شاه امانالله خان در اول جون 1892 متولد شد. وی سومین پسر حبیبالله خان فرمانروای افغانستان از دودمان بارکزی بود. اصلاحات شاه امانالله خان که در سال ۱۹۲۳ در زمینههای اجتماعی انجام شد به واکنش عناصر سنتی و محافظهکار منجر شده و پس از یک جنگ داخلی، در سال ۱۹۲۹ وی به کنارهگیری از سلطنت وادار شد. با استعفای امانالله خان و جانشینی وی توسط معین السلطنه عنایتالله خان و استعفای سردار عنایتالله خان ، حبیبالله کلکانی معروف به بچه سقاو که به کابل حمله کردهبود ارگ شاهی را تصرف کرد.
دولت امانالله خان در سال ۱۹۲۰ میلادی پیمان دوستی با شوروی و سپس با ایتالیا،ا ایران امضا کرد. در افغانستان در زمان شاهی او یعنی در سال ۱۹۲۲ جایگزینی تقویم هجری شمسی بجای هجری قمری انجام شد. امانالله خان در سال ۱۹۲۱ م. پیمانی با دولت شوروی بست و امتیاز خط تلگرافی کوشک هرات، قندهار و کابل را به روسیه داد.
او در ۱۰ دسامبر ۱۹۲۷ سفری ۶ ماهه را به کشورهای آسیایی، اروپایی و آفریقایی آغاز کرد و در سال ۱۳۰۷ ه. ش. به افغانستان بازگشت و دست به اقدامات اصلاحی زد و مدارس بسیاری در کابل و نقاط دیگر مملکت تأسیس و متخصصانی از خارج استخدام کرد و در کابل علاوه بر لیسه حبیبیه و حربیهٔ سابق مکاتب عالی دیگری زیر نظر معلمان فرانسوی و آلمانی بنیاد نهاد و یک دسته محصل به خارج کشور ارسال نمود.
وی به تعلیم زنان اهمیت داد و مکتب بنام مکتب مستورات در کابل دایر کرد و دستهای از دوشیزگان را برای تحصیلات عالی به اروپا فرستاد.
چون اقدامات اصلاحی وی با تندرویهایی همراه بود و با روحیهٔ مردم ایلنشین و متعصب افغانستان سازگاری نداشت، حبیبالله کلکانی بر او شورید و او را مجبور به استعفا کرد. امانالله خان پس از استعفا به ایتالیا رفت و در آن جا نشیمن گزید.
وی در ۲۵ اپریل ۱۹۶۰ در زوریخ، سویس مرد. جنازه اش به جلالآباد انتقال داده شد و در جوار پدرش به خاک سپرده شد