدام ها اند؟
مومند: یکی از زنان تجارت پیشه در بامیان، معاون اتاق تجارت ما است، او یک خانم است و با حفظ حجاب اسلامی بسیاری از کارها را خودش پیش میبرد و تجارت خود را نیز دارد، من میگویم که هر مملکت از خود اصول و روایات تاریخی دارد و یک اصول اسلامی مذهبی ما داریم و مجبور و مکلف هستیم که اصول اسلامی را در هر جایگاه و منزلتی که باشیم، مراعات کنیم، یعنی به این معنی نیست که زن در افغانستان منزوی شده باشد، شما دیدید که در نمایشگاه زنان کار و بار میکردند، ولی نه به سویه جرمنی و اروپا، استرالیا و امریکا، بلکه طبق همین شرایطی که ما داریم، در همین شرایط کارهای خود را پیش میبرند.
اسپوتنیک: حکومت چگونه با اینها تعامل می کند و آیا امتیازدهی برای شان وجود دارد و یا یک تبعیض جنسیتی زن و مرد است؟
مومند: من فکر میکنم که در هر کاری که اصول اسلامی رعایت شود، اصول اسلامی برای ما هدایات مشخصی را در همه عرصه ها که چطور با آنها رویه کنیم آنرا برای ما نشان داده و فکر میکنم که از آن اصول باید عدول نکنیم.
اسپوتنیک: در جریان ۲ سال گذشته، چقدر سرمایه گذاری در افغانستان صورت گرفته و از طرف کدام کشورها و در کدام بخش ها بوده است؟
مومند: من فکر میکنم در جریان ۲ سال گذشته تمام سرمایه گذاری توسط افغان ها صورت گرفته و خارجی ها هم یک پروژه بزرگی که در ولایت سرپل بود، چینی ها گرفته اند، همه روزه خارجی ها می آیند، اما بعضی خارجی ها اند که ما نمی توانیم به آنها اعتماد کنیم، چون همان شرایط واقعی که برای سرمایه گذاری مناسب باشد، آنها ندارند ولی تجاری که واقعی تشریف بیاورند و شرایط سرمایه گذاری افغانستان را قبول کند، آنرا مطالعه کرده باشد، من فکر میکنم که پروژه ها برایش داده میشود ولی افغان ها همه روزه بسیار تلاش میکنند، می آیند و در اینجا بخاطر سرمایه گذاری کوشش میکنند.
اسپوتنیک: در جریان این مدت نرخ ارز افغانستان و سیستم مالی کشور چطور است؟
مومند: من فکر میکنم که سیستم مالی کشور بسیار خوب بوده، وضع صادرات افغانستان به مراتب بیشتر بوده، یعنی ما در جریان ۳ سال دو برابر افزایش داریم، یعنی دو سال پیش صادرات ما ۷۹۶ میلیون بود، پارسال از ما ۲ میلیارد دالر بود، یعنی دو برابر افزود داشته که این بسیار خوب است، ثبات افغانی هم پا بر جا است و من فکر میکنم که افغانستان به خاطر ثبات پولی اش در منطقه یک مملکت پیشتاز است.
اسپوتنیک: در پیوند به یکی از پروژه های بزرگی که تقریبا از سال ۱۹۹۰ به این طرف که پروژه تاپی است، در این مدت فعالیتی داشته اید؟ چندی پیش ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان گفته بود، که پروژه تاپی به علت لغزش و یاهم که شرکت کنندگان پول ندارند و یا تمایلی ندارند که آنرا پیش ببرند، چگونه مشکلاتی سد راه پروژه تاپی است که همانطور متوقف مانده هم در حکومت پیشین و هم در حکومت کنونی، در حالی که این پروژه از سال ۱۹۹۰ بود.
مومند: پروژه تاپی یکی از بزرگ ترین پروژه های منطقوی است که تنها مرتبط به افغانستان نیست، در این پروژه هند، پاکستان، ترکمنستان و افغانستان شامل اند، وقتی ما تحت تحریم هستیم، این سه کشور که تحت تحریم قرار ندارند، تمام پول های ما در خارج منجمد شده و افغانستان نمیتواند، یک کسی که ۴۰ هزار در بانک داشته باشد، برای حاصل کردن پول شبانه میرود و نوبت میگیرد و ساعت ۳ بجه برایش ۴۰۰ دالر داده میشود، این یک معضل بسیار بزرگ است، باید کوشش صورت بگیرد تا کار این پروژه آغاز شود توسط مملکت هایی که دخیل اند، آنها باید کوشش کنند، فکر میکنم حالا بهترین شرایط در افغانستان برای عملی کردن پروژه تاپی فراهم است و از این فرصت طلایی باید مملکت هایی که دخل پروژه تاپی اند باید استفاده کنند
اسپوتنیک: کدام پروژه های زیربنایی اکنون در افغانستان زیر کار اند و اولویت دارند؟
مومند: افغانستان در ۲ سال گذشته کار کرده و اکثر عرصه ها به خودکفایی میرسد، برای مردم هویدا است. مثلا در نوشابه های غیرالکولی، پایپ، آهن و غیره حدود پنجاه و چند مورد است که ما در آنها به خودکفایی نزدیک شده ایم یا به خودکفایی رسیده ایم
اسپوتنیک: عطاالله عمری وزیر زراعت گفت، که افغانستان به زودی در زراعت خودکفا خواهد شد. برنامه های مسئولان برای تبدیل کشور به صادرکننده محصولات زراعتی. به نظر شما امکان پذیر است؟ تحت چه شرایطی؟ پیش نیازهای این کار چیست؟ و یا این افسانه و رویا است؟
مومند: افغانستان حالا هم در زراعت تقریبا به خودکفایی رسیده است، در دنیا هیچ کشوری نیست که از مملکت های دیگر میوه وارد نکند، اما اگر بحث روی گندم باشد، اگر ما خشک سالی نداشته باشیم، بلی، این یک حقیقت است افغانستان به خودکفایی میرسد، طبق بودجه یی که حالا ما داریم و کمک های خارجی صورت نمیگیرد، باز هم پروژه های بزرگ شروع میشوند، پروژه بزرگ کانال قوش تپه، پروژه بزرگ راه سالنگ – کابل، پروژه راه کابل – کندهار، اینها از جمله پروژه های بزرگ اند که اجرا میشوند و از این باید تقدیر به عمل آید، چون این پروژه ها برای مردم و افغانستان پروژه های حیاتی اند و اهمیت دارند.
اسپوتنیک: روابط تجاری و اقتصادی افغانستان با روسیه در ۲ سال پسین چگونه تغییر یافته اند؟
مومند: از طرف افغانستان به تمام کشورهای جهان چراغ سبز نشان داده شده است، که افغانستان جای امن و تحفظ سرمایه برای تمام کشورهای جهان است، لذا به روسیه هم جای تحفظ سرمایه روس ها در افغانستان است، آرزو داریم که بتوانیم تجارت خود با روسیه را گسترش دهیم، اگر مشکلات ویزه باشد و ویزه داده نشود، فکر نمیکنم که ما پیشرفتی داشته باشیم، میخواهیم که برای تجار افغانستان باید صدور ویزه را آسانتر بسازند، خدمات باید آماده شود، ما اینجا در خدمت شان هستیم تا بتوانیم با روس ها کار و بار راستین و تجارتی داشته باشیم.
نوار خبری
0
برای شرکت در گفتگو
ورود به سیستمیا ثبت نام کنید
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала